Engell: Umuligt at tiltrække topfolk til politikerløn

Topfolk i erhvervslivet fristes ikke af ny lønaftale for politikere, mener politisk kommentator, Hans Engell

Topdirektører i dansk erhvervsliv eller offentlige topchefer fristes ikke af politikernes pension og løn i en skrabet løsning, som et politisk flertal mandag er enedes om.

Det siger politisk kommentator Hans Engell om aftalen, som Dansk Folkeparti, Alternativet, SF og Enhedslisten står udenfor.

- Det er lidt besynderligt, at landets statsminister har en løn som direktør i en mellemstor virksomhed. Der begynder at komme en uoverensstemmelse mellem toplønningerne i de private og offentlige sektorer og en minister, siger Hans Engell.

- For nogle profiler fra erhvervsliv og store organisationer bliver det stadig mindre attraktivt at blive politiker. Det er godt nok attraktivt for mellemuddannede at være folketingsmedlem.

Dansk politikere har et fuldtidsjob, og mange har svært ved at finde et nyt arbejde, når de ikke genvælges til Folketinget, hvor de konstant er i offentlighedens fokus, påpeger han.

- Aftalen er en skrabeløsning, hvor noget - som pensionsalderen - er fuldt ud rimeligt. Det har været åbenlyst urimeligt, at man som (SF's tidligere skatteminister) Jonas Dahl kunne være minister i kort tid og så hente efterbetaling i en lang periode, siger Hans Engell.

Aftalen holder, for ingen politikere tør forbedre vilkårene. Vederlagskommissionen var skønne spildte kræfter. Mange kritikere hykler, for alle vil gerne have partistøtte, men politikerne tør ikke tage ansvar for de svære, upopulære beslutninger, siger han.

- Nogle har taget ansvaret, og andre har taget stemmerne. Men de pågældende partier giver jo ikke afkald på løn, pension eller gruppestøtte. Hele diskussionen er præget af meget hykleri og mange tøsedrenge, mener Hans Engell.

- Man turde ikke lave den større reform.

19 kommentarer
Vis kommentarer