Engell om borgmester-strid: Fupnummer, plattenslageri og vælgersnyd

Det ser ud til, at den omstridte borgmesterpost i Slagelse alligevel ikke skal deles mellem Socialdemokratiet og LA, og Ekstra Bladets politiske kommentator er forarget

Socialdemokraten John Dyrby Paulsen og Liberal Alliances Villum Christensen deler - måske - borgmesterposten i Slagelse de næste fire år. Se video fra Dyrbys konstituering her (Video: Ritzau / Slagelse Kommune)

Den historiske opsplitning af borgmesterposten i Slagelse ser ud til aldrig at blive til virkelighed, og det får Hans Engell, Ekstra Bladets politiske kommentator, til at tale med store bogstaver.

For bare en måned siden var aftalen ellers klar efter ti dages intense forhandlinger. Socialdemokratiet og Liberal Alliance skulle dele borgmesterposten på Vestsjælland, hvis LA havde lyst efter de første to år.

Nu sigter John Dyrby Paulsen (S) mod at holde fast på borgmesterkæden helt frem til næste kommunalvalg i 2021, skriver Altinget.

- Min planlægningshorisont er de næste fire år. Jeg går ikke og planlægger med, at nu er jeg her i to år og så færdig, siger John Dyrby Paulsen til Altinget.

LA: Har også andre job
I praksis er der stort set ingen mulighed for at afsætte en borgmester mellem valgene, når han først har fået opbakning på det konstituerende byrådsmøde.

Det er dermed helt op til John Dyrby Paulsen selv, om han har tænkt sig at trække sig, hvis LA's Villum Christensen kræver det og ellers kan samle et flertal bag sig.

Villum Christensen tager imidlertid borgmesterens planlægning med sindsro. Om han selv ønsker at gøre brug af aftalen om et borgmesterskifte, har han endnu ikke besluttet, men han har også jobbet i Folketinget, forklarer han.

- Vi har lavet en aftale, om at jeg har muligheden om to år. Men der kan ske så meget på den tid. Jeg har jo også nogle andre job, siger Villum Christensen til Altinget.

Engell: Fupnummer
Ekstra Bladets politiske kommentator, Hans Engell, sagde allerede ved aftalens indgåelse, at Villum Christensen aldrig blev borgmester. Engell er da heller ikke imponeret over de seneste udtalelser fra parterne.

- Udtalelserne bekræfter, at det var et stort fupnummer, som vælgerne blev præsenteret for, siger Hans Engell.

- Når man læste aftalen grundigt, så var det allerede dengang en stor gang plattenslageri, fordi de ikke tog de andre partier i ed om at dele borgmesterposten og pege på Villum Christensen, forklarer han.

LA gjorde med aftalen en socialdemokrat til borgmester, men forsvaret gik på, at LA nu fik en borgmesterpost. Det forsvar smuldrer nu, mener Engell.

- LA's Leif Mikkelsen sagde, at det var en fantastisk aftale, fordi LA var sikret sin første borgmesterpost, og det må Leif Mikkelsen nu æde i sig, siger Hans Engell.

Han mener, at de seneste udtalelser illustrerer, at 'LA har snydt de liberale vælgere i området'.

- De har fuppet folk, og det er rimelig skamløst, at de siger, at man ikke skal tage delingen så højtideligt. Det er rigtig groft, og den slags er med til at fremme politikerleden, fortæller Engell.

Kaos og katastrofevalg
Spillet omkring borgmesterposten i Slagelse var låst i grundstødte forhandlinger i over en uge efter valget.

LA’s Villum Christensen førte både sig selv og sit parti til et katastrofevalg 21. november. Partiet fik halveret stemmetallet - og vandt kun et mandat takket være valgforbundet med Nye Borgerlige, som heller ikke kom ind.

Samtidig faldt Villum Christensen eget personlige stemmetal faldt fra 968 stemmer i 2013 til blot 390 stemmer i år.

Liberal Alliances mulige borgmester om to år er altså bestemt ikke nogen populær herre hos vælgerne i Slagelse.

Vild løsning på bitter strid: Nu deler de borgmesterposten

Sådan løste de borgmesterballade: Rødvins-forlig