Engell om royalt drama: Løkke har nøglerolle

Henrik er et løsgående prinssil, mener den tidligere minister

Løkke kan ende som mægler mellem Margrethe og Henrik, mener Engell. Foto: Ritzau/Mathias Svold
Løkke kan ende som mægler mellem Margrethe og Henrik, mener Engell. Foto: Ritzau/Mathias Svold

KRISEN I KONGEHUSET har udviklet sig så alvorligt, at statsminister Lars Løkke Rasmussen som mæglingsmand kan vise sig at være den eneste, der finder løsningen, så ingen taber ansigt, og freden på Amalienborg genoprettes.

Prins Henrik føler sig svigtet og undervurderet og vil på den baggrund hverken det ene eller andet –han vil heller ikke skilles, og han vil slet ikke ned i glaskisten i Roskilde, når han ikke titulært er i øjenhøjde med sin hustru.

MED ANDRE ORD er sagen ved at gå i hårdknude, og i betragtning af, at den 83-årige prins på mindre end en uge har skabt overskrifter i hele verden på grund af sin galliske stolthed og enorme stædighed, kan alt ske i den kommende tid.

Hvem ved, om prinsen har opbrugt hele sit arsenal. I øjeblikket optræder han som et løsgående missil i Sydfrankrig.

Tiden er kommet til, at landets statsminister som dronningens politiske og juridiske hovedrådgiver træder til. Sagen handler nemlig ikke bare om det kongelige privatliv, men om kongehusets placering i samfundet.

DET ER TIDLIGERE SET både i Danmark og udlandet, at en statsminister kan gribe ind og rådgive monarken til at handle anderledes end tænkt. Som hovedregel hører ingen om det, for forholdet mellem konge/dronning og statsminister er absolut fortroligt.

Eksempelvis var det uden for nummer, da den britiske premierminister Tony Blair gav dronning Elizabeth nogle meget kontante råd, da hun var ved at tabe kronen på gulvet i forbindelse med sin ufølsomme og verdensfjerne håndtering af forløbet omkring prinsesse Dianas død.

Det var Stauning, der reddede det danske kongehus, da Christian den 10. var ved at køre det hele i sænk i forbindelse med sin fyring af Zahle-regeringen ved Påskekrisen i 1920.

I Danmark taler dronningen og de skiftende statsministre hyppigt og fortroligt ved de faste såkaldte ’referater’, hvor de mødes på tomandshånd.

OG HVAD KAN statsminister Lars Løkke så bidrage med i den aktuelle krise? Han kan være manden, der finder det rette kompromis, så ingen taber hele ansigtet.

Han kan først og fremmest hos landets kronjurister sikre sig, at der intet er til hinder for, at prins Henrik kan få titlen ‘kongegemal’.

Formentlig vil det være helt uproblematisk, hvis det samtidig fastslås, at denne titel ikke betyder nogen grundlovsmæssig ændring eller flytter på monarkens ansvar. Henrik bliver således ikke ‘majestæt’, han vil ikke kunne underskrive love og udnævnelser som dronningen, og han kommer ikke til at sidde i Statsrådet.

Problemet er så bare, at Henrik åbenlyst ikke har fattet, at titlen ’konge’ kun kan benyttes af en regent i Danmark, hvorimod en ’dronning’ ikke nødvendigvis regerer.

Prins Henrik har bragt sig selv i spalterne over hele verden med sin opførsel. Foto: Anthon Unger
Prins Henrik har bragt sig selv i spalterne over hele verden med sin opførsel. Foto: Anthon Unger

KONGEFAMILIEN KAN TRÆKKE på mange rådgivere lige fra modeskaberen Erik Brandt til hofmarskal Michael Ehrenreich og kabinetssekretær Henning Fode. Men ingen af dem kan levere dronningen en juridisk og politisk bindende aftale. Det kan kun statsministeren.

Og politisk vil han med garanti samle et meget stort flertal.

Når selv Enhedslistens blodrøde Nikolaj Villumsen forleden var meget vred på prins Henrik og klagede over, at prinsen ikke kunne været hele forløbet bekendt over for dronningen – ja, så synes det ikke, som om revolutionen og opgøret med monarkiet ligger lige om hjørnet.

HENRIK HAR SELV SAGT, at hvis han blev ‘kongegemal’, ville han se anderledes på situationen, og derfor må en aftale også indebære, at Henrik vender tilbage til sarkofagen i Roskilde.

En sådan ’kongelig helhedsløsning’ kunne muligvis klare sagen, men forudsætter naturligvis, at både regeringen, dronningen og prinsen kan tilslutte sig. Henrik har nu valgt at ’gå på pension’, men deltager indimellem i begivenheder efter eget valg.

Man kunne sagtens uden at overtræde grundlov eller genere nogen beslutte, at i det omfang, dronningen ikke kan deltage i forskellige arrangementer, kan prins Henrik – hvis helbredet holder – overtage forpligtelsen.

Både på kongehusets og nationenens vegne.

DER ER INGEN TVIVL om, at det betød utrolig meget for prins Henriks selvforståelse, da dronningen i 2002 måtte sende afbud til nytårskuren på grund af to brækkede ribben, og hun i stedet for at lade Henrik varetage kongefamiliens pligter sendte kronprinsen.

Det var protokolmæssigt helt korrekt, men over for Henrik en enorm tilsidesættelse.

Med hans ord blev han hermed ’nummer tre i hierarkiet’ Prinsen var ’stærkt chokeret, bl.a. fordi ’kuren slet ikke er nogen politisk handling. Jeg ville aldrig blande mig i min kones arbejde. En kur er nationens og udlændinge, der kommer og ønsker deres bedste for regentparret. Så hvorfor skulle min søn tage sin mors og min plads? Jeg følte mig relegeret til skraldespand’, sagde en dybt såret og ydmyget Henrik.

MÅSKE ER DET hele for sent. Alt er kørt for hårdt op, og prins Henrik strammer hele tiden skruen.

Men skal der findes en løsning, kan statsministeren være nøglen.

Her og nu synes det nemlig ikke, som om familien på Amalienborg og deres rådgivere selv kan klare den opgave.

Prins Philip gik på pension med æren i behold. Det gjorde prins Henrik ikke, mener Hans Engell. Foto: AP Meninger Engell mener: Philip den Værdige og Henrik den Uværdige

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Politik
Mest læste
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen