Engell: - Vi sidder alle som passagerer på Titanic

- Vi sidder alle som passagerer på Titanic, der glider frem mod et isbjerg, siger Hans Engell om finanslovs-krisen

Ekstra Bladet giver dig her en analyse af situationen

- Det her kan føre til hvad som helst.

Sådan siger Ekstra Bladets politiske kommentator, Hans Engell, om den finanslovs-krise, regeringen er havnet i.

Finansminister Kristian Jensen (V) insisterer på, at en skatteaftale skal forhandles på plads sideløbende med finansloven. Men det har Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, afvist. Sørg for først at få finansloven på plads, lyder det fra Thulesen Dahl, der onsdag formiddag har haft krisemøde med statsministeren.

Dermed står regeringen i en akut krise, der er yderste konsekvens kan tvinge den til at udskrive valg, hvis den ikke kan nå til enighed med sit støtteparti.

En helt vild situation, lyder det fra Hans Engell:  

- Julen nærmer sig, og der er slet ikke valgstemning. Det indgår overhovedet ikke i nogen af partiernes planer, at vi skal styre mod et valg. Det vil faktisk komme stort set alle partier meget dårligt tilpas, siger han og tilføjer:

- Jeg tror ikke på et valg, men jeg tror på et stort drama. Det er helt usædvanligt, at en regering forhandler med sit støtteparti, og så meddeler støttepartiet, at det vil vente med en stor del af forhandlingerne til det nye år. Men så insisterer regeringen på at fortsætter forhandlingerne om skat.

OVERBLIK: December er finanslovens deadline

Finansloven er statens budget og er med 500 sider i gennemsnit den mest omfattende af alle love.

Alene bemærkningerne til loven fylder som regel 2500 sider.

Statens budget for et år er på omkring 700 milliarder kroner. Størstedelen af pengene er bundet i faste udgifter til at drive for eksempel hospitaler, skoler og Forsvaret.

Her får du et overblik over konsekvenserne, hvis partierne ikke når at blive enige:

* På forhånd er en stor del af loven allerede skrevet af embedsmændene i "den røde bygning", Finansministeriet.

* Arbejdet med en finanslov starter nemlig et år i forvejen. Medierne og politikerne har dog mest fokus på uenighederne i slutningen af forhandlingerne.

* Det er finansministeren, som leder forhandlingerne, og undervejs indgås der ofte delaftaler.

* Mest kendt er nok den afsluttende forhandling, hvor finansministeren nogle gange sent på aftenen med aftalepartierne træder ud til den ventende presse.

* Det er bestemt i Grundloven, at landet skal have en finanslov. Finansloven beslutter, hvordan de offentlige kroner skal fordeles til for eksempel forsvar, udviklingsbistand og kultur.

* For at nå det bliver regeringens finanslovsforslag fremsat allerede i august, så det kan vedtages inden nytår. Det står desuden i Grundloven, at det skal fremsættes fire måneder før vedtagelsen.

* Når Folketinget ikke at vedtage finansloven inden nytår, bliver der lavet en midlertidig bevillingslov, der i princippet er en videreførelse af den gældende finanslov.

* Mere dramatisk er det, hvis finanslovsforslaget ikke bliver vedtaget, fordi regeringen ikke kan opnå flertal. Her er praksis, at regeringen går af eller udskriver valg.

* Så galt går det sjældent, men det er dog sket to gange før (1929 og 1983) efter parlamentarismens indførelse i 1901.

Kilde: Folketingets Oplysning

Hans Engell beretter om et særdeles anstrengt forhold mellem Kristian Jensen og Kristian Thulesen Dahl.

- Jeg oplever, at Kristian Jensen behandler DF ualmindeligt arrogant. Da han sender sin kommentar ud i går aftes, så nævner han ikke DF's hovedkrav med ét ord - nemlig at kæde skat og flygtninge sammen. Kristian Jensen kæder i stedet finanslov og skat sammen.

- Jeg tror, at Kristian Jensen fuldstændig fejlbedømmer Kristian Thulesen Dahl og Dansk Folkeparti. Hvis der er noget, Kristian Thulesen Dahl ikke gider, så er det at blive behandlet ovenfra og nedefter af Kristian Jensen, som DF i forvejen ikke synes, er noget geni som finansminister.   

Se også: Politisk krise: Regeringen afviser Tulles krav

- Regeringen er noget desperat. Jeg kan ikke mindes forhandlinger med de tidligere Venstre-finansministre, hvor de på det her tidspunkt har været så uvenner med Dansk Folkeparti, siger Hans Engell.

- Ender det med, at regeringen må krybe til korset?

- Det er meget svært at se, hvordan det ender. Regeringen kan ikke tvinge DF til at lave en aftale om skatten, og den har ikke noget flertal - ingen andre vil hjælpe regeringen. Socialdemokraterne sidder tavse på sidelinjen og venter på, at det hele bryder sammen.

- Vi sidder alle som passagerer på Titanic, der glider frem mod et isbjerg. Om de så når at dreje væk i sidste øjeblik, er meget svært at sige, lyder det fra Engell.

Se også: Finanslovs-dramaet: Hvad nu hvis de ikke bliver enige?

60 kommentarer
Vis kommentarer