Engell efter historisk alliance: Tulle har ingen respekt for Løkke

Et elendigt forhold mellem Kristian Thulesen Dahl og Lars Løkke Rasmussen er en af årsagerne bag tilnærmelserne mellem DF og S

Kristian Thulesen Dahl og mette Frederiksen. Foto: 3F.DK
Kristian Thulesen Dahl og mette Frederiksen. Foto: 3F.DK

FOR FØRSTE GANG melder DF's formand, Kristian Thulesen Dahl ud, at han er klar til at droppe Løkke. Han vil køre selv. Tulles formuleringer er godt pakket ind, og han siger ikke, at DF nu står rede til at pege på Mette Frederiksen som statsminister. Så langt er vi ikke.

Men det er tæt på. Tilnærmelserne mellem de to partiledere fortsætter. Løkke kan langtfra forvente, at DF som en selvfølge vil pege på ham ved et kommende valg og slet ikke, hvis det bare handler om at lægge mandater til, at den nuværende VLAK-regering kan fortsætte.

DET ER KONKLUSIONEN af det opsigtsvækkende interview, som 3F's Fagbladet har begået med Thulesen Dahl og Mette Frederiksen sammen med 3F-forbundsformand Per Christensen.

Første gang nogen sinde, de tre er samlet.

Af interviewet fremgår, at de to partiledere på lange strækninger er mere enige indbyrdes end med regeringen.

Derefter får Thulesen Dahl det gyldne spørgsmål: ' Der er efterhånden stor enighed mellem S og DF om mange forskellige emner. Er det ikke svært at blive ved med at pege på en blå statsminister?' THULESEN DAHL indleder med at tale i tunger, hvor han bl. a. henviser til, at han stort set aldrig talte med Helle Thorning, men nu er det noget helt andet med Mette. DF's formand fastslår med andre ord, at Mette Frederiksen er en betydelig mere egnet regeringschef og samarbejdspartner for DF end hendes forgænger.

Danmarks nye powerpar: Her begraver de Løkkes pensionsplaner

Tulle i historisk interview: Her svigter han Løkke

DERNÆST FASTSLÅR Tulle, at der med regeringsskiftet i 2015 blev sat en ny scene for DF. Og endelig kommer hans afgørende sætning: ' Betyder det så, at ting er fastfrosset eller støbt i cement til evig tid i forhold til, hvordan positionerne er? Nej, selvfølgelig ikke. Vi vil da selvfølgelig bruge al vores energi til at lave flertal med forskellige partier i Folketinget.

Derfor er jeg utrolig glad for, det er lykkedes for S og DF at få samarbejdet op på et helt andet niveau.' IKKE ET ORD om den nuværende VLAKregering.

Ikke et ord om Lars Løkke. Ikke et ord om, at DF er fast forankret i den blå lejr. Men sit svar bevæger Thulesen Dahl sig behændigt rundt om det brændende emne, men åbner samtidig for fortsat tæt samarbejde med S og udelukker ikke, at det kan blive endnu tættere.

Og hvorfor er det så interessant? Thulesen Dahl er ingen amatør. Han ved præcis, hvad han siger. Og han ved særdeles vel, at netop disse formuleringer vil blive tolket som en ny tilnærmelse mellem ham og Mette.

Samtidig ved alle, at forholdet mellem DF og regeringen er mere end skidt, og forholdet mellem Løkke og Thulesen Dahl er bekymrende koldt. Så meget, at regeringen har besluttet, at Løkke nu skal prøve at arrangere flere møder med Tulle og tø DF-formanden op.

Hvordan kan det måles? Tag bare sidste uge. I to store sager om kollektiv trafik og taxalov stod Løkkes hold på perronen, mens S og DF kørte hen over dem. Hvis man vil vide, hvad politisk ydmygelse er, så kig på sidste uge.

Er DF så på vej til at støtte Mette Frederiksen som statsminister og måske selv gå ind i en S-ledet regering? Klart nej til begge spørgsmål. Så hurtigt flytter tingene sig ikke. Ved et kommende valg vil DF formentlig pege på Løkke (eller Kristian Jensen), men ikke nødvendigvis på den nuværende regering.

Magtesløse Løkke: Her styrer DF's 'skyggeministre'

DF ser Liberal Alliance som et opblæst foretagende uden substans, og DF'erne er allerede dødtrætte af flere af LA's ministre.

De konservative kan de leve med, dog uden begejstring. Og i forhold til V bliver forholdet stadig ringere. Thulesen Dahl har ingen respekt for Løkke og hans ledelsesform, Kristian Jensen elsker DF ikke, og Støjberg og DF's ordfører Martin Henriksen ligger efterhånden i åben krig om udlændingepolitikken.

Hvad kan DF så gøre? Enten forlange en ren Venstre-regering eller ministerposter til DF uden LA og K. Sidste sommer sagde Thulesen Dahl klart, at hvis mandattallene var uændrede, var DF klar til regeringsdeltagelse efter et valg.

Hvor efterlader det Mette F.? I DF er analysen, at den nuværende regering sidder på lånt tid og er uden styrekraft.

Det kan være, den holder, det kan være, den ikke gør det. DF fører sin egen politik og koordinerer tæt med S.

Tulle og Mette taler fint sammen. De har stor gensidig respekt, og deres måde at arbejde på minder meget om hinanden.

Deres chefrådgivere Søren Søndergaard og Martin Rossen sender på samme frekvens.

Det samme gælder i ordførerrækkerne, hvor bl. a. de to retsordførere Trine Bramsen og Peter Koefoed svinger fint sammen. S og DF kommer som en skyggeregering til at bestemme takten i resten af denne valgperiode.

Løkkes hold er med på bagsædet - de kan intet uden de to partier.

Men hvad med det kommende valg? DF regner med, Løkke taber, og Mette Frederiksen bliver statsminister. I alle meningsmålinger er regeringen sendt til tælling, og der spores ingen begejstring hos erhvervsliv, organisationer endsige vælgerne for VLAK-holdet.

Vinder Mette F., vil DF søge maksimal indflydelse. I det hele taget er tænkningen i DF, at man skal placere sig så centralt som muligt - som partiet ingen kan komme uden om - uanset om der er rødt eller blåt flertal.

INTERVIEWET med Mette F., Thulesen Dahl og Per Christensen understreger om noget, at det er nye tider i dansk politik.

Lars Løkke kan roligt sove uroligt om natten,.

Seneste nyt

Det er ikke B.T. og Ekstra Bladet, der er de beskidte

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.