Engell efter blokering: Fatter ikke at regeringen troede at S og DF ville være med

Løkkes store ghettoplan skal finansieres på en anden måde end først planlagt, fordi S og DF blokerer for en del af udspillet. - Jeg fatter ikke, hvorfor regeringen troede, de ville gå med, lyder det fra Hans Engell, der vurderer, at planen bliver mindre nu

Løkke-regeringen er tvunget til at finde en anden finansieringsmodel for ghettoplanen.

Det siger politisk analytiker Hans Engell til Ekstra Bladet, efter at S og DF i et parløb mandag aften meldte ud til TV2, at de vil blokere for den del af udspillet, som skal tage 12 milliarder kroner fra Landsbyggefonden ud af de samlede 21 milliarder, som planen er sat til at løbe op i. En pulje, som lejere i almene boliger indbetaler over huslejen.

Den ghettoplan som regeringen præsenterede med et PR-stunt til den helt store guldmedalje, da otte ministre troppede op i Mjølnerparken på Nørrebro, var mere spin end det var realiteter, vurderer Hans Engell.

Naivt at tro S og DF ville være med
Han fatter ikke, hvordan regeringen har troet, at Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti ville være med på at tage midler fra Landsbyggefonden og dermed den almene lejer - og så endda et år før et folketingsvalg.

- Tanken om at socialdemokrater og DF’ere skulle være med til at tage så mange penge fra Landsbyggefonden med den konsekvens, at familien Hansen i et alment byggeri, der har ventet syv år eller ti år på at få et nyt badeværelse, køkken eller tag på huset, må vente endnu længere. Listen over godkendte projekter, der venter på finansiering er meget lang, siger Hans Engell.

Enhedslistens Nikolaj Villumsen glæder sig også over, at S og DF siger fra over for 'Løkkes forslag om at berøve lejerne 12 milliarder kroner', skriver han på Twitter.

Regeringen præsenterer 'Ét Danmark uden parallelsamfund – ingen ghettoer i 2030' i Mjølnerparken på Nørrebro i København. Foto: Jonas Olufson. Dansk politik Overblik: Sådan vil Løkke udrydde ghettoer

Ghettoplanen bliver mindre
Fra finansministeren, Kristian Jensen, lød udmeldingen i går at han tager den manglende støtte fra DF og S ganske afslappet, og at der nok skal nås til enighed om finansieringen.

- Der gør han en dyd ud af nødvendigheden, siger Hans Engell.

- Han ved godt, at nu er der spærret, og hvis regeringen ikke kommer igennem en række af de her forskellige ghettoindsatser i løbet af den kommende uges tid, så vil det være meget ydmygende for regeringen.

- Hvis ikke der kommer noget ud af det, vil det være dybt pinligt, men det gør der også, fordi de andre partier også er interesseret i, at den her sag bliver lukket af. Det bliver bare slet ikke i det format som regeringen havde forestillet sig og heller ikke med den finansiering, som de havde forestillet sig, siger Hans Engell.

- Så eksekveringen af den samlede ghettoplan bliver mindre?

- Ja, den bliver mindre, det er helt sikkert. Det bliver med andre finanseringsmodeller, og det er heller ikke sikkert, at det bliver i omfanget af de 21 milliarder. Tallet lander væsentligt lavere. Det må blive med penge fra finansloven og det økonomiske råderum. De må trække planen over en længere periode, og det er det, som partierne skal til at vise noget kreativitet på nu.

Irriteret over parløb
SF's gruppeformand Jacob Mark har også været ude at sige, at de støtter S og DF's blokering for regeringens udspil.

- Det er fuldstændig uden betydning, at SF bakker op om det her ikke, for flertallet for at blokere er der vel i forvejen?

- SF flytter ikke noget på det, men det er fordi, det irriterer en del af de andre partier, at S og DF kører det her parløb. Det er tydeligt, at det skaber noget irritation, fordi det presser de andre partier ud af markedet. De bliver jo ikke særlig interessante, når S og DF låser tingene, siger Hans Engell.

Ny finansiering skal findes i dag
Planen skal afvikle ghettoerne inden 2030. Det vil koste 21 milliarder kroner, og de 12 milliarder skal hentes i Landsbyggefonden, som lejere har betalt via deres husleje. Pengene bruges typisk til renovering af almene boliger.

På et møde i dag skal parterne forsøge at blive enige om, hvor de 12 milliarder kroner så skal findes.

124 kommentarer
Vis kommentarer