Engell om Thornings 10 år som formand: Valget afgør, om hun er fiasko eller mirakelmager

Største dumhed? Største styrke? Hans Engell gør status på Helle Thorning-Schmidts årti som formand for Socialdemokratet

Modkandidat Frank Jensen ønsker Helle Thorning-Schmidt tillykke med valget som formand tilbage i 2005. (Foto: Niels Hougaard/Jakob Jørgensen)
Modkandidat Frank Jensen ønsker Helle Thorning-Schmidt tillykke med valget som formand tilbage i 2005. (Foto: Niels Hougaard/Jakob Jørgensen)

Det er i dag ti år siden, den dengang 38-årige Helle Thorning-Schmidt blev overdænget med klapsalver og lykønskninger, efter hun ved formandsvalget i 2005 slog Frank Jensen.

Med støtte fra 53,2 procent af de socialdemokratiske medlemmer vandt hun urafstemningen efter et tæt løb, og dermed var grundstenen lagt for, at Danmark kunne få sin første kvindelige statsminister.

Ti år er gået, og det er tid til en status på den siddende statsministers årti i det altid varme partileder-sæde.

Se også: V: Thornings reform-kurs er kynisk valgstrategi

Alt eller intet med eftermælet

Den gennemgang står Ekstra Bladets politiske kommentator Hans Engell for, og han mener, at det kommende folketingsvalg vil være afgørende for, om Helle Thorning-Schmidts eftermæle vil være af positiv eller negativ karakter.

- Vurderingen af Helle Thorning-Schmidt afhænger et hundrede procent af om hun vinder eller taber valget. Taber hun valget, vil hun gå over i historien som en meget stor socialdemokratisk fiasko. Vinder hun, vil hun gå over i historien som mirakelmager, siger Hans Engell og uddyber:

- Hun har ufatteligt meget på spil i det kommende valg, for taber hun valget, er hun den første statsminister, som bliver en parentes i den politiske historie. Alle forgængerne sad i 10 år, så hvis hun taber, vil hun ligne en meget stor fiasko. Vinder hun, er det imod alle odds, for der har ikke været én meningsmåling i fire år, hvor hun har haft sit eget flertal.

Efter at have fået tæsk i stort set alle medier i september 2013, tog Helle Thorning-Schmidt til Aalborg, lagde Socialdemokraternes kongres ned og fik et bragende bifald fra forsamlingen. Foto: René Schütze Meninger Hans Engell: Sådan er Helle bag facaden

- Hvad har været hendes værste politiske træk?

- Den største dumhed begik hun på valgaftenen i 2011, da hun holdt sin 'vi gjorde det'-tale på Vega. Med lige præcis den sætning lagde hun bunden for løftebrudsdiskussioner, elendige meningsmålinger og S-vælgere der flygtede. De gjorde det nemlig lige præcis ikke. Thorning tabte valget, og alle de valg, hun har stået i spidsen for, har Socialdemokratiet tabt. Den aften var det Margrethe Vestager (R) og Johanne Schmidt-Nielsen (EL), der vandt, og først nu begynder hun at erkende, at de er løbet fra mange af deres løfter.

Helle Thorning-Schmidt og hendes mand Stephen Kinnock træder ud fra deres bolig til en hyldest efter folketingsvalget i 2011. (Foto: Mogens Flindt)
Helle Thorning-Schmidt og hendes mand Stephen Kinnock træder ud fra deres bolig til en hyldest efter folketingsvalget i 2011. (Foto: Mogens Flindt)
 

- Hvad har været hendes største sejr?

- Da hun i sommer var meget tæt på at blive formand for det europæiske råd, der var hun tæt på en meget stor sejr. Det havde været kronen på et værk. Men hendes største sejr er i virkeligheden, at hun har fået vendt meningsmålingerne her tæt på valget, og så det, at hun har haft is i maven i perioden op til.

Se også: Thorning: Ja, de tilbød mig topjob i EU

- Hvad har været hendes største styrke i sit lederskab?

- Det har helt klart været hendes udholdenhed, og det at hun ikke har ladet sig påvirke af massiv kritik og intern ballade. Hun er ikke veget fra kursen, og hun har været kompromisløs i at holde den. Uanset at det er regnet ned over hende med kritik og bagholdsangreb - også fra egne rækker - så har hun ikke ladet sig påvirke, og det er hendes største personlige og politiske styrke.

- Derudover har hun været rigtig god på de bonede gulve ude i den store verden. Hun har været god til at placere sig selv og Danmark i billedet, og derfor har erhvervslivet været glade for hende.

- Største svaghed?

- Hun har ikke slået igennem i forhold til fagbevægelsen. Aldrig nogensinde har den danske fagbevægelse haft mindre indflydelse. Men derudover har hun ikke haft det let med sit bagland. Hun har ikke gjort sig meget i at passe borgmestre, folketingsgruppen og sit parlamentariske grundlag. Hun har især svigtet enormt i forhold til sidstnævnte.

- Hverken i SF eller Enhedslisten synes man, Thorning har gjort noget som helst for at styrke samarbejdet. Dybest set tror jeg, at de vil være ligeglade med, om Thorning taber det kommende valg, men det vil de aldrig nogensinde sige offentligt. De føler ikke, hun har gjort noget for dem. Hun har behandlet dem meget arrogant, og derfor er der ingen varme følelser, og der adskiller Thorning sig meget fra sine socialdemokratiske forgængere.

Se også: Thorning nedtoner behov for nye store reformer  

- Hvorfor vinder eller taber hun valget?

- Det kan siges i ét navn: Lars Løkke Rasmussen. Hvis ikke han havde rodet sig ind i GGGI-sagen, tøj-sagen og andre møgsager, så havde Thorning ikke haft skyggen af en chance for at blive genvalgt. Løkke er den eneste grund til, at Helle muligvis bliver genvalgt. Det er ikke på grund af regeringens politik, fordi hun har samlet på venner, eller fordi meningsmålingerne har været med hende, så der findes ingen anden forklaring.

- Og deri ligger også grunden til, at hun kan ende med at tabe, og så er det også slut som formand og i dansk politik, vurderer Hans Engell.

Se også: Thorning: Jeg har ført partiet hjem til det rette sted

84 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere