Engell om Lunde-fyring: Ny feberredning af Løkke

Fyringen af Esben Lunde (V) som fiskeriminister er endnu en redning på målstregen af statsminister Lars Løkke (V), vurderer Hans Engell

Løkke lavede en feberredning, da han fyrede Lunde som fiskeriminister, mener Hans Engell. Foto: /ritzau/ Jens Dresling, Jakob Boserup
Løkke lavede en feberredning, da han fyrede Lunde som fiskeriminister, mener Hans Engell. Foto: /ritzau/ Jens Dresling, Jakob Boserup

Som en sprællende målmand på stregen har statsminister Lars Løkke begået en vaske ægte feberredning.

I stedet for at komme bagud, fordi forholdet mellem Dansk Folkeparti og Esben Lunde (V) er dårligt, så har Lars Løkke sendt fiskeripolitikken over til Karen Ellemann (V). Og det er en klassisk Løkke-redning, vurderer Ekstra Bladets politiske kommentator Hans Engell.

- Det er en af Løkkes sædvanlige feberredninger. Man kan sige meget om Lars Løkke, men han er god til at se, når der er politiske problemer forude, og så få ændret kursen, siger han.

Samarbejdet med regeringens støtteparti har været meget anstrengt i løbet af foråret. Men hos DF håbede man på, at samarbejdet kunne blive bedre, efter ministeren undskyldte for, at han havde talt usandt for Folketinget.

Men det skete ikke. DF's fiskeriordfører IB Poulsen fortæller, at han er udvandret fra flere møder med Esben Lunde, og det dårlige forhold havde Løkke luret.

- Han kan se, at Esben Lunde som fiskeriminister er ved at styre ind i et kæmpe nederlag, og så kunne en stor del af sensommeren gå med et opgør, der muligvis ville ende med et mistillidsvotum til Esben Lunde, forklarer Hans Engell.

- Så i stedet for at teste Dansk Folkeparti på kvotekongerne og Esben Lunde, så får han klaret det ved en feberredning, siger Hans Engell og peger på inddragelsen af de konservative og Liberal Alliansce i regeringen, som et eksempel på en anden feberredning fra statsministeren.

Lundes utallige møgsager

Cv'et
Ekstra Bladet har afsløret, at Esben Lunde har fusket med sit cv. På Folketingets hjemmeside skrev Esben Lunde, at han er cand.theol., Københavns Universitet, fra 2001 til 2008'. Men det passede ikke. Lunde gik i stedet på den norske Misjonshøgskolen fra 2011 til 2005. Undervisningen i København foregik vel at mærke hos den strengt bibeltro uddannelsesinstitution Dansk Bibel-Institut.

Vindmøllerne
Som afsløret i Ekstra Bladet lagde Esben Lunde Larsen pres på Trafikstyrelsen i en sag, hvor hans egen far og bror havde økonomiske interesser i millionklassen.

Trafikstyrelsen havde af sikkerhedsmæssige årsager vendt tommelfingeren nedad til at opføre 25 kæmpe vindmøller i nærheden af Stauning Lufthavns landingsbane. Lunde indkaldte den daværende transportminister Magnus Heunicke (S) i samråd i sagen – uden at nævne noget om sin far og brors økonomiske interesser i sagen.

Fætteren
Ekstra Bladet har desuden afsløret, at Esben Lunde Larsen har besøgt og lovprist virksomheden Give Stålspær med bevingede ord under et ministerbesøg. Fabrikkens ene ejer, Torben Larsen, er Esben Lunde Larsens fætter på faderens side. Og det nævnte Esben Lunde heller ikke med et ord.

Plagiat
Esben Lunde Larsen kom i store vanskeligheder på baggrund af en sag om sin ph.d.-afhandling. Ekstra Bladet har afdækket, hvordan afhandlingen indeholdt en række tilfælde af plagiat. Senere afgjorde Praksisudvalget på KU, at ministeren ikke havde handlet i strid med god, videnskabelig praksis.

Talte usandt
Esben Lunde Larsen fik en en næse af Folketinget, der var så stor, at den mindede om en blodtud oven på sagen om kvotekonger i dansk fiskeri.

Et flertal i Folketinget mente ikke, at ministeren har orienteret partierne godt nok om mulighederne for at dæmme op for kvotekongerne.

Misbrug af embedsmænd
Først i juli afslørede Berlingske, at Esben Lunde Larsens embedsmænd havde lagt en politisk plan for, hvordan ministeren kunne overtage kontrollen med den nye fiskerilov, der i december blev vedtaget af et flertal uden om regeringen.

Ny strid
Senest har DF’s fiskeriordfører Ib Poulsen følt sig ’latterliggjort’ af ministeren, hvilket førte til, at DF’eren forlod et møde i vrede.

Sagen handler om, at Esben Lunde lader kvotekongerne slippe for billigt på bekostning af de små fiskere i en ny model for indbetaling til bedre arbejdsmiljø i fiskeribranchen, lyder det fra Dansk Folkeparti.

'Latterlig opsamling'
Karen Ellemann er dermed nu minister for ligestiling, nordisk samarbejde og fiskeri, og hun har til huse i Udenrigsministeriet. Trods feberredning, så 'udstiller blandingen af områder en regering, som er i en kritisk situation' ifølge den politiske kommentator.

- Det er en fuldstændig latterlig opsamling og har jo intet med hinanden at gøre. Enhver ved, at når der kommer et regeringsskifte, så findes ministeriet for revl og krat ikke længere, siger Hans Engell.

- Det er noget til grin, og hvad så når den næste minister kommer i vanskeligheder? Hvis Ole Birk kommer i problemer på boligområdet, skal Karen Ellemann så også have det område? spørger han retorisk.

Lars Løkke begrundede fyringen af Lunde med, at brexit har udfordret har udfordret det danske fiskeri. Flytningen skulle dermed forstås som en opgradering af området, men den køber Hans Engell ikke.

- Det er en meget stærkt nedprioritering af fiskeriområdet, og jeg kan godt forstå, at fiskerierhvervet er skeptisk. Hvis man ville noget med fiskeri, så havde man lagt det over i Erhvervsministeriet, hvor der er en central minister, siger han.

BLÅ BOG: Esben Lunde holdt snor i fisken i halvandet år

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) mister mandag ansvaret for fiskeriområdet. Det bliver overført til Karen Ellemann, der i forvejen er minister for ligestilling og nordisk samarbejde (V). Det oplyser Statsministeriet.

Navn: Esben Lunde Larsen.

Alder: 38 år.

Fødested: Skjern. 

Søn af: Landmand Knud Helge Larsen og kontorassistent Anna Grethe Larsen. 

Uddannelse: 

Erhvervs-Ph.d., Københavns Universitet og Grundtvigsk Forum, 2013.

Cand.theol., Københavns Universitet, 2008.

Karriere: 

Efterskolelærer på Sædding Efterskole fra 1998 til 1999.

Politisk medarbejder i Venstres folketingsgruppe på Christiansborg fra 2001 til 2007. 

Medlem af byrådet i Ringkøbing-Skjern Kommune fra 2006-2013 og viceborgmester samme sted fra 2009-2013.

Folketingsmedlem for Venstre i Vestjyllands Storkreds fra 15. september 2011.

Uddannelses- og forskningsminister fra 28. juni 2015 til 29. februar 2016. Herefter miljø- og fødevareminister. 

7. august 2017 mister Esben Lunde Larsen ansvaret for fiskeriområdet. Karen Ellemann (V), der allerede er minister for ligestilling og nordisk samarbejde, overtager ansvaret for fiskeriet, og Esben Lunde Larsen fortsætter som miljø- og fødevareminister efter rokaden.

/ritzau/ kilder: ft.dk og ufm.dk.

Gult kort
I april måned kom Esben Lunde Larsen med en usædvanlig dyb undskyldning for at redde sin ministerpost.

Det skete, efter det var kommet frem, at han ikke havde videresendt forslag fra embedsværket, som kunne gøre op med de såkaldte kvotekonger.

Trods undskyldningen i april måned fortsatte Esben Lunde Larsen ifølge Ib Poulsen med at modarbejde flertallet med Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet i spidsen. Det endte så med en fiske-fyreseddel til Lunde, som har tabt ansigt ifølge Engell.

- Det er noget af en begmand for Esben Lunde, men det viser også, at Løkke er glad for Lunde. Under normale omstændigheder var en minister blevet flyttet eller fyret, men det gør Løkke ikke, forklarer Hans Engell.

Samråd lurede
Esben Lunde Larsen skulle have været i samråd i sagen torsdag, og det mener politisk ordfører Nicolai Wammen (S) er baggrunden for, at skiftet sker nu.

- Der er kommet yderligere belastende oplysninger frem, i forhold til sidst han var i problemer, og det skulle han have forklaret på torsdag.

- Der tror jeg, at statsministeren har vurderet, at nu går den ikke længere, og at han derfor har valgt at trække stikket, siger Nicolai Wammen.