Engell: Sådan fik Søren Gade formandskrigen til at blusse op

Søren Gade har genantændt magtkrigen i Venstres top. Nu er Kristian Jensen ikke længere den oplagte arvtager, skriver Ekstra Bladets politiske kommentator, Hans Engell

Kristian Jensen er kommet under pres. Igen. Foto: Jacob Ehrbahn
Kristian Jensen er kommet under pres. Igen. Foto: Jacob Ehrbahn

Når Venstres gruppeformand betegner den Venstre-ledede regerings politik som ' socialistisk', sender det et uhyre stærkt signal: Løkke har overhovedet ikke styr på sin egen folketingsgruppe, og Venstre står på ingen måde samlet bag finansminister Kristian Jensen. Det sender også signalet om en folketingsgruppe, som føler sig underinformeret og tilsidesat.

Men mere end det sender Søren Gades massive angreb på sin egen regering signal om en genoptagelse af den formandskrig, som blev stærkt dæmpet, da de blå vandt valget i 2015, og Løkke pludselig kunne danne regering trods et elendigt valgresultat for Venstre og ham selv.

Søren Gade blev ikke minister, men formand for Venstres gruppe, og på den post har han i takt med tiden mere lignet en mand, der var på vej mod andre mål uden for Borgen end kandidat til formandsposten i Venstre. Det har virket, som om Gade allerede har hejst det hvide flag over for Kristian Jensen. Gårsdagens ballade viser, at sådan er det ikke.

KRISTIAN JENSEN HAR fra to topposter i regeringen som først udenrigs-og nu fi-nansminister bygget sig op, så han internt i V og på Borgen ligner den næste V-formand og statsministerkandidat.

Blandt Venstres borgmestre lød der for nogle måneder siden rosende ord. Men siden er det gået stærkt ned ad bakke.

OVERBLIK: Forslag om statslån skaber uro i Venstre

I sidste uge udsendte transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) en pressemeddelelse.

Regeringen vil benytte statslån til almene boliger i stedet for realkreditlån, stod der.

Finansminister og næstformand i Venstre, Kristian Jensen, har talt for forslaget.

Gruppeformand i Venstre, Søren Gade, er blandt de V-folk, som er lodret imod. Det har han skrevet i et debatindlæg i Dagbladet Holstebro-Struer.

Hele sagen har skabt uro i Venstre. Det viser interne mails fra Venstre, som Ekstra Bladet og TV2 er kommet i besiddelse af.

Her er de afslørende mails, Ekstra Bladet har set. De er skrevet, efter at Gade 23. juni mailede sit debatindlæg rundt til Venstres folketingsgruppe:

* Fra Hans Christian Schmidt:

- Jeg er meget forundret over, hvordan det er muligt at fremsætte sådan et forslag, uden det har været drøftet i gruppen.

- Så sent som i tirsdags var der gruppemøde, og det giver jo overhovedet ikke mening, at et sådant forslag kommer efter sidste gruppemøde, når vi nemt kunne have drøftet det på gruppemødet.

- Nu sidder vi tilbage uden at kende overvejelserne, uden at kende beslutningsgrundlaget, uden at kende konsekvenserne.

- Jeg sidder i Transport-, Bygnings- og Boligudvalget og er ikke blevet orienteret og heller ikke indkaldt til møde. Jeg synes ellers, det havde egnet sig godt til et møde for regeringspartiernes medlemmer.

- Jeg har ikke yderligere kommentarer på nuværende tidspunkt, men jeg er som sagt meget forundret.

* Fra Jan E. Jørgensen:

- Jeg er umiddelbart enig med Hans og Søren, og selv om det virker voldsomt med en offentlig afstandtagen på denne måde, så er det måske den slags, der skal til, før vi tages alvorligt som folketingsgruppe.

* Fra Kristian Pihl Lorentzen:

- Tak for orienteringen. Jeg er ligeledes forundret over såvel forslaget om processen.

* Fra Jakob Engel-Schmidt:

- Jeg er stadig ved at finde min underkæbe, for at sætte den på plads.

- Gades indlæg er ikke kun passende, men afgørende nødvendig, da det præcist udtrykker det, jeg mener om det tåbelige og mørkerøde forslag, som med garanti udløser applaus i Enhedslistens gruppeværelse.

- Forløbet - eller manglen på enhver form for samme - er grotesk i imponerende høj potens.

* Fra Jakob Ellemann-Jensen (politisk ordfører):

- Denne drøftelse egner sig ikke til denne kommunikationsform. Jeg vil henstille til, at vi tager drøftelsen næste gang, vi ses.

*Fra Peter Juel Jensen (uddrag):

- Jeg er også noget forundret - jeg har siden valget, som formand for Udvalget for Landdistrikter og Øer, stået på vagt for, at staten ikke skulle begive sig ind i finansiel virksomhed, senest på udvalgets besøg på Baagø og Barsø (i Lillebælt) (...)

* Fra Erling Bonnesen:

- Som flere andre undrer jeg mig også virkelig meget over dette forslag. Jeg er ikke venstremand for at føre socialistisk politik.

- Jeg har også ved adskillige lejligheder svaret i debatter, at vi ikke skal have statsbank osv ...

- Hvor er processen, og hvorfor kommer det netop nu.

- Men jeg tænker, at forslag, der ikke er blevet behandlet færdig inden sommerferien, de falder jo automatisk væk, så jeg regner ikke med at høre mere til dette forslag.

* Fra Jakob Ellemann-Jensen:

- Jeg kan tage fejl, men jeg synes simpelthen ikke, at jeg var særligt tvetydig i min mail tidligere på dagen.

- Dette er ikke en debat, der er egnet til denne kommunikationsform.

TV2 er kommet i besiddelse af en intern mail fra Jacob Jensen sendt til Kristian Jensen og Venstres gruppebestyrelse 23. juni.

Her kritiserer Venstres finansordfører det politiske indhold i forslaget. Og han langer også ud efter processen.

* I en mail skriver Jacob Jensen:

- Det er ikke længe siden, at vi havde en tilsvarende situation med blasfemiparagraffen, hvor en minister gik i medierne mod Venstres linje, hvorefter gruppen rettede ind af hensyn til regeringssamarbejdet.

- Personligt blev jeg tidligere i denne uge orienteret én dag i forvejen, at der ville blive indgået en aftale om tilbagetrækning/pension. Orienteringen kom fra DR …

- Da boligskatteaftalen var blevet indgået tidligere i år, kunne jeg orientere mig på TV2 News og via de journalister, som nåede at ringe for at bede om kommentarer, inden jeg hørte om det fra anden side.

- Og sådan kan mange fra gruppen nævne eksempler. Det kan jo i sagens natur ikke blive ved med at gå.

Over for Venstres gruppe kalder Kristian Jensen det "beklageligt", at regeringens boligordførere ikke blev inddraget, før Ole Birk Olesen 21. juni udsendte pressemeddelelsen med forslaget om statslån.

Finansministeren skriver ikke direkte, at den manglende orientering skyldes frygt for læk. Men noget tyder på, at det er sådan, Jacob Jensen tolker det.

* Jacob Jensen skriver nemlig således:

- Derfor føler mange (jeg selv inklusive) sig også ekstra provokeret, når argumentet i denne sag er, at informationen ikke forventes at kunne blive holdt fortroligt af ordføreren - og her i sidste omgang heller ikke af folketingsgruppen.

- Vi er jo lige så meget folkevalgte som ministrene (i visse tilfælde endda mere..) og skal også stå til regnskab og forklare/forsvare beslutningerne.

- Og hvis det kom til en debat i folketingsgruppen, er det også min fornemmelse, at det ikke ville nyde fremme, hvilket jo blot forværrer sagen.

Kilder: Ekstra Bladet og TV2.

/ritzau/

Gade fortsætter krigen: Jeg skal ikke belæres om Venstres politik

Ræverøde Aaen til Kristian Jensen og co.: Stå fast, kammerater

Jensen om Venstre-lækage: Det kan være hacket

Kristian Jensen har indtil videre ikke været nogen stærk finansminister, og når han blander sig i den politiske debat, ender han som regel med at gøre DF sure. I forvejen er han bestemt ikke Thulesens favorit efter Løkke. DF oplever Jensen som en svag og ufleksibel finansminister, som de ikke har voldsomt meget respekt for.

Vælger-og mediemæssigt kører det heller ikke imponerende, og på ministermøderne opleves Kristian Jensen som usikker.

Flere blå siger direkte, at de synes, at han er helt i lommen på sine embedsmænd.

DER BLEV KNURRET VREDT i partierne over hans svage ledelse af forhandlingerne om en boligskatteordning. DF kørte rundt med ham, og hans offentlige fremtræden er ikke nogen sællert uden for Kronjylland.

I den seneste måling over regeringsholdets popularitet kommer Jensen meget svagt ud. Og mens Mette Frederiksen og Thulesen Dahl har fundet sammen, må han nøjes med opbakning fra en radikal Sofie Carsten Nielsen, der i det meste af V opfattes som hadeobjekt.

Så selvfølgelig har den langt mere udadvendte og folkelige Søren Gade med det store personlige stemmetal lugtet blod. Og i sin kronik i favoritorganet Dagbladet Holstebro Struer, der startede hele balladen om statslånene til de almene selskaber, giver han Jensen en blodgumme af den anden verden. For hvad skriver Søren Gade?: Jo, han nævner ikke Kr. Jensen ved navn, men taler om, at ' En af regeringens ministre er fremkommet med et forslag om, at staten skal til at drive bank. Jeg kan ikke i min vildeste fantasi forestille mig, at den idé er undfanget af en minister i en borgerlig/liberal regering, hvorfor det må være ' systemet', som har besnakket en minister.' Gade kalder også forslaget som socialistisk.

HERMED RAMMER HAN Kr. Jensen på alle punkter: Jensens politiske kompas er i uorden. Han er ikke liberal, men smittet af socialisme. Gade får understreget, at forslaget ikke er godkendt af Venstres folketingsgruppe.

Finansministeren er åbenbart ikke i stand til at løse sit hjemmearbejde.

Og endelig rammer han Jensen lige i skridtet med bemærkningen om, at det ' må være ' systemet' der har besnakket ministeren'.

Gade forstærker dermed indtrykket af en svagpissende finansminister, der ikke har styr på sit eget ministerium, men lader sig drive rundt af embedsværket. Noget af det allerværste, man kan sige om en finansminister (og i skarp modsætning til en bomstærk Inger Støjberg, der imod loven har banket sit eget apparat på plads i børnebruds-sagen).

Hvis det nu var første gang, Søren Gade labbede til Kristian Jensen, kunne det måske gå - men Gade har systematisk været i opposition til sit eget parti og regering.

Han ville have politiskolen til Holstebro.

Regeringen til Herning. Han lavede en aftale med Henrik Sass om MF'ernes penge, som gik lodret imod Løkke. Og Gade er kendt for at være meget direkte i sin kritik af Løkkes ledelsesstil, hans svingende humør og fraværende evne til at håndtere vigtige forløb.

HVAD SKAL VI SÅ vente nu? Sagen om statslånene er indtil videre skudt til side til efter sommeren. Men allerede nu har en stor gruppe MF'er sagt, at de ikke vil drømme om at stemme for forslaget.

Hos de konservative er der også ballade.

Realkreditbranchens trofaste lobbyist i EU, Bendt Bendtsen, har sendt en bandbulle ud mod forslaget. Og i LA ligner sagen en ny taber for Ole Birk Olesen, der ikke har meget held med sit korstog for at gøre danerne liberale. Og hans kollega Simon Emil Ammitzbøll må have snorket dybt, da sagen passerede regeringens økonomiudvalg.

SAMLET SET ER DET for VLAK-regeringen en møgsag at slutte sæsonen på. Og denne gang kan de ikke give oppositionen skylden.

Allerede Thornings regering forkastede forslaget om statspengene, fordi det var ' for rødt'. Hvordan kan de tunge hoveder i den nuværende regering dog tro, at de så kan slippe helskindede igennem med det samme? Søren Gade er ikke nogen ringe kriger og tilmed en god skytte. Han ved godt, hvornår han skal sætte et modangreb ind.

Meget tyder på, at Kristian Jensen ikke skal være helt så sikker på, at han får formandsposten forærende som for nogle måneder siden.

Nok kalder Gade finansministeren for 'Venstres kommende formand'.

Men det lyder mere som en trussel end en velkomst.

Det skete under Venstres krisemøde

Interne mails afslører: Bitter strid i Venstre

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Men for en gruppe af danskere er julen svær