Engell: Mette F. består med minimælk-forlig

Den overordnede EU-aftale kan man ikke prale med, men den danske statsminister gjorde alligevel en god figur i Bruxelles, vurderer Hans Engell

I EU er begejstringen for den nye aftale til at tage og føle på. Video: AP.

Statsminister Mette Frederiksens indsats i forhandlingerne om de mange EU-milliarder er godkendt, selvom det ikke blev til en stor politisk sejr.

Det vurderer Ekstra Bladets politiske kommentator Hans Engell, efter at EU-landenes stats- og regeringschefer tidligt tirsdag morgen indgik en aftale om et EU-budget og en genopretningsfond på samlet 1824,3 milliarder euro.

- Hun kom ikke hjem med en kæmpe sejr, men Mette Frederiksen gjorde en god figur og kæmpede for sine synspunkter, siger Hans Engell.

En såkaldt sparebande bestående af Danmark, Holland, Østrig og Sverige har holdt sammen i kampen for at give lån i stedet for tilskud til coronaramte lande i en såkaldt genopretningsfond.

Banden fik forhandlet tilskuddet ned fra 500 milliarder euro til 390 milliarder euro, hvilket svarer til 2900 milliarder kroner. Modstanderne var mægtige Tyskland og Frankrig.

- Det er ikke en stor imødekommelse af Danmark, men man må retfærdigvis sige, at vi er et lille land i en stor klub, så der var ingen som forventede, at Mette Frederiksen kom hjem med en lang sejrsliste, forklarer den politiske kommentator.

Mette Frederiksen til topmøde i Bruxelles, hvor hun har gjort en god figur i kampen om de mange milliarder, vurderer Hans Engell. Foto: Ritzau Scanpix/AFP/John Thys
Mette Frederiksen til topmøde i Bruxelles, hvor hun har gjort en god figur i kampen om de mange milliarder, vurderer Hans Engell. Foto: Ritzau Scanpix/AFP/John Thys
 

Burde drikke minimælk
Aftalen betyder formentlig, at den samlede danske EU-regning vokser med omkring 4,5 milliarder kroner om året. Det skyldes til dels, at Storbritannien har forladt unionen. Til gengæld fik Mette Frederiksen forhandlet en rabat på Danmarks EU-bidrag på 2,8 milliarder kroner.

- Danmark har fået en større rabat, men det ændrer ikke på den samlede bundlinje. Det bliver væsentligt dyrere for Danmark at være med i EU, sier Hans Engell.

Mette Frederiksen hæfter sig ved, at 27 stats- og regeringschefer skåler - ikke i champagne, men i juice - over i fællesskab at have skabt et resultat.

Og måske det, at der overhovedet er en aftale, er det eneste at fejre, da substansen umiddelbart er en lidt tynd kop te, vurderer den politiske kommentator.

- Jeg kan godt forstå, de drak juice til det her og ikke champagne. Måske de i virkeligheden skulle have taget en minimælk efter forliget, fordi der ikke rigtig er noget at fejre ud over, at de overhovedet fik en aftale, siger Hans Engell.

- Mette Frederiksen og Danmark ville have en stor ommøblering af EU’s budget – blandt andet på landbrugsområdet – men der er ikke tale om den revolution, som der blev lagt op til, forklarer han.

 SÅDAN FORDELES MILLIARDERNE

Efter et usædvanligt langt topmøde har EU-landenes stats- og regeringschefer tidligt tirsdag morgen indgået en aftale om et budget og en genopretningsfond.

Syvårsbudgettet for 2021-27 er på 1074,3 milliarder euro. Genopretningsfonden efter coronakrisen er på 750 milliarder euro.

* 30 procent af alle midler øremærkes klima og understøttelse af et klimamål for 2050.

* Genopretningsfonden finansieres ved, at EU-Kommissionen optager lån på kapitalmarkederne, som betales tilbage fra 2027 til 2058.

* Ud af den samlede genopretningspulje på 750 milliarder euro, er 390 milliarder euro tilskud til især de værst ramte lande og sektorer, mens 360 milliarder euro er lån.

* Hovedparten af midlerne (672,5 milliarder) fra genopretningsfonden skal bruges i perioden 2021-23 - 70 procent de første to år og 30 procent i det følgende.

* Resten af genopretningspuljen gives som tilskud under forskellige programmer som forskning, regional udviklingsstøtte og hjælp til overgangen til en CO2-fri fremtid. Dermed sikres demokratisk kontrol med midlerne.

* 378 milliarder euro afsættes under den overordnede ramme med struktur- og samhørighedsmidler.

* Der fastsættes en mekanisme, der skal sikre, at udbetaling af EU-midlerne betinges af overholdelse af retsstatsprincipper.

* Til en hovedpulje med blandt andet landbrugsstøtte afsættes 356 milliarder euro.

* Migration og grænsekontrol: 22,7 milliarder euro.

* EU-administration: 73,1 milliard euro.

* Naboskab, bæredygtighed og udvikling: 98,4 milliarder euro.

Størrelsen af forskellige underprogrammer i EU-budgettet:

* Forskningsprogrammet Horizon Europe: 75,9 milliarder euro.

* Investeringsprogrammet InvestEU: 1,3 milliarder euro.

* Infrastrukturprogrammet Connecting Europe Facility: 28,4 milliarder euro.

* Det digitale program Digital Europe: 6,7 milliarder euro.

EU-Parlamentet skal godkende budgettet, og nationale parlamenter skal godkende, at EU's indtægtsloft hæves midlertidigt.

Kilde: EU-Rådet.

'Lidt aggressiv'
Undervejs i forløbet havde Mette Frederiksen en fortrolig samtale med den franske præsident Emmanuel Macron, som betegnede Mette Frederiksens (S) kamp for at barbere milliarder af EU's genopretningsplan for 'lidt aggressiv'.

Det siger den franske præsident, Emmanuel Macron, til sine rådgivere, mens han taler i telefon med den danske statsminister, ifølge optagelser, som det franske medie TF1 har offentligtgjort.

Den optagelser viser netop, at Mette Frederiksen har kæmpet godt for den danske sag i EU, vurderer Hans Engell.

- Hvis den danske statsminister formår at få den franske præsident til at banke i bordet, så er det et meget godt tegn, siger han.

Budgettet dækker perioden fra 2021 til 2027. Det skal ifølge EU-traktaten godkendes ved afstemning af EU-Parlamentet.

Desuden skal EU-landenes parlamenter godkende, at man hæver indtægtsloftet midlertidigt.

Seneste nyt

Folk med høj uddannelse, der opfører sig top-idiotisk

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.