Engell efter fusion: De skal skære dybt

Hvad den nye mastodont i dansk fagforeningsliv egentlig skal bruges til, vil først tiden vise, lyder det fra Hans Engell

Sorgenfrey og Risgaard på vej til pressemøde i Odense for at præsentere det nye storforbund. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Sorgenfrey og Risgaard på vej til pressemøde i Odense for at præsentere det nye storforbund. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Lønmodtagere foren jer.

Danmark er blevet en monsterorganisation rigere efter de delegerede i LO og FTF har besluttet at stille sig under samme paraply.

- Det er en historisk dag for dansk fagbevægelse, jubler organisationens nye formand Lizette Risgaard.

- En ny hovedorganisation for 1,5 million lønmodtagere vil både styrke lønmodtagernes politiske indflydelse og forhandlingskraften i overenskomstsystemet, supplerer FTF-formand Bente Sorgenfrey, som får titel af næstformand.

Men der er ikke ligefrem grund til den store fest, mener Hans Engell, Ekstra Bladets politiske kommentator.

Se også: Nu er det afgjort: Kæmpe fusion bliver en realitet

- Hvad mastodonten kan bruges til er et åbent spørgsmål. Fagbevægelsens tunge drenge har altså ikke tænkt sig at kaste opgaven med at forhandle overenskomster over bord. Og det er jo nu engang fagbevægelsens vigtigste opgave, siger han.

Den nye organisation har lovet fagforeningerne at blive billigere i drift end LO og FTF. Og derfor bliver den første store opgave for de to frontkvinder at svinge sparekniven.

- Der skal gennemføres kæmpebesparelser. Der skal skære ind til benet. 35 procent på løn og personale, påpeger Hans Engell.

Dernæst skal organisationen forsøge at genvinde noget af den politiske indflydelse, som års medlemsflugt har medført. Men heller ikke her oplever Hans Engell, at fremtidige succeserne står i kø.

- Der er altså ikke nogen af de folk ,jeg taler med på Christiansborg, som går op i det her, siger han.

Hele processen som har ført til sammenlægningen imponerer heller ikke ligefrem iagttageren.

- Der har ingen offentlig debat været med medlemmerne. Vi taler altså om 1,5 millioner danskere. Det er sket fuldstændig over hovedet på medlemmerne, påpeger Hans Engell.

Fakta om FTF og LO

- LO er Danmarks største hovedorganisation. Det er en paraplyorganisation for 18 fagforeninger, hvoraf 3F, HK, FOA og Dansk Metal er de største. Håndværkere, industriarbejdere og butiksansatte er blandt de største grupper.

- Der er omkring en million medlemmer af LO's forbund, hvoraf cirka 800.000 er i arbejde. Privatansatte fylder mest.

- FTF er fællesforbund for 75 mindre medlemsorganisationer og har 450.000 medlemmer, med omkring 350.000 i arbejde. Størstedelen er offentligt ansatte.

- De største FTF-forbund er Danmarks Lærerforening, Dansk Sygeplejeråd og Bupl, der er pædagogernes fagforening.

- LO og FTF har arbejdet på en fusion siden 2015.

Kilder: LO, FTF, Ugebrevet A4 og Ritzau

Inden sammenlægningen blev en realitet skrev Hans Engell denne analyse af fusionen. Læs den her.

Der skal spares penge, når Sorgenfrey og Risgaard slår pjalterne sammen. Foto:  Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Der skal spares penge, når Sorgenfrey og Risgaard slår pjalterne sammen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
 

 

 

212 kommentarer
Vis kommentarer