Engell om droppet skatteaftale: Kæmpe maveplasker til Løkke

Skattelettelserne bliver bittesmå - og hverken på udlændinge og skat kan regeringen levere noget frem til et folketingsvalg, mener Hans Engell

Regeringen kan ikke levere de stramninger af udlændingepolitikken, som DF kræver

VLAK-regeringen har besluttet sig for at fortsætte for enhver pris - uagtet at den ikke kan komme igennem med sin politik.

Sådan lyder vurderingen fra Ekstra Bladets politiske kommentator Hans Engell, efter statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i dag på et pressemøde har sagt, at regeringen opgiver at lave en ambitiøs skatteaftale med Dansk Folkeparti.

Nu satser VLAK-regeringen på en lille skattereform, som består af gamle aftaler med DF. Det er klogt af Løkke, mener Hans Engell.

- Det er en kæmpestor maveplasker for regeringen. Løkke har i lyset af forløbet i december nok valgt den klogeste beslutning. Intet tydede på andet, end at man ville havne i nøjagtig samme situation, siger Hans Engell.

Samuelsen efter gigantisk nedtur: Nu tager vi den i små bidder

Regeringen kan ikke levere de stramninger af udlændingepolitikken, som DF kræver. Derfor ville DF ikke give sig på skatteområdet. Løkke må se på, mens den ambitiøse skattereform ender i ingenting, påpeger han.

- Det er stort set mindre end ingenting. På udlændinge og skat vil denne regering ikke kunne levere noget frem til et folketingsvalg, mener Hans Engell.

- Liberal Alliance er vel den store taber?

- Ja, partiet gik i regering med det sigte, at der skulle gennemføres en stor skattereform. Det er et kæmpe nederlag for dem. Men også for Venstre og De Konservative, siger Hans Engell.

- Løkke har valgt at være statsminister for enhver pris. Og Samuelsen og Pape har valgt at være i regering for enhver pris. De fortsætter, uanset at de ikke kan komme igennem med deres politik, siger Hans Engell.

Derfor er valgkampen allerede skudt i gang før folketingsvalget, som senest kommer i foråret 2019, mener han.

VLAK-regeringen og Dansk Folkeparti har længe været enige om at sænke skatterne for cirka 3,5 milliarder kroner. Disse gamle aftaler stiller LA-leder Anders Samuelsen sig nu tilfreds med, selvom han før jul lovede historisk store skattelettelser til danskerne.

I november 2015 vedtog blå blok den såkaldte 'Jobreform fase 1', som indeholder et kontanthjælpsloft og en lav integrationsydelse. Aftalen sparer statskassen for en milliard kroner årligt, som skal bruges på at sænke skatten på de lave indkomster.

Derudover lavede blå blok i sommer en pensionsaftale, som skal få danskerne til at blive længere på arbejdsmarkedet. Den aftale giver en årlig besparelse på cirka 2,5 milliarder kroner, som skal løse det såkaldte samspilsproblem. Altså at det for mange danskere ikke kan betale sig at spare op til pension, fordi udbetalingerne bliver modregnet i sociale ydelser.

Disse to aftaler står Dansk Folkeparti stadig bag, fastslår DF-leder Kristian Thulesen Dahl.

Tulle giver ikke op

De 2,5 milliarder kroner, der er afsat til at løse de såkaldte samspilsproblemer, stammer reelt fra fremrykkede skatteindtægter. Altså at skatten af pensionsindbetalinger i højere grad skal betales på indbetalingstidspunktet i stedet for når opsparingen udbetales.

Anders Samuelsen insisterer dog på at tælle disse 2,5 milliarder kroner med som en skattelettelse, mens der i følge Thulesen Dahl blot er tale om, at 'skatten går i nul'.

- Vi hævede i virkeligheden folks skatter med 2,5 milliarder kroner. Vi beder folk om at spare op på aldersopsparing i stedet for en fradragsberettiget pensionsordning. Vi forventer at få 2,5 milliarder mere ind i kassen. De penge har vi aftalt at give tilbage ved at forbedre fradragsmulighederne i vores pensionssystem, så det går i nul, forklarede Thulesen Dahl til Ekstra Bladet før jul.