Engell: Østergaard retter nådesløs kritik mod Thorning

Det er alvorligt, at det er vicestatsministeren, der fuldstændig klæder statsministeren af, mener kommentator

Følg Politik

Syriske flygtninge vil blive i Danmark i årevis. Det er den klare melding fra den radikale leder, indenrigs- og økonomiminister Morten Østergaard.

Og det er den nøgne kendsgerning, siger politisk kommentator Hans Engell.

- Intet tyder på, at situationen i Syrien eller Irak vil ændre sig, så flygtninge kan sendes hjem om et år. Det er der ingen, der tror på - hverken i regeringen eller oppositionen, siger han og fortsætter:

- Men problemet er, at udtalelserne er en torpedo i siden på regeringens forslag og imod alt det, statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) sagde for to måneder siden i sin åbningstale.

Ifølge Hans Engell er det særligt alvorligt, fordi det er vicestatsministeren, der fuldstændig klæder statsministeren og hendes åbningstale af på dette punkt:

- Der er ingen realisme i det forslag, som regeringen endnu ikke har fået vedtaget. Det er virkelig en torpedo mod regeringens politik. Og det er i virkelighed en nådesløs kritik af Thorning.

Spørgsmål: Hvorfor kritiserer Morten Østergaard først forslaget åbent nu?

- For det første går debatten ikke stille af i det radikale bagland. Og for det andet tror jeg, at mange radikale synes, at Thorning har markedsført udslippet alt for hårdt, siger kommentatoren.

Engell vurderer, at Morten Østergaard er klar, at denne debat koster regeringen magten:

- Men jeg tror hellere, at han vil melde ud nu end at tage diskussionen under en valgkamp.

Ifølge Hans Engell ender året med et stort flygtningebrag i Folketinget, hvor både rød og blå blok vil gå løs på regeringen og statsministeren.

- De vil spørge hende, om hun stadig mener det, hun sagde i sin åbningstale. Og hvordan det så kan være, at hendes vicestatsminister mener det modsatte, siger han.

Til DR Nyheder siger Morten Østergaard, at det er nødvendigt at tage udgangspunkt i, at flygtningene skal være her en årrække.

- Men det ændrer ikke på, at opholdsgrundlaget er midlertidigt, fordi de er krigsflygtninge og ikke er individuelt forfulgte, siger Morten Østergaard.

Lovforslaget bliver andenbehandlet fredag som sidste punkt på en lang dagsorden. Hvis det vedtages, bliver der givet en ny, midlertidig opholdstilladelse på et år til netop krigsflygtninge, der herefter må vente et år på at få familiesammenføring.

Mere fra Ekstra Bladet+

Uduelighed er ingen hindring for millionløn

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+