Annonce:
Annonce:

Engell: - Han kan ikke spille klovn hos dronningen

Ekstra Bladets politiske kommentator Hans Engell at udrede det mudrede spil, som kommer til at udspille sig på Amalienborg efter folketingsvalget

Annonce:
Følg Politik

Efter folketingsvalget skal Dronning Margrethe i arbejdstøjet. Formentlig i ugevis.

De sværeste regeringsforhandlinger i 30 år står nemlig for døren.

- Dronning Margrethe kommer på overarbejde uanset, om der bliver rødt eller blåt flertal. Det bliver kompliceret, så hun kan godt holde kaffemaskinen i gang længe.

- De skal formentlig til Dronningen adskillige gange, før der bliver dannet en regering, vurderer han.

Seneste udfordring består Uffe Elbæks statsministerkandidatur. Men Hans Engell mener, at Alternativets melding langt er udtryk for sort snak.

Annonce:

- Uffe Elbæks melding har det problem, at det ikke kan lade sig gøre i den form, han selv tror. Uffe har åbenbart misforstået, hvordan vores politiske system fungerer. At han vil melde sig ud af en kommende regeringskonstituering og pege på sig selv. Men han kan ikke sige, 'mine mandater indgår ikke i noget som helst' - det gør de.

- Partierne har i vores system en forpligtigelse til at give dronningen et seriøst råd. Uffe kan ikke lege cirkusklovn og gå til dronningen og sige; 'mine stemmer tæller ikke med'. Det vil formentlig gøre Lars Løkke til kongelig undersøger. Hvis han så lykkedes med at danne regering, så sige Uffe Elbæk til dronningen; jamen jeg vælter ham ved først givne lejlighed i Folketingssalen.

- Den går simpelthen ikke. Det vil være at gøre grin med vores system. Det vil være forfatningsmæssigt aldeles kritisabelt. Uffe er nødt til at give dronningen et seriøst råd, påpeger Hans Engell.

Vennerne vender Elbæk ryggen: Alene på rød stue

Annonce:

Arven fra Glistrup
Hans Engell påpeger, at dronningen ikke vil danne en regering, som hun ved, vil blive væltet ved først givne lejlighed. Og det kan blive tilfældet, hvis rød blok får flest stemmer, men Løkke alligevel danner regering. Ved første folketingssamling vil Socialdemokratiet så fremsætte et mistillidsvotum, som Uffe Elbæk så skal tage stilling til.

Man skal dog ikke overfortolke dronningens forpligtigelse til at danne en solid regering, påpeger den tidligere konservative formand.

- Da Schlüter blev statsminister skabte Glistrup allerede fra starten tvivl om, om han ville bære finansloven igennem. Han blev statsminister i september 1982, allerede under forhandlingerne om finansloven i november var der ballade, minder Hans Engell om.

- Men hvis Uffe holder fast i, at han vil vælte Løkke ved først givne lejlighed, hvad så?

- Så kan dronningen ikke udpege Løkke som kongelig undersøger. Hvis Uffe sidder over kaffe og småkager hos dronningen og siger; 'mine stemmer tæller ikke med', hvortil dronningen svarer; jamen, så er der et flertal for Løkke som kongelig undersøger. Hvis Uffes svar til dronningen så er, at han vil stemme for et mistillidsvotum, så kan dronningen ikke pege på Løkke. Det kan hun ikke.

Annonce:

Løkke om Elbæks statsministerdrøm: - Craaaazy

Højt spil
Det er med andre ord et mundret spil, som Uffe Elbæk åbner for. Og det kan let gå galt, vurderer Hans Engell.

- Det her betyder, at både Mette Frederiksen og Lars Løkke nu med god ret kan sige, at en stemme på Alternativet, det kan være en stemme på hvad som helst.

- Så må man spøge; er Alternativets vælgere ikke nogen som absolut hovedregel ønsker et regeringsskifte og slippe af med Løkke? Jo, det må man gå ud fra. Så jeg mener faktisk, at Uffe Elbæk spiller højt spil.

- Kan dronningen ende med at få en politisk rolle, hvis det bliver så kompliceret?

Annonce:

- Nej, for det er jo partilederne, der skal forhandle. Der har tilbage i tiden været diskussioner om, at det ikke burde være dronningen, som ledede de forhandlinger, men i stedet Folketingets formand. Hertil er blot at sige, at da formanden sidste gang skulle lede sådan en runde (Svend Jakobsen (S) i 1988) gik det bestemt ikke godt. Så systemet fungerer aldeles udmærket.

For bordenden
Sidste gang det for alvor var besværligt at danne regering var netop i 1988, hvor der skulle hele fire dronningerunder til før Poul Schlüter til sidst kunne fortsætte som statsminister. Efter Svend Jakobsen forsøgte Niels Helveg Petersen (R) og Poul Schlüter at finde en løsning. Først da dronning Margrethe trådte ind på scenen lykkedes det at danne regering.

- Der har aldrig været problemer med Margrethe. Hun har klaret det glimrende.

Hans Engell understreger, at Margrethe under forhandlingerne altid har sat selv selv for bordenden. Hun overlader ikke ansvaret til sine ansatte. Rådgivning får hun fra sin kabinetssekretær, som rådfører sig med Statsministeriets departementschef.

Næste folketingsvalg skal afholdes inden 18. juni 2019.

Uffe Elbæk i kovending

Uffes røde venner flænser hans store plan

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Danmark skylder ikke Grønland noget
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: