Engell: EU's gule kort til landbrugspakken er en møgsag

Sagen om landbrugspakken har fået endnu et kapitel, og det presser regeringen, mener Hans Engell

Regeringen står over for en besværlig mission, efter EU-Kommissionen har lagt op til at underkende landbrugspakken.

Det mener politisk kommentator Hans Engell.

- Det er en møgsag på et dårligt tidspunkt i en sag, der i forvejen har haft et meget besværligt liv.

- Når man tænker på, hvor besværligt det har været at få syet landbrugspakken sammen på Christiansborg, så vil det være et problem for regeringen, hvis man skal ind i et længere forløb med EU, siger han.

Dansk politik Miljøfolk glæder sig over EU-slag mod landbrugspakken

Danmark bryder med EU's miljøregler
Sagen er opstået, efter EU-Kommissionen i en skrivelse ifølge Information har lagt op til, at landbrugspakken, der blev vedtaget i februar, er i strid med flere EU-direktiver.

I en pilotskrivelse fra EU-Kommissionen til den danske regering, oplyser Kommissionen, at den danske landbrugspakke bryder med hele tre af EU's miljødirektiver.

Se også: Rød blok kalder regeringen i hastesamråd om landbrugspakke

Pilotskrivelsen kan være det første skridt mod en mulig retssag mod Danmark, hvis ikke regeringen formår at ændre pakken, så den overholder EU's regler.

- EU-Kommissionens henvendelse til den danske regering indeholder en meget klar redegørelse for, at der er flere klart direktivstridige forhold, som Danmark nu skal redegøre for, siger professor i miljøret Ellen Margrethe Basse fra Århus Universitet til Information.

Landbrugspakken kostede minister jobbet
Sagen om landbrugspakken har trukket tænder ud i forholdet mellem regeringen og dens støttepartier, og tidligere på året kostede det Eva Kjer Hansen (V) posten som miljø- og fødevareminister.

Dansk politik Konservative om naturpakke: Vi er langt fra i mål

Men det anstrengte forhold kan ifølge Engell betyde, at partierne i blå blok vil få lettere ved at komme til enighed om, hvordan sagen nu skal landes.

- Jeg tror, at de gerne vil have sagen overstået alle sammen. De vil ikke have det liggende og sejle. Netop fordi sagen har været så besværlig og har kostet så meget på de indre linjer, så vil de have det løst hurtigst muligt, siger han.

Politik S: Lars Løkke skal redegøre for sin rolle i kvælstofsagen

Danmark bagud med vandmiljøindsats
I sin skrivelse til regeringen, starter EU-Kommissionen med at fastslå, at Danmark i forvejen er langt bagud med sin obligatoriske vandmiljøindsats, det skriver Information.

I disse dage forhandler regeringen med de andre partier bag landbrugspakken om en såkaldt naturpakke, der skal mindske nogle af de miljøkonsekvenser, som landbrugspakken ellers ville have.

Her vil alles øjne nu være rettet mod de Konservative, forudser Engell.

- De betonede naturdelen stærkest og stillede særkrav i forhold til naturpakken, så de røde partier vil selvfølgelig stirre stift på de Konservative og lægge pres på dem for at få løftet naturdelen, siger han.

Søren Pape Poulsen (foto: Polfoto) Dansk politik Pape efter gylle-krig: - Ingen bestemmer over mig

Enhedslisten kalder Løkke i samråd
Samtidig opfordre Enhedslistens Miljø- og landbrugsordfører Maria Reumert Gjerding, nu regeringen til at rulle de mest forurenede elementer fra landbrugspakken tilbage.

Samtidig kalder hun statsminister Lars Løkke Rasmussen og fødevareminister, Esben Lunde Larsen, i samråd.

- Det er ekstremt alvorligt at vi nu får bekræftet at landbrugspakken er i strid med gældende miljøregler, og dermed er ulovlig. Det er præcis det, vi har advaret om i de seneste måneder. Hvis dette fører til en retssag mod Danmark, risikerer vi bøder i millionklassen og vi risikerer at miste flere hundrede millioner i landbrugsstøtte, siger Maria Reumert Gjerding.

(Foto: Polfoto) Politik Statsministeriet mandsopdækkede landbrugspakke fra start

Hun glæder sig over, at det nu ser ud som om at regeringen er nødt til at lave ændringer i landbrugspakken til fordel for miljøet.

- På naturens og miljøets vegne glæder jeg mig. Det er meget positivt, at regeringens forsøg på at føre Folketinget, befolkningen og EU bag lyset ikke ser ud til at lykkes, siger hun.

29 kommentarer
Vis kommentarer