Engell: Upopulært at sige sandheden under valgkamp

Det giver næppe tak eller ros, når eksempelvis Henrik Sass siger det samme som økonomiske eksperter

Arkivfoto: Ole Steen
Arkivfoto: Ole Steen

UNDER EN VALGKAMP er sandheden ofte ilde hørt.

Det kan godt være, det ikke rigtigt kan betale sig at arbejde, hvis man er på lavtløn. Og det kan godt være, at konkurrencen mellem danske håndværkerfirmaer er for lille og priserne for høje.

Men det er ikke noget, man snakker om. Slet ikke under en valgkamp.

Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, og den socialdemokratiske erhvervs- og vækstminister, Henrik Sass Larsen, har i hvert fald én ting til fælles: De får en hulens masse ballade for at sige de ubekvemme sandheder.

LØKKE VALGTE at tage på Panorama-besøg med meldingen om, at forskellen på løn i arbejde og kontanthjælp er alt for lille. Det er ikke attraktivt nok at tage et lønnet job, hvis man arbejder på halv- eller deltid i et lavtlønsområde.

Og Sass gav bolden op med ubekvemme sandheder i går, da han i Ugebrevet A4 råt for usødet meldte, at der er brug for langt mere konkurrence i servicefagene for at få lønningerne ned og flere i arbejde. Begge bygger deres meldinger på et ret solidt fagligt fundament.

SASS GÅR IMOD Venstres forslag om at genindførere håndværkerfradraget med tilbagevirkende kraft fra januar 2015 og vil hellere bruge den milliard, som ordningen koster i statsligt provenutab, til at uddanne flere håndværkere:

’Jeg tror, at der er mange steder, hvor der trænger til lidt tømrerarbejde, men enten har man ikke råd eller kan ikke finde nogen. Vi har jo brug for flere fagligt uddannede til at sætte gang i konkurrencen og dermed sænke priserne’, sagde han til A4.

Sass er en varm fortaler for øget konkurrence på service-erhvervene herhjemme. Han kalder det vanvittig dyrt at få en håndværker i hjemmet, men frem for flere fradrag er vejen til en lavere regning til forbrugerne, at konkurrencen vokser.

’Er der nogen, der tør bestille en vvs’er til at komme hjem og lave noget hos sig selv? Det har man vel dårligt råd til. Vi skal have flere uddannede mennesker på markedet derude. Vi skal have flere, der tør bruge håndværkere. Og ja tak til lavere priser’, siger han.

Næppe en melding, der vækker begejstring hos fagbevægelse og håndværkerfirmaer midt i en valgkamp.

MEN SASS STÅR med fødderne solidt plantet på bl.a. Produktivitetskommissionens betænkning, som for et år siden slog fast, at den danske produktivitet halter langt efter mange andre lande. Og den manglende konkurrence er en væsentlig del af forklaringen. Hvis vores produktivitet havde fulgt den amerikanske, ville det danske samfund i 2013 have været 360 milliarder rigere. 

Det svarer til, at en gennemsnitlig LO-lønmodtager ville få 3000 kr. mere i løn pr. måned efter skat. Og det offentlige ville kunne købe billigere ind og dermed have et ekstra råderum svarende til f.eks. otte nye supersygehuse om året eller en fordobling af antallet af lærere i folkeskolens 1. til 4. klasse.

Og dette er ikke beregninger foretaget af en liberal tænketank – men landets mest skarpe økonomiske eksperter fra læreanstalter, organisationer og erhvervsliv. 

Deres konklusion er klar: Når det går så sløjt herhjemme, skyldes det bl.a., at konkurrencen og dynamikken i dele af den danske økonomi er for svag.

Hvor Sass foreslår et større indtag af håndværkere, er deres svar imidlertid: Fjern den regulering, der afskærmer hjemmemarkedet og begrænser konkurrencen. Jo mere konkurrence, des lavere priser for forbrugerne. 

Styrk konkurrencelovgivningen, så vi kommer på linje med de bedste i EU. Begræns brugen af konkurrence-, kunde- og jobklausuler gennem skærpet lovgivning.

SAGT PÅ EN ANDEN MÅDE: Sass siger det samme som alle økonomiske eksperter, men får næppe tak eller ros.

På samme måde med Løkke og hans Panorama-besøg. Løkke fik tæsk for ikke at kunne dokumentere det eksempel, han viderebragte fra virksomhedens direktør. Men hans tal var reelle nok.

DA HAR LAVET en såkaldt familietype-beregning, der viser, hvor meget en enlig kontanthjælpsmodtager med to børn får ud af at arbejde til 139 kr. i timen, som lønnen er efter den overenskomst, som Panorama er omfattet af.

Beregningen viser, at der i det konkrete eksempel vil være en gevinst efter skat på 2000 kr. pr. måned eller 12 kr. pr. time ved at tage jobbet på fuld tid. Arbejdede den samme lønmodtager på deltid, vil gevinsten være mindre end 12 kr. pr. time.

Det er forudsat, at det ene barn går i vuggestue og det andet i børnehave. Det er desuden forudsat, at pågældende har en boligleje-udgift på 6000 kr. pr. måned.

ALLE VED – også Helle Thorning og den øvrige del af regeringen – at samspilsproblemerne er omfattende i kontanthjælps-systemet. Beskæftigelsesministeriet har selv dokumenteret det. Men da Løkke ikke kunne sætte navn og adresse på den medarbejder, der ikke ville tage jobbet hos Panorama, fremstod han pludselig utroværdig.

Forløbene viser én ting: Når valgkampen er i gang, handler det om den politiske argumentation. Så er der ingen plads til de ubekvemme sandheder eller manglende dokumentation. Så er det budbringeren, der bliver straffet.

93 kommentarer
Vis kommentarer