Engell: Søren Gades flammekaster genopliver formandskamp

Søren Gade har sat en flammekaster til sagen, vurderer Ekstra Bladets politiske kommentator efter rabaldermøde i Venstre

Søren Gades frembrusen holder kampen om Venstres næste formand åben, vurderer Engell. Her ses vestjyden i Folketingssalen. Foto: Jens Dresling
Søren Gades frembrusen holder kampen om Venstres næste formand åben, vurderer Engell. Her ses vestjyden i Folketingssalen. Foto: Jens Dresling

Skoene er kridtet til god omgang sommerpolka på de interne linjer i Venstre.

Sagen om statslån lån til almennyttigte boliger splitter folketingsgruppen på tværs. Men striden handler om meget mere end statslån, fastslår Ekstra Bladet politiske kommentator Hans Engell.

- Det er formandsopgøret, som nu genopstår. Det er helt tydeligt, at de to fløje i partiet - Jensen- og Gade-fløjen - har været i dvale efter de fik regeringsmagten i 2015. Da Kristian Jensen gik fra udenrigsminister til finansminister, så det ud som om, at nu var den hjemme, han var sikret at kunne blive Venstres næste formand.

Optøet Gade
- Med den her kritik har vi en helt anden form for konfrontation. Søren Gade har meldt sig ind i formandsopgøret igen. Efter en periode i nedkølet tilstand er Søren Gade tilbage på banen. 

Det skete under Venstres krisemøde

Jensen om Venstre-lækage: Det kan være hacket

- Søren Gade sætter flammerkaster på sagen med sit indlæg. Nu ser vi så telefonmøder og hele mailudvekslingen. Så Søren Gade har gjort sit til, at sagen har fået et eksplosivt forløb, konkluderer Hans Engell.

- Vil Søren Gade være formand?

- Han har i hvert fald ikke meldt sig ud af kampen. Om han så går efter posten, det vil tiden vise. Han kunne have valgt at holde den her sag internt i partiets ledelse. Det har han ikke gjort. Ved at skrive sit indlæg i Holstebro-Struer Dagblad, åbner han for fuld skrue.

Interne mails afslører: Bitter strid i Venstre

Torskehamrende dumt
Hans Engell er samtidig dybt forundret over, at regeringen har foreslået statslån.

- Det er fantastisk, at den regering, som har udråbt sig til den mest liberale i danmarkshistorien kan arbejde med et forslag, som den sidste røde regering ikke ville røre, fordi de synes det var for socialistisk et forslag

- Det er helt ufatteligt, hvordan Kristian Jensen, Simon Emil Ammitzbøll og Brian Mikkelsen må have snorkharmrende sovet i timen i regeringens økonomiudvalg.

- Det er så torskehamrende dumt, påpeger Engell.

Kvajebajer
Det er ikke kun i Venstre, at der må være røde øre, vurderer Hans Engell. Libetal Alliance står også afpillet tilbage.

- Det er også torskehamrende dumt, at Ole Birk Olesen, transport- og boligminister, udsender en pressemeddelelsen. Han kunne bare have ladet Kristian Jensen tørre den af på sig selv, når han fremlægger finanslovsforslaget. Det var helt unødvendigt, at Ole Birk gik i byen med det. Ministerholdet har kvajet sig helt umanerligt meget, påpeger Hans Engell.

Senest har Gade slået fast over for Ritzau, at det kan godt være, at det er regeringens politik, men Venstres politik er det ikke. Ikke endnu, fastslår Søren Gade.

- Jeg er noget overrasket over, at jeg skal belæres om, hvad der er Venstres politik.

- Jeg tror sådan set, at jeg er udmærket i sync med rigtig mange Venstre-vælgere, som er overraskede over, at der skal laves en statsbank, siger Gade ifølge Ritzau.

Gade fortsætter krigen: Jeg skal ikke belæres om Venstres politik

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

En del gerningsmænd synes at gå fri