Engell om Løkke-kritik: Dybeste krise i 20 år

Det er en opsigtsvækkende hård kritik, som Søren Pape Poulsen (K) udtrykker af Venstres formand, lyder det fra Ekstra Bladets politiske kommentator Hans Engell

Det er ikke kun blå blok, der er i krise. Også internt i Venstre er splittelsen dyb. Henrik Qvortrup analyserer her situationen i partiet.

Blå blok er i dyb krise. Den største faktisk i mere end 20 år, hvis man spørger Ekstra Bladets politiske kommentator Hans Engell.

Det skyldes, at formanden for de konservative, Søren Pape Poulsen, efter ugers stilhed har taget bladet fra munden og delagtiggjort offentligheden i, hvad han mener om Lars Løkke Rasmussens (V) håndtering af den netop overståede valgkamp.

Søren Pape kalder Løkkes flirt med Mette Frederiksen (S) for et 'svigt', som sendte samarbejdet mellem de konservative og Venstre 'ned i kloakken'.

- Det er en særdeles opsigtsvækkende kritik, som Pape kommer med af Løkke. Det er usædvanligt, at han gør det så personligt og så skarpt. For eksempel, når han siger, at Løkke har hældt det hele i kloakken, siger Hans Engell.

- Han siger jo faktisk, at Løkke ikke er de konservatives statsministerkandidat. Det tegner en borgerlig krise, der er dybere, end vi har set de sidste 20 år, lyder det.

Pape langer ud efter Løkke: Det hele røg ned i kloakken

Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen sprang fra blå blok dagen før valget og proklamerede, at en regering med Socialdemokratiet var førsteprioritet. Nu tager de resterende partier i blå blok så bladet fra munden, og de er i det røde felt.

- Farvel til mine regeringspartnere. Farvel til VK-samarbejdet. Det hele røg ned i kloakken, siger Søren Pape Poulsen til Berlingske.

Citatet er blot et af mange, hvor Lars Løkke Rasmussen får med grovfilen af den konservative formand. Det cementerer en yderst alvorlig krise i den borgerlige blok, mener politisk kommentator Hans Engell.

- Selvfølgelig får det en betydning, fordi det nu står klart for Venstre, at de andre blå partier i blokken ikke ser Løkke som en naturlig leder af et kommende blåt samarbejde. Og det er Venstre nødt til at forholde sig til, siger Hans Engell.

- Det er svært at se de blå partier mødes ovre på Løkkes kontor og sidde hyggeligt omkring kaffekanden og snakke politik, når den konservative leder mener, at han har hældt deres fælles regeringsprojekt ned i kloakken, siger han.

Lars Løkke Rasmussen ønskede ikke at medvirke i et interview med Berlingske.

I stedet kommenterede Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, kritikken.

- De eneste, der har sendt noget ned i kloakken, hvis man skal bruge det udtryk, er vælgerne. Det havde ingen gang på jord at fortsætte med den regering, der var. Det kunne en blind mand føle med sin stok, sagde han til avisen.

Løkke må også væk