Annonce:
Annonce:

Engell: 'Miljøministeren er i KÆMPE problemer'

Miljøminister Eva Kjer Hansen er blevet beskyldt for 'kreativ bogføring' og 'misinformation' i Folketinget. Det minder, om da Anders Fogh fik sparket som skatteminister, mener Hans Engell

Annonce:
Følg Politik

Eva Kjer Hansen er i kæmpe problemer.

Sådan vurderer Hans Engell den verserende sag om de forskere, der mener, at Eva Kjer Hansen har været lige kreativ nok, da hun fremlagde tallene, der danner grundlag for miljø- og landbrugspakken.

- Det her er en særdeles alvorlig sag, som kan blive meget farlig for ministeren. Det kommer til at afhænge af de blå partier, og det samråd, som hun nu skal til i Folketinget. Hovedproblemet er jo, om hun bevidst har vildledt Folketinget i de beregninger, som de har fået som grundlag i den store miljøpakke.

- Det helt afgørende for Eva Kjer Hansen bliver, om hun kan dokumentere, at hun ikke bevidst har ført Folketinget bag lyset ved at lægge manipulerede tal og beregninger frem for at opnå et politisk flertal. Det bliver hendes store opgave, men jeg mener virkelig, at hun har et kæmpe problem, siger Hans Engell til Ekstra Bladet.

Annonce:

Rød blok reagerer: Nu skal minister stå skoleret

Ekspert: Regeringen vildleder
Baggrunden for, at ministeren er havnet i uvejr er en kommentar fra en af eksperterne, der har hjulpet til med at lave de indledende arbejde i forbindelse med pakken. Han mener, at regeringen bevidst har vildledt Folketinget.

Miljøpakken blev fremlagt som en gevinst for både landmændene, der kunne blive ved med at sprede gylle uden det ville påvirke vandmiljøet. Men den køber professor ved Aarhus Universitet, Jørgen E. Olesen, ikke.

- Regnskabet (for vandmiljøet red.) går ikke i plus. Det skyldes kun, at man har lagt en masse effekter ind, som ikke har noget med den politiske pakke at gøre. Oven i det har man skruet de ydre effekter op ved at regne fra tidligere år. Det har offentligheden krav på at vide.

Annonce:

- Måske er pakken på sigt en god løsning. Men jeg ville ønske, at man havde været ærlig og sagt, at det koster på miljøet de første år, siger han til Berlingske.

Minister afviser at have vildledt om landbrugspakke

Netop denne kommentar fra forskeren anser Hans Engell som et stort problem.

- De her forskere må betragtes som Danmarks mest tunge på vandmiljø-området. Når de står frem og siger, at hvis du foretager en selvstændig vurdering af miljøpakken ud fra den egens miljømæssige værdi, så vil den føre til forringelser af kvaliteten i vandmiljøet.

- Det er jo ikke det billede, der er blevet tegnet. Der er derimod tegnet et billede af, at man både kunne gøre noget for landmændenes gylle-udspredning og samtidig kunne gøre noget, der kunne styrke miljøet. Jeg må sige, at jeg fra starten selv har været dybt skeptisk. Jeg kunne simpelthen ikke få det til at passe sammen, siger Hans Engell, der selv tidligere har været formand for Folketingets Miljøudvalg tilbage i firserne.

Annonce:

Minder om Anders Fogh-exit
Ifølge Ekstra Bladets politiske kommentator minder udtrykket om den 'kreative bogføring' , da Anders Fogh Rasmussen tilbage i 1992 måtte gå af som Økonomi- og Skatteminister, fordi han havde vildledt Folketinget.

Dengang blev han afløst af Peter Brixtofte.

- Den ene forsker kalder det for kreativ bogføring. Ved at bruge det udtryk giver han jo mindelser om den sag, som kostede Anders Fogh Rasmussen livet i Skatteministeriet. Kreativ bogføring er lig med Anders Fogh Rasmussen. De her forskere mener ikke, at den måde hvorpå Eva Kjer Hansen har præsenteret tallene er korrekt eller fyldestgørende.

- Det store spørgsmål er nu, om hvad hun har at sige til sit forsvar. De svar hun giver er jo i virkeligheden ikke-svar, hvor hun siger, at hun har lagt hele grundlaget frem på Miljøministeriets hjemmeside. Det er jo ikke noget svar. Spørgsmålet er, om de helt bevidst har fremlagt beregninger på en forkert måde for at åbne et politisk flertal til miljøplanen, siger Hans Engell til Ekstra Bladet.

Annonce:

Blå partier bliver afgørende
I et åbent brev kræver de fem oppositionspartier en hastehøring om kritikken.

Bag brevet står Socialdemokraterne, De Radikale, Enhedslisten, SF og Alternativet som anmoder Folketings formand om at godkende høringen, så offentligheden kan komme til bunds i sagen.

Men ifølge Hans Engell er det de blå partier, der bliver afgørende.

- Spørgsmålet bliver om de blå partier vil holde hånden over hende eller ej. Nu har vi nok set nogle af politikerne være på banen, men det er jo ikke sådan, at de blå politikere truer hende med en mistillidsdagsorden. Der er vi et stykke fra endnu, siger Hans Engel.

- Så hun står over for nogle afgørende dage?

Enig opposition føler sig taget ved næsen af Eva Kjer

Annonce:

- Ja. Det er også nu, at Liberal Alliance skal vise, at de har sagt, at de ikke længere vil være fast parlamentarisk grundlag for Løkke, efter han rykkede skatteforhandlingerne til efteråret. Nu får vi lejlighed til at se, hvor frit stillede LA er i forhold til regeringen.

Ministeren er i forvejen kaldt i samråd af de fem partier, og hastehøringen bør derfor blive lagt inden samrådet den 23. februar, lyder det fra rød blok.

Eva Kjer Hansen har selv tidligere afvist, at hun har vildledt Folketinget om landbrugspakken.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Det er reelt straffrit at sjofle almindelige menneskers hårdt tjente penge bort
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: