Engell om finanslov: Her er problembørnene

Alt tyder på en blå finanslovsaftale, men LA og Konservative sætter finansministeren på en svær opgave, vurderer Engell

(Foto: Ole Steen)
(Foto: Ole Steen)

Hvis ikke de blå partier kan samarbejde om en finanslovsaftale, vil det være noget af et nederlag for Lars Løkke og regeringen.

Det vurderer politisk kommentator, Hans Engell, som slår fast, at finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) er nødt til at få alle borgerlige partier med i aftalen for at lande et blåt flertal.

- Med en regering på 34 mandater mangler Claus Hjort 60 mandater for at have et flertal til sin finanslov. Derfor er han nødt til at bevæge sig meget forsigtigt frem, siger Hans Engell.

Finansministeren starter i dag første runde af finanslovsforhandlingerne, hvor alle Folketingets partier på skift er indkaldt til såkaldte sættemøder. Der er ifølge Engell tale om et udskillelsesforløb, hvor Claus Hjort vil føle partierne på tænderne, og se hvad de kan og ikke kan.

Konservative er hovedproblemet
Ifølge Hans Engell peger alt i retning af en blå aftale. Venstre og Dansk Folkeparti ligger allerede i lage, men partierne stiller høje krav til hinanden, og finansministeren kommer på en svær opgave for at gøre alle tilfredse.

- Hovedproblemet er dels Liberal Alliance og først og fremmest De Konservative, som ikke vil gå med til så store nedskæringer på u-landsområdet, og som samtidig vil bruge et stort beløb på at lempe grundskylden, siger Hans Engell og tilføjer:

- Søren Pape (K) er wildcard i de forhandlinger, der skal i gang. For hvis ikke De Konservative er med, så er der ikke noget blåt flertal, og så er Claus Hjort nødt til at kigge på De Radikale og Socialdemokraterne.

Præsentation af Finanslovsforslag ved finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) (Foto: Jakob Jørgensen) Dansk politik - 29. sep. 2015 - kl. 10:37 Overblik: Det betyder Hjorts store spareplan

Flere penge til dagpenge
På dagen for de første finanslovsforhandlinger er Socialdemokraterne kommet med et samlet finanslovsudspil, som lægger op til en bred aftale med regeringen uden om LA og Konservative.

Men Venstres finansordfører, Jacob Jensen, afviser forslaget, og siger, at regeringen i første omgang afprøver deres parlamentariske bagland. Det skriver Berlingske.

Engell er dog ikke i tvivl om, at Regeringen bliver nødt til at imødekomme Socialdemokraternes ønske om at bruge flere penge på en ny dagpengeordning, som Mette Frederiksen bebudede under gårsdagens åbningsdebat i Folketinget.

- Venstre slipper ikke udenom at bevillige flere penge på dagpengeområdet. Og det gør de ikke alene af den grund, at der altså allerede er et flertal for det. Det vil ikke være til at bære for regeringen, hvis de bliver stemt ned af et flertal, hvor Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti udgør tyngden, siger Engell.

Se også: Kovending: Mette F undsiger Thorning på dagpenge

37 kommentarer
Vis kommentarer