Engell om Løkkes V-regering: Overlever kun halvandet år

Hans Engell tvivler på, at Lars Løkke vil få langvarig succes med sin et-parti regering

Her annoncerer Lars Løkke, at regeringen kun kommer til at bestå af Venstre (foto: Niels Østergaard)

Lars Løkke forventes senere på weekenden at præsentere sit regeringsgrundlag sammen med det hold af rene Venstre folk, der skal bestride de danske ministerposter.

De seneste dage har Lars Løkke forgæves forsøgt at indlemme flere af højrefløjens partier i regeringen, men i går kom det frem, at den kommende statsminister er tvunget til at danne regering alene.

Det kommer til at besværliggøre det fremtidige regeringsarbejde, vurderer politisk kommentator Hans Engell.

- Det siger sig selv, at en et parti regering der er bygget op af 34 mandater, får svært ved at regere landet. I mine øjne bliver det en uhyggelig svag regering, der kommer til at få kort liv.

Se også: Medier: Løkke vil sænke topskatten betydeligt

- Den kommende regering vil ikke overleve mere end halvandet års tid og den bliver i høj grad afhængig af, hvordan samarbejdet med Liberal Alliance og Dansk Folkeparti bliver, siger han og peger på, at DF og LA er tvunget til at give hinanden indrømmelser, hvis samarbejdet på højrefløjen skal have en chance for at lykkes:

- Det centrale spørgsmål er om DF er klar til at acceptere sænkning af topskatten og om LA kan acceptere asylstramninger.

Baggrunden for de dystre forudsigelser for V-regeringen er den parlamentariske situation Lars Løkke er endt i ovenpå valget.

- Det er utroligt opslidende hver eneste dag at skulle ud og hente 60 mandater hver gang der skal træffes en beslutning. Den kommende regerings overlevelse kommer til at afhænge af om Lars Løkke kan udnytte sit politiske talent til fulde. Han er en snu taktiker og det får han i den grad brug for, når han i fremtiden skal navigere i det politiske landskab som landets statsminister.

Ny S-leder hjælper Løkke
Et lille håb i mørket for Venstre-formanden er situationen i Socialdemokratiet, hvor valget af en ny leder kan blive Løkkes redning:

- Det kan blive en fordel for Løkke, at Socialdemokratiet vælger ny leder i morgen. Mette Frederiksen har ikke nogen fordel af, at der kommer et valg med det samme. Hun skal først bevise og gøre sig fortjent til eventuelt at blive landets fremtidige statsminister. Derfor kan leder skiftet i Socialdemokratiet give Løkke en smule ro fra den side, lyder vurderingen.

Lars Løkke forventes at præsentere det kommende regeringsgrundlag i løbet af eftermiddagen.

286 kommentarer
Vis kommentarer