Engell: Pistoler og knive hænger løst i Venstre

Lars Løkke forsøger at pakke våbnene væk i Venstre, men det kan være en stakket frist, vurderer Hans Engell

Hvad er op og ned på balladen i Venstre? Henrik Qvortrup analyserer. Producer: Lasse Brøndal.

Venstre er fortsat et parti i krise, og lige nu lurepasser toneangivende medlemmer i bedste western-stil på hinanden.

Det vurderer Ekstra Bladets politiske kommentator Hans Engell, efter et stort interview med Lars Løkke (V) og en august, som har været vild, vildere, Venstre.

– Der er nu en form for våbenstilstand, men en stor del af partiet sidder med skyderne under bordpladen. Freden holder, indtil en af dem trækker skyderen, og så kommer de alle sammen frem, siger Hans Engell.

– Pistoler og knive hænger løst i Venstre, forklarer Hans Engell.

Rabalder-møder i vente
Lars Løkke forsøger ellers at pakke Venstre-pistolerne væk i en interview, hvor han tager ansvar for en del af uroen. Det ændrer dog ikke det store ifølge Hans Engell.

– Venstre er fortsat et parti i krise, siger han.

Der kommer formentlig ikke ro, før Venstre har overstået møder i forretningsudvalget og hovedbestyrelsen sidst i august og landsmødet i november, hvor der skal vælges formand og næstformand, lyder vurderingen.

– Om det så giver ro er også usikkert, siger Hans Engell.

OVERBLIK: Venstres vilde august

5. august: Formand Lars Løkke Rasmussen slår efter et gruppemøde fast, at Venstres ambition stadig er et bredt politisk samarbejde. Han siger, at ’de meldinger, Venstre gav i valgkampen, selvfølgelig er nogle, vi vedstår os’.

Næstformand Kristian Jensen giver samme dags morgen - inden gruppemødet - et interview med Berlingske. Det bringes tre dage senere i avisen.

8. august: Berlingske bringer interviewet. Kristian Jensen siger, at Venstre bør droppe tanken om at danne en SV-regering.

9. august: I forbindelse med Venstres sommergruppemøde udtaler partiets nestor Claus Hjort Frederiksen, at Kristian Jensen bør gå af som næstformand.

Løkke og Kristian Jensen slår fast, at det delte formandskab i Venstre står fast. Begge vil stille op til genvalg på deres respektive poster på partiets landsmøde til november, siger de.

11. august: Claus Hjort Frederiksen skriver på Facebook, at det delte formandskab er fortid.

12. august: Til TV Midtvest siger Kristian Jensen, at formandskabet er uændret.

15. august: Claus Hjort Frederiksen skriver på Facebook, at der ikke længere er behov for ændringer i Venstres ledelse. Det er han kommet frem til efter et møde i Venstres forretningsudvalg, hvor emnet blev drøftet.

I en intern mail til partimedlemmerne skriver Løkke, at ’den seneste uge har ikke været god for os’.

18. august: Lars Løkke erkender nu i et interview med avisen Danmark, at han selv kunne have gjort mere for at undgå den krise, der har præget partiet efter sommerferien.

Væk med begge
Lars Løkke forsøger i interviewet at bagatellisere den seneste tids uros forbindelse til formandsopgøret mellem Løkke og Jensen tilbage i 2014.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Dansk politik Løkke tager ansvaret for V-krise: Jeg tog for let på det

Men den forklaring holder ikke, mener den politiske kommentator.

– Der går en lige linje fra formandsopgøret i 2014 og frem til nu. Det er i det lys, som krisen i Venstre skal ses, fortæller Hans Engell.

Flere kræfter i Venstre er trætte af den gamle fløjkrig, der gennemsyrer partiet. Derfor arbejder flere på at komme af med både Løkke og Jensen ifølge Ekstra Bladets oplysninger.

Dansk politik Desperat Løkke kæmper for overlevelse

Jensen er den store taber
Det er kommet til udtryk den seneste måned, hvor næstformand Kristian Jensen så skidt ud ifølge Hans Engell.

– Der er ikke en af de tidligere ministre, som kom Kristian Jensen til undsætning, så han står som den store taber. Løkke har dog indset, at det ikke nytter noget, at Kristian Jensen taber så meget, at han tager Løkke med ned i faldet, siger Hans Engell.

Løkkes plan er ifølge den politiske kommentator at blive på posten som formand og bevare ’en vingeskudt’ Kristian Jensen som næstformand.

– Derfor prøver Løkke nu at generobre dagsordenen, være synlig i aviserne og deltage i pride-paraden. Han vil vise, at han ikke sidder stækket derhjemme i Nyhavn, forklarer Hans Engell.

Lars Løkke Rasmussen under et pressemøde i forbindelse med Venstres sommergruppemøde, hvor han ikke ville afskrive en regering med Mette Frederiksen i fremtiden. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Dansk politik Magt-krigen i Venstre fortsætter

81 kommentarer
Vis kommentarer