Engell om pensionsalder-flop: Det udstiller regeringens impotens

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) opgiver at hæve pensionsalderen yderligere. - En smart manøvre og godt timet, lyder det fra Ekstra Bladets politiske kommentator

Polfoto
Polfoto

Det er langt fra tilfældigt, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) søndag aften oplyser, at han opgiver at hæve pensionsalderen yderligere.

Mandag gæster de to partiledere, Mette Frederiksen (S) og Kristian Thulesen Dahl (DF), nemlig et storstilet arrangement med 3F i Cirkusbygningen i København. Arrangementet går under navnet 'politisk topmøde i jagten på en fair pensionsalder' og ved at opgive pensionsplanerne dagen før det planlagte arrangement, kommer Løkke alliancen i forkøbet.

Det mener Ekstra Bladets politiske kommentator, Hans Engell.

- Det er en ualmindelig smart manøvre at komme de andre i forkøbet, og det kan man også se på Løkke, at han selv synes, fortæller Hans Engell.

Statsminister for enhver pris
I en pressemeddelelse forklarer Løkke, hvorfor regeringen nu dropper at hæve pensionsalderen alligevel:

'(...) I dag lever vi længere end vi regnede med, og samtidig mangler der ledige hænder. Derfor ville det være fornuftigt at justere forliget for at skabe større lighed mellem generationerne og sikre vores fremgang og velstand. Det er dog overordentligt svært at se, at der kan samles bred opbakning til det. Regeringen har derfor besluttet, at de planer, som vi præsenterer om en uges tid, ikke vil indeholde det element', skriver Lars Løkke Rasmussen pressemeddelsen.

- Lars Løkke har sagt, at han ikke vil være statsminister for enhver pris. Nu har regeringen måttet give afkald på en hævet pensionsalder, topskattelettelser, politiskolen og boligbeskatningen. Hvordan ser fremtiden ud?

- Den her manøvre er smart, men i virkeligheden udstiller den regeringens impotens. Der er ikke så meget politik tilbage i regeringen, kun fine ministerbiler, og der må efterhånden sidde en del rundt om bordet, som tænker; 'er det sådan vi sejrer - ved at rive sider ud af regeringsgrundlaget?', lyder det fra Engell.

Har været lagt på is
Pensionsalderen blev ændret i 2006 og igen i 2011. I august sidste år varslede den daværende V-regering i 2025-planen, at man ønskede at hæve pensionsalderen med et halvt år fra den 1. januar 2025 – fra 67 til 67,5 år. Det skyldes, at danskerne lever længere end forudset.

Et flertal med Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti har dog sagt nej til at hæve pensionalderen. Og siden regeringen i november blev udvidet med Liberal Alliance og De Konservative har 2025-planen været lagt på hylden.

- Lars Løkke Rasmussen, i dag stiller jeg dig derfor et spørgsmål. Hvor meget længere skal danskerne arbejde? Er det et halvt år? Er det et år? Er det to år? Jeg synes, at I fortjener et svar, sagde Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, til de fremmødte i sin 1. maj-tale.

Mette F. angriber Løkke: Hvor sent skal danskerne på pension?

Danskere om politikernes nye pensions-fidus: Voldsomt og urimeligt

Venstre står fast: Usolidarisk ikke at hæve pensionsalderen