Engell om Løkkes idé: En maveplasker

Lars Løkke snakker i Venstre-kredse om at stifte et nyt parti, men det har ingen gang på jord, vurderer Ekstra Bladets politiske kommentator Hans Engell

Lars Løkke Rasmussen er ikke længere formand for Venstre. Nu overvejer han at stifte nyt parti. Video: Ernst van Norde
Følg Politik

Glem idéen om at stifte et nyt parti, Løkke. Der er ingen stemmer i medlidenhed.

Sådan lyder vurderingen fra Ekstra Bladets politiske kommentator Hans Engell, efter at flere V-kilder kan fortælle, at den detroniserede Venstre-formand snakker om et nyt parti med fire millioner kroner i ryggen fra en rigmand.

- Det har ingen gang på jord. Overhovedet. Om så Løkke får otte millioner kroner - og ikke kun fire - så er det et blindt spor. Det kan kun ende som en maveplasker, siger Hans Engell.

Den politiske kommentator mener ikke, der er plads til Løkke i den borgerlige lejr. Løkke ligner - sjovt nok - Venstre for meget.

- Der er jo ikke nogen grundlæggende politisk uenighed mellem det, Løkke står for, og det, som Jakob Ellemann står for, fortæller Hans Engell.

- Derfor ville det alene være et medlidenheds-parti for Lars Løkke, og der viser al erfaring, at vælgerne ikke stemmer på grund af medlidenhed, lyder det.

Ingen venner vil med
Det er dog ikke kun vælgerne, som ikke er med på idéen ifølge Hans Engell. Vennerne i Venstre vil heller ikke være med.

- Jeg har meget svært ved at forestille mig, at en eneste fra Venstres folketingsgruppe - selv hans personlige venner i gruppen - vil forlade Venstre til fordel for Løkke, siger Hans Engell.

- Hvorfor taler Løkke så om at stifte et nyt parti?

- Det er øjensynligt, at Løkke nærer en stor bitterhed over forløbet ved sin afgang. Han går ud gennem terrassedøren, sætter sig ind i en bil og kører fra mødet i hovedbestyrelsen, siger den politiske kommentator.

De kom ind i første hug

Nye Borgerlige 2019

Pernille Vermund og hendes partifæller fik akkurat stemt sig i Folketinget ved det seneste folketingsvalg, hvor de sidder på fire mandater.

Alternativet 2015

Det grønne parti strøg ind i Folketinget og opnåede endda større opbakning end Radikale. 4,8 procent og ni mandater fik Uffe Elbæk og Alternativet.

Ny Alliance (Liberal Alliance) 2007

De Radikale udbrydere Seeberg, Samuelsen og Khader nåede også over spærregrænsen ved deres første folketingsvalg. Fem mandater og 2,8 procent af stemmerne blev det til.

Dansk Folkeparti 1998

Med Pia Kjærsgaard i spidsen blev Dansk Folkeparti stemt ind med hele 7,4 procent af stemmerne og 13 mandater ved det første valg efter partiets udbrud fra Fremskridtspartiet.

Fælles Kurs 1987

Det nye venstrefløjsparti nåede lige præcis over spærregrænsen ved deres første folketingsvalg med deres 2.1 %.

Fremskridtspartiet 1973

Den kontroversielle Mogens Glistrup leverede et stort valgresultat for sit nystiftede parti: 28 mandater.

Centrumdemokraterne 1973

Ved samme valg fik nystiftede Centrum-Demokraterne en glimrende valg, og hentede 14 mandater.

Stor bitterhed
Jakob Ellemann har meldt sig på banen som kandidat til posten som Venstre-formand. Men i et interview fortalte Ellemann, at han ikke havde talt med Løkke. Kun sms'et.

- Det vil sige, at der ingen kommunikation er mellem den tidligere formand og den nye, og det vidner om en stor grad af bitterhed, forklarer Hans Engell.

- Bygger det så kun på bitterhed og hævntørst?

- Løkke befinder sig i en choktilstand. Den ene dag sidder han i Statsministeriet og taler med Macron (den franske præsident, red.) i telefonen, og den næste dag går han ud ad en dør og forlader alt det, som har været hans liv i mere end 25 år.

- Det er intet mærkeligt i, hvis Løkke lige nu har det ad helvede til. Selvfølgelig er han meget personligt påvirket af det her, forklarer Hans Engell.

- Og i sådan en periode kommer der mange tanker og umulige forslag, især hvis en vil give ham fire millioner, men når han får lidt ro på, så kan han se, at idéen om et nyt parti ikke holder, vurderer han.

Farvel til bossen, bissen og bøllen

Få poster i stedet for
I stedet for et nyt parti skal Løkke starte et nyt liv og få sagt farvel til Venstre på en ordentlig måde, mener Hans Engell.

Derfor burde Lars Løkke tage nogle poster i Udenrigspolitisk Nævn og Europaudvalget og så benytte det kommende år eller to til at finde sig et job uden for Christiansborg.

- Der er stor sympati med Løkke, og det skal han glæde sig over, men som en garvet politiker må han vide, at folkegunst er idel dunst, siger Hans Engell.

- Det kan godt være, at alle synes, han er blevet urimeligt behandlet, men når der er gået halvanden måned, så er det forløb glemt, og så skal han hellere skaffe sig et nyt liv, forklarer den politiske kommentator.

Løkkes vej til folketingsmillioner

Hvis Lars Løkke Rasmussen ønsker at gøre alvor af sine tanker om en udbrydergruppe i Folketinget, kræver det egentlig blot, at han og hans sammensvorne melder sig ud af deres respektive partier og bliver løsgængere sammen.

Løsgængere skal søge om at få tilskud hos Folketingets Præsidium, og kan få det der svarer til et mandatbeløb (575.424 årligt).

Men hvis han vil have fingrene i de mange tilskudskroner, som folketingsgrupperne nyder godt af, skal han igennem den sædvanlige underskriftsindsamling, som man kender det fra andre nye partier.

Tilskuddet til grupperne i Folketinget er nemlig afhængig af, at gruppen er en del af et opstillingsberettiget parti.

Uffe Elbæk var ude for en sammenlignelig situation, da han i 2013 brød ud af Radikale Venstre og blev løsgænger. Først da Alternativet blev opstillingsberettiget i februar 2015 kunne han nyde godt af rettighederne for en folketingsgruppe.

Hvis Lars Løkke Rasmussen ønsker at oprette et nyt parti kræver det, at der indsamles 1/175 af de gyldige stemmer, der blev afgivet ved seneste folketingsvalg, hvilket svarer til 20.182 vælgererklæringer.

Folketingsgrupper på mindst fire personer, der har indhentet nok vælgererklæringer, modtager, som basisbeløb, 3.670.176 om året i gruppestøtte, dertil tildeles 575.424 kroner pr. mandat.

Uffe Elbæk modtog 541.000 i gruppestøtte som løsgænger i 2014.

Kilde: Folketinget.dk og Social- og Indenrigsministeriet

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Danmark for lille til store hemmeligheder?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+