Engell om DFs tunge krav: Her er den største knast

Dansk Folkeparti fremsætter tunge krav til forhandlingerne med Venstre, mener politisk kommentator Hans Engell

Foto: Ole Steen
Foto: Ole Steen

Dansk Folkeparti vil give partiets vælgere besked på, hvad folketingsvalget store sejrherre går efter under forhandlingerne med Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, om dannelsen af en kommende blå regering.

Sådan lyder vurderingen fra politisk kommentator Hans Engell, efter at Dansk Folkepartis næstformand, Søren Espersen til Politiken, har udstukket fire 'ufravigelige' krav, som skal gå i opfyldelse, hvis partiet skal indgå i en ny regering.

- De vil have vælgerne i hånden. Dansk Folkeparti har fået et kanonvalg, og de er ikke interesseret i, at der fra starten skal skabes tvivl om, hvilke krav de stiller for at gå i regering, siger Hans Engell.

Han vurderer, at Dansk Folkeparti ikke ønsker et lignende scenarie fra regeringsdannelsen i 2011, hvor Socialdemokraterne, De Radikale og SF holdt meget lukkede forhandlinger i det sorte tårn på hotel Crowne Plaza i Ørestad.

Møder op med tunge krav

- De vil ikke sidde og putte med tingene for lukkede døre. Det langvarige forløb i det sorte tårn for nedrullede gardiner kostede partierne rigtig dyrt. Da de endelig blev færdig efter flere uger, var der allerede stor ballade om indholdet i regeringsgrundlaget, siger Hans Engell.

Han forudser, at det økonomiske spørgsmål bliver den helt store knast i forhandlingerne. Her ønsker Dansk Folkeparti en stigning i det offentlige på 0,8 procent, mens Venstre vil have nulvækst, det såkaldte udgiftsstop.

- Det er tunge krav, DF møder op med, men ikke uventede. Der hvor det bliver svært, er det ultimative krav om 0,8 procents vækst, siger Hans Engell.

Dansk Folkepartis fire krav drejer sig om en stram EU-linje, genindførelse af grænsekontrollen, en strammere udlændingepolitik - og så velfærdskravet om en offentlig vækst på 0,8 procent.

Venstre mødes lørdag med Dansk Folkeparti til de første forhandlinger om en ny regering. Herefter skal Lars Løkke Rasmussen mødes med Liberal Alliance og De Konservative.

Hans Engell har svært ved at forestille sig en regering uden Dansk Folkeparti.

- Hvis de ikke gør det, bliver det en ustabil og kort periode. En V-regering eller måske en VK-regering på 34-40 mandater vil give en meget ustabil periode, fordi den skal ud og hente 50-60 mandater, hver eneste gang de skal have noget på plads, siger han.

Kristian Thulesen Dahl blev valgets store sejrherre. Derfor møder de også op til dagens forhandlinger med klare krav til Løkke, ifølge partiets næstformand Søren Espersen. Foto: Niels Hougaard Dansk politik Her er DF's fire ufravigelige krav til Løkke

Under dronningerunden fortalte Kristian Thulesen Dahl, at han ikke har ønsker om at være statsminister

Her mødte Ekstra Bladet TV valgets sejrherre til valgaftenen

304 kommentarer
Vis kommentarer