Engells analyse: S og R klar med hemmelige skuffeplaner

Ekstra Bladets politiske kommentator, Hans Engell, mener ikke, at regeringsgrundlaget bliver lige så lang tid undervejs, som det var i 2011

Hvis valget ender med rødt flertal, skal der lækkes arm om et nyt regeringsgrundlag (Foto: Jens Dresling)
Hvis valget ender med rødt flertal, skal der lækkes arm om et nyt regeringsgrundlag (Foto: Jens Dresling)

Toppen i de to regeringspartier, S og R, har længe arbejdet med hemmelige skuffeplaner, som kommer på bordet dagen efter valget – hvis de vinder.

Det handler om at være klar til at lægge arm om et nyt regeringsgrundlag, hvis valget ender med rødt flertal, og regeringen skal fortsætte fire år mere.

Der kommer ingen gentagelse af det lange, hårde forløb i ’Det sorte tårn’ efter valget i 2011, hvor Thorning og SF’s Villy Søvndal blev lagt i benlås af den radikale Margrethe Vestager. Flere gange undervejs var forhandlingerne ved at bryde sammen og de radikale på vej ud ad døren.

Forløbet blev et mønstereksempel på dårlig planlægning, manglende strategisk overblik, rodet mødeledelse og ingen styr på medierne. Thorning lignede en halv taber og Vestager den store vinder, da de skulle åbne Folketinget.

S og SF i knæ
Men Thorning skulle have de radikale med for at få regeringen til at hænge sammen, og dermed måtte S og SF helt i knæ for at kunne indtage ministerbilerne. Det var en ydmygelse, som skabte mange måneders ringe internt klima. Ingen ønsker det forløb gentaget.

Men denne gang er situationen også en anden: Styrkeforholdet mellem S og R er forandret. R står til et halvdårligt valgresultat, mens Thorning muligvis kan vise fremgang. Hvordan valget går for R, er svært at bedømme – i de seneste store meningsmålinger svinger partiet mellem 4,0, 5,7, 6,5 og 7,4 pct. Ved valget fik R 9,5 pct. Men i den radikale lejr tager man vælgertabet med sindsro. De har engang været helt nede på 3,5.

Sagen er, at de medlemmer, som formentlig falder ud ved valget, kender ingen uden for Christiansborg – knap nok der. Tilbage bliver en radikal supertrup med partiets skarpeste profiler. Eneste sted, hvor der kan ventes radikalt drama, er på Sjælland, hvor valget står mellem Rasmus Helveg Petersen og Zenia Stampe. Ved det seneste valg skilte under 200 stemmer dem.

Kun et mandat i storkredsen
Men R fik to mandater, og begge blev valgt. Denne gang får partiet kun et mandat i storkredsen, og hvem bliver det? Ingen ved det med sikkerhed. Helveg er minister, hvilket muligvis er en overraskelse for en del, der ikke har set ham i månedsvis, Stampe er menig ordfører, men ualmindelig synlig. Sidste gang vandt hun kredsmandatet, mens Helveg måtte tage til takke med et tillægsmandat.

Styrkeforholdet mellem S og R vil dog få betydning både for de politiske forhandlinger, og når der skal fordeles ministerposter. Den nuværende ressort-fordeling blev aftalt på grundlag af, at der skulle dannes en treparti-regering.

Da SF flygtede ud af regeringen, fordelte S og R bare rovet. R købte langt bedre end S. I den socialdemokratiske lejr er der derfor en oplevelse af, at de radikale må levere noget tilbage. En ny SR-regering vil også vælge at nedlægge og sammenlægge flere ministerier simpelt hen for at barbere regeringen ned til normal størrelse.

Stor ministerrokade
Vi skal altså regne med en pænt stor ministerrokade, ud over at posterne vil blive fordelt på en anden måde mellem S og R. Eksempelvis vil den radikale nr. to, uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen, grumme gerne have et ministerium med mere politik og mere synlighed.

Og det kan da også være, at regeringens oldemor, Marianne Jelved, kommer til at tage en pensionist-runde som menigt folketingsmedlem. Tilsvarende har Thorning et godt øje til flere S-ministre, som ikke skal regne med at blive forlænget i jobbet. Helle Thorning kan godt huske, hvem hun ikke skylder så meget.

Men det afgørende bliver de politiske krav, som de to partier stiller med. Både Morten Østergaard og Bjarne Corydon har i hvert deres ministerium for længst udarbejdet hemmelige skuffeplaner, som de vil lægge på bordet, når de storpolitiske forhandlinger starter.

I 2011 stillede S med en svag og upopulær partileder. Vestager var ikke til at skyde igennem. Vinder Helle, bliver hun en bomstærk regeringschef. Men hun har brug for de radikale. Der findes intet, som kan holde socialdemokrater mere nervøst vågne om natten end mareridtet om Radikale Venstre på fri fod. Så kan alt nemlig ske i dansk politik.

Hos S er opfattelsen, at nok er de radikale hamrende besværlige at arbejde sammen med. Men alternativet, at S selv skal tage alle de upopulære beslutninger, bl.a. om sparereformer, er endnu værre. De har brug for nogen at pege fingre ad: Det er også de onde radikales skyld.

Derfor vil Helle og Corydon betale en høj pris for at holde R i regeringen. Men Morten Østergaard ved også, at han ikke kan overspille kortene. Skrider de radikale, vil S-regeringen køre videre – bare med flere ministerposter plus en besværlig parlamentarisk situation.

Store statsunderskud
Det radikale hovedkrav vil handle om, hvordan man skal håndtere de kommende 30-40 års politiske situation med udsigten til store statsunderskud – den såkaldte ‘hængekøje’. R vil have en plan for håndteringen, især så man sikrer, at flere kommer i arbejde.

På dagpenge-området forventes en blød landing, hvor genoptjeningsretten lempes, og systemet gøres mere fleksibelt. R vil også lægge vægt på rådighedspligten – det skal sikres, at folk reelt står til rådighed for arbejdsmarkedet.

Derudover vil ulandshjælpen blive en udfordring. R vil fastholde den som minimum på det nuværende midlertidige niveau på 0,87 pct. – S vil ned på det tidligere 0,83 pct. Men problemet er til at overse – det handler om en halv milliard i et budget til 1000 milliarder.

De besværlige knaster
Blandt de mere besværlige knaster bliver et radikalt krav om nedsættelse af skatten på arbejde. Men derudover er der ikke det store konfliktstof. Uanset om vi taler EU, udlændingepolitik eller kultur, ligger de to partier tæt på hinanden, og Morten Østergaard og Thorning har indbyrdes et godt og venskabeligt forhold. Ikke så anstrengt som med Vestager.

SÅ HVAD ER KONKLUSIONEN? Hvis flertallet er rødt, har vi en ny regering med et nyt regeringsgrundlag omkring sankthans. Vinder de blå, ryger både skuffeplanerne og Helle Thorning på sankthansbålet, mens Løkke kører hjem i en stor, sort Audi med ministerchauffør.

190 kommentarer
Vis kommentarer