Engell: Iskold luft mellem Østergaard og Frederiksen

Forholdet med Socialdemokratiet og Radikale Venstre er historisk dårligt, vurderer Hans Engell

Forholdet mellem S og R er historisk dårligt, vurderer Hans Engell. Foto Tariq Mikkel Khan
Forholdet mellem S og R er historisk dårligt, vurderer Hans Engell. Foto Tariq Mikkel Khan

Folketingets afslutningsdebat har kørt nonstop hele dagen - og specielt en ting har været meget iøjnefaldende, vurderer Ekstra Bladets politiske kommentator Hans Engell:

Socialdemokratiets leder Mette Frederiksen og Radikale Venstres førstemand Morten Østergaard kan simpelthen ikke udstå hinanden.

- Man kunne i den grad fornemme, at der er iskold luft mellem Morten Østergaard og Mette Frederiksen. Og jeg har meget svært ved nogensinde at se de to sidde sammen på regeringsbænken.

- Den røde blok er i forvejen splittet ved to store vedtagelser, hvor R og S ikke kunne enes, og det viser jo, hvor helt elendigt det står til.  Vi skal helt tilbage til Auken/Helveg-årene for at finde en periode, hvor S og R har haft det så dårligt, som de har i øjeblikket. Og det er næsten værre i dag, fordi udlændingepolitikken, hvor de er lodret uenige, står så centralt, siger han.

Dansk politik Dyrere biler måske på vej: Tulle presser Løkke til lyn-møde

Ifølge Hans Engell er det heller ikke kun politisk Morten Østergaard og Mette Frederiksen er dybt forskellige - også på det personlige plan:

- De bryder sig simpelt hen ikke om hinanden, det kan man tydeligt mærke. De fremstår som et dybt dysfunktionelt par, siger han.    

Tulle og Mette blomstrer

Det nye powerpar i dansk politik. Foto: Jonas Olufson
Det nye powerpar i dansk politik. Foto: Jonas Olufson
 

Derimod afslørede debatten også, at forholdet mellem Thulesen Dahl og Mette Frederiksen aldrig har været bedre.

- I modsætning til Østergaard og Mette, så var det helt tydeligt, at Mette og Thulesen Dahl havde afstemt deres indlæg og spørgsmålene til hinanden. Der var en synlig kemi, og det virkede nærmest som om, at de havde koreograferet det hele med hinanden.  

- Det gode forhold og tætte samarbejde blev jo grundlagt helt tilbage i 2015, da de skulle lave en dagpenge-aftale sammen med den daværende finansminister. Der lærte de for alvor hinanden at kende som forhandlere og på det personlige plan, siger han.

Dansk politik Danmarks nye powerpar: Her begraver de Løkkes pensionsplaner

Selv om Tulle og Mette's forhold blomstrer, så er det dog i følge Hans Engell ikke ensbetydende med, at de kunne finde sammen i en regering.

- Ikke ved et kommende valg. Det er helt udelukket. Men dagen i dag gav et meget godt billede af, hvad der vil ske ved det kommende Folketingsvalg. Det er helt tydeligt, at S og DF ikke vil genere hinanden, og selv om de ikke er enige på alle punkter, så vil Thulesen Dahl - hvis det landet med et rødt flertal - sørge for, at de Radikale ikke får nogen indflydelse og yde aktiv og passiv støtte til Mette Frederiksen, siger han.

242 kommentarer
Vis kommentarer