Politisk kommentator Hans Engell svarer hver uge på spørgsmål fra læserne.
Går du og tumler med et politisk spørgsmål, så send det til Hans Engell på engell@eb.dk.
--------- SPLIT ELEMENT ---------
Kære Hans
Som dansker skammer jeg mig over DSB. Som udlænding ville jeg tro, jeg var kommet til et udviklingsland på lavt trin. Danmark kunne være verdensførende på jernbaner, fladt land uden bjerge og floder. Så hvad er problemet?
Gigantiske fejlinvesteringer. Dårlig ledelse. Skæve skinner. Signaler, som altid er i stykker. Gamle togvogne. Slidte og ødelagte sæder. Toiletter, der stinker af pis. Togstationer uden bemanding. Forsinkelser. Evige forsinkelser.
DSB kører stort set aldrig til tiden. Der er altid noget i vejen med forankørende tog eller et signal, som ikke fungerer eller evige igangværende arbejder på skinner og anlæg.
DSB og Banestyrelsen må være blandt Europas mest elendige togselskaber.
Medarbejderne er hjælpsomme. Man får ondt af dem. De skal forsvare et rystende ringe produkt. Er ledelsen uduelig? Mangler de penge? Kan ikke finde ud af det.
Vores politikere skylder svar på, hvorfor verdens mest enkle jernbaneland er en skandale til spot og skændsel. Bliver DSB nogensinde det selskab, vi kendte engang, eller burde man lægge asfalt på skinnerne og bruge dem som motorveje?
Med venlig hilsen
Henrik K. Kristensen
Kære Henrik
Jeg har som hyppig DSB-bruger præcis samme oplevelse. Det kører ikke.
Slet ikke til tiden. Og heller ikke materiellet eller alt det, Bane Danmark har ansvaret for.
Efter planen skulle der komme nye el-togsæt om nogle år. Om det holder, ved ingen. DSB er verdensmestre i bortforklaringer eller ikke-svar. Og Bane Danmarks planer for skinnearbejderne ligner også mest løse hensigtserklæringer. Kender du nogen togpassagerer, som har tillid til Bane Danmark? Jeg gør ikke.
Sagen er, at vort jernbanesystem trænger til en gigantisk hovedrengøring og effektivisering. Regeringen og Folketinget skulle nedsætte en jernbanekommission til at gå vort jernbanesystem grundigt efter i sømmene.
Tage fat fra bunden. Som det kører nu, kører det ikke. Og sådan har vi efterhånden sagt i 20-30 år.
Venlig hilsen Hans
--------- SPLIT ELEMENT ---------
Kun vælgerne kan straffe partihoppere
Kære Hans
Hvordan kan det være, at politikerne bare kan skifte parti og stadig beholde deres mandat i Folketinget i det nye parti, de har meldt sig ind i, som står for en anden politik end det, de blev valgt ind på. Er det ikke at tage røven på dem, der valgte dem ind?
Mvh Dan Pedersen
Kære Dan
Jo, det kan du sige. Men efter Grundloven stemmer vi på enkeltpersoner. Ikke på partier. Når først politikerne er valgt, kan de skifte parti så meget, de vil. Vælgerne har så muligheden for at vippe dem ud næste gang.
Venlig hilsen Hans
--------- SPLIT ELEMENT ---------
Ingen revolution over store bededag
Hej Hans
Opbakningen til afskaffelsen af St. Bededag var i befolkningen på 18-20 procent. Så jeg tænker, at det nok er det samme for medlemmerne i de tre regeringspartier, men at dem, der er imod, skal stemme for det (og stå i pressen og rose det til skyerne).
Er det korrekt at det kan være sådan?
De vil jo ikke fortælle, hvem der kom med forslaget til afskaffelsen. Så rent teoretisk kan det så være, at der er én person, der er kommet med det, og at de andre regeringspartier er gået med til det for at få opfyldt nogle af deres egene ønsker/krav til regeringsgrundlag?
Med venlig hilsen
Jette Damgaard
Kære Jette
Mit indtryk er, at forslaget kom fra S, men både V og M var helt med. Heller ikke i de tre regeringspartiers folketingsgrupper var der modstand, selv om flere syntes, timingen var elendig.
Forslaget blev vedtaget med ganske bredt flertal. Der var ikke noget, som mindede om flertal for en folkeafstemning. Så ideen om, at Danmark var på kanten af revolution på grund af store bededag, er nok en del overdrevet.
Venlig hilsen Hans
--------- SPLIT ELEMENT ---------