Engell: Sådan vil jeg huske Thorning

Socialdemokraterne er inderligt glade for, at Helle Thorning nu er væk, vurderer Hans Engell, der dog mener, at hun af historien vil blive husket mere positivt, end her i nutiden

Ekstra Bladet talte torsdag med Helle Thorning om det nye job

- Hun kom, hun skinnede, og hun rejste igen.

Hans Engell, Ekstra Bladets politiske kommentator, giver her sin vurdering af, hvordan Helle Thorning-Schmidt vil blive husket.

Hendes eftermæle vil simpelthen dele sig i to. På den korte bane vil hun stå svagt i erindringen, lyder vurderingen.

- Hun havde godt nok stjernekvalitet, men da det kom til stykket, var star quality ikke nok. På den måde bliver hun ikke én, de vil savne i den socialdemokratiske gruppe og partiet. Jeg tror, de er inderligt glade for, at hun rejser, forklarer han.

- Hun blev den første S-statsminister, der forlod posten efter ét valgnederlag. Ingen af hendes partikolleger, som blev statsministre, tabte så hurtigt. Anker Jørgensen tabte også, men han kom stærkt tilbage og sad i ti år i alt. Så hun er virkelig en parentes i den socialdemokratiske partihistorie.

Eks-statsministeren stod i spidsen for et fallitbo, vurderer Hans Engell. Her takker hun af efter valgnederlaget sidste år.

Dårlig leder
- Hun var grundlæggende en fremmed fugl på Christiansborg. Én der var mere optaget af formen, sin egen fremtræden, sine taler og sit udenlandske netværk end det politiske liv på Slotsholmen.

- Hun vil blive husket som en dårlig leder, selvom hun blev bedre med årene. Hun var meget isoleret. Hun havde ikke noget netværk i det politiske liv.

Et bedre billede
Løfter man blikket længere ud i fremtiden, tegner sig dog et bedre billede af eks-statsministeren.

- På den lange bane vil hun blive vurderet mere positivt, end på den korte, siger Hans Engell.

Nørrebroeren Lars Aslan går nu fra en tilværelse som lokalpolitiker til Christiansborg. (Foto: POLFOTO) Dansk politik - 13. jan. 2016 - kl. 22:22 Her er Thornings afløser: Sådan har han angrebet hende

Farvel Danmark. Nu venter en kodyl lønforhøjelse for at hjælpe verdens børn.  Foto: Claus Bonnerup Dansk politik - 13. jan. 2016 - kl. 19:20 Thorning får internationalt topjob

- Historisk vil hun blive bedømt på, at det var en regering, der turde tage opgør omkring efterløn og dagpenge. Det var store - godt nok borgerlige - reformer. Men at hun stod i spidsen og skuldrede det, det vil man se positivt på. Og så var hun den første kvindelige statsminister.

- I stiv modvind turde hun stå op imod sit eget parti, sin egen folketingsgruppe, fagbevægelsen og hele den socialdemokratiske butik. Hun var en frygtløs type, forklarer han.

Helle Thorning skrev sig ind på verdensscnenen, da hun tog dette billede med Barack Obama og David Cameron i Sydafrika (Foto: AP) Dansk politik - 13. jan. 2016 - kl. 22:35 Sådan husker vi Helle

42.000 skuffede vælgere
Helle Thornings exit er meget sigende for den regering, vælgerne fyrede i sommer. De fleste topfolk har nemlig vendt dansk politik ryggen. Og det er ikke godt for befolkningens i forvejen store irritation over vores folkevalgte, påpeger Hans Engell.

- Thorning bidrager til politikerleden. Hendes afsked tegner et billede af, at når man ikke længere kan køre i ministerbiler, så gider man ikke være i politik. Syv toppolitikere fra Helles tre år i regering har forladt politik. Den regering hun stod i spidsen for, var et fallitbo. Når det kom til stykket, ville de i virkeligheden gerne alt muligt andet.

- Der sidder 42.000 vælgere, der stemte personligt på hende for et halvt år siden. De får nu en ukendt borgerrepræsentant frem for Helle Thorning.

Læs mere om Helle fallitbo i EKSTRA.

Plus Hans Engell: Aldrig før har så mange topministre forladt politik efter et valgnederlag

Når Helle Thorning-Schmidt til april begynder som direktør for Save the Children International i London, vil det i dén grad kunne mærkes på hendes lønkonto. Foto: Jacob Ehrbahn/Polfoto Politik Farvel og tak: Tidligere toppolitikere smutter til topjobs

252 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere