Engell: En stor politisk profil er død

Henning Christophersen nød enorm respekt hos både blå og rød blok og vil blive husket for at få styr på den danske valutapolitik i 80'erne, siger Hans Engell

Henning Christophersen. Foto: Søren Schnoor
Henning Christophersen. Foto: Søren Schnoor

Henning Christophersen var en klog og afholdt politiker. Det fortæller Ekstra Bladets politiske kommentator, Hans Engell, der selv var kollega med Christophersen i Poul Schlüters firkløverregering (K).

- Det er en stor politisk profil, som nu er død. Henning Christophersen var den økonomiske motor i firserne, hvor han som finansminister i Schlüters firkløverregering og fik styr på dansk økonomi gennem bl.a. afviklingen af dyrtidsordningerne, siger Hans Engell.

- Og så er han den faste krones mand. Det var ham, der indførte den fastkurs-politik, som gælder den dag i dag, fortæller Engell.

Op gennem 1970'erne havde Danmark med statsminister Anker Jørgensen (S) i spidsen gennemført en stribe devalueringer af kronen. Det blev der lavet om på, da Henning Christophersen overtog i Finansministeriet.

- Det var Christophersens melding om, at kronen ligger fuldstændig fast, som for alvor ændrede dansk valutapolitik. Det har ingen regeringer villet ændre på frem til i dag. Og selvom det er en lidt anden historie, at kronen i dag har fast kurs over for Euroen, så er det en arv fra Christophersen, at Danmark i så mange år har haft en fast krone, siger Hans Engell.

Den politiske kommentator peger på, at Henning Christophersen er den eneste V-formand udover Uffe Ellemann-Jensen siden 1930'erne, der ikke har opnået at blive statsminister.

Se også: Henning Christophersen død

Se også: Uffe Ellemann: Christophersen ændrede dansk økonomi

Se også: Løkke: Christophersen er årsagen til, at politik blev min skæbne

- Det hænger bl.a. sammen med, at det kostede på troværdigheden, at Christophersen forinden var gået med i SV-regeringen. Derfor var det Schlüter, der blev statsminister og ikke Christophersen. Men det gjorde ikke forholdet mellem dem dårligt, fortæller Hans Engell.

- Han var faktisk en fantastisk ordentlig, loyal og humørfyldt finansminister, som jeg selv arbejdede sammen med som forsvarsminister (for de konservative red.)

Kiksede tweed-jakker
Ifølge Hans Engell havde Christophersen dog af og til problemer med sit image over for baglandet i Venstre.

- Han gik altid i nogle tweed-jakker i forkerte størrelse. Og så var han jo cand. polit. Men så så man ham pludselig stå i en stand som en anden Venstre Venstre-bonde og skulle ligne en med forstand på malkekvæg, hvilket han jo slet ikke havde, fortæller Hans Engell.

- Alligevel var det et tab for dansk politik, da han valgte at blive EU-kommissær. Og frem til nu med Margrethe Vestager er han den, der har været den stærkest placerede af alle danske kommissærer. I det hele taget var han en profil, der nød stor respekt på begge sider af midten i dansk politik. Og en profil, der betød meget for Venstre, siger Hans Engell.

- Han banede vejen for den moderinsering, som Uffe og Fogh førte videre.

13 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere