Engells analyse: Tulle vil være finansminister

Hvis Løkke skal have DF med i en blå regering, kommer han til at aflevere finansministerposten til Thulesen Dahl. Det vil gøre enormt ondt på hele Venstre

Kristian Thulesen Dahl blev formand for Dansk Folkeparti, da Pia Kjærsgaard forlod tronen i 2012 (Foto: Jens Dresling)
Kristian Thulesen Dahl blev formand for Dansk Folkeparti, da Pia Kjærsgaard forlod tronen i 2012 (Foto: Jens Dresling)

Kampen om, hvem der skal være den næste finansminister, bliver den allerhårdeste nød at knække, hvis valget ender med blåt flertal.

Får de fire blå partier flertal, starter forhandlingerne om en regeringsdannelse allerede fredag, inden de personlige stemmer er talt op.

Så vil Lars Løkke indkalde de andre blå partiledere til foreløbige forhandlinger hver for sig, så alle er forberedt på den dronningerunde, der vil komme på Amalienborg. De vigtigste forhandlinger bliver mellem Løkke og Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl (KTD).

Løkke vil gerne have DF med i en regering, og DF siger nok udadtil, at det hele afhænger af, om de får mest magt ved at være med i en regering eller stå udenfor.

Sandheden er, at Dansk Folkeparti er klar til regeringsdeltagelse, men ikke for enhver pris.

Vil have indflydelse
KTD's store frygt er at have i samme situation som SF efter sidste valg: De fik en masse ministerposter, men meget lille indflydelse i en regering, der i øvrigt blev styret af Margrethe Vestager.

Den ydmygelse vil DF ikke lide, for partiet har også noteret, at når det går galt, som det gjorde for SF, så forsvinder vælgerne i titusindvis – og det går meget hurtigt.

Derfor vil Thulesen Dahl fra starten sikre sig, at partiet får et antal centrale ministerposter – især finansministerposten til ham selv. Posten som formand for Folketinget vil også være en symbolsk lækkerbisken for DF, men kun hvis Pia Kjærsgaard er interesseret – ellers har DF ikke den store interesse for den, og så bliver Bertel Haarder formentlig formand for Tinget.

Minister eller grand old lady
Pia K. er lidt i tvivl om, hvorvidt hun skal række efter en ministerpost eller bare være grand old lady i DF. Hun har selv tidligere sagt, at hun ikke havde ambitioner om at blive minister, men bare ville stå på Amalienborg Slotsplads og vifte med Dannebrogsflag, når ’hendes drenge’ havde været hos dronningen. Men Pia selv skaber lidt usikkerhed – ville hun ikke i virkeligheden gerne være minister på et holdningsområde, f.eks. kulturen.

At afgive finansministerposten til DF vil være en indrømmelse af de meget, meget store og smertelige for Venstre.

Det vil gøre hamrende ondt i Venstres gruppe, hvor flere er klare kandidater til posten. Og en klar svækkelse af Venstres magtposition i en blå regering.

Selv i 2011 lykkedes det Helle Thorning at fastholde posten til S, selv om Margrethe Vestager nærmest ultimativt havde forlangt den til sig selv.

Omvendt er posten så vigtig for DF og for en Thulesen Dahl, som i ti år har styret Folketingets Finansudvalg, at det kan blive alt-eller-intet. Bliver Thulesen Dahl først finansminister, vil den giftige S-kampagne om ’tulliarderne’ også visne, er synspunktet. Påstanden om, at DF bruger mange milliarder, som de ikke har – ’tulliarderne’ – har ramt hårdere, end DF helt vil være ved.

Ingen post, ingen regering
Hvis Løkke ikke er klar til at give finansministerposten til KTD, bryder forhandlingerne om en fælles regering formentlig sammen på det punkt. Finansministerposten er det absolut altafgørende tema i regerings-konstitueringen og en prøve på den gensidige tillid eller mistillid mellem de to partier og partiledere. Alle andre ministerposter vil man kunne handle om.

Formentlig vil Lars Løkke forsøge at få KTD til først at forhandle et politisk grundlag for en VO-regering. Men den hopper Thulesen Dahl ikke på. Han vil ikke først bruge en uge på at diskutere politik for så til sidst at få en kold skulder med finansministerposten. Så hans krav vil givetvis være, at de skal starte med at fordele de fire-fem tungeste poster i regeringen – og derefter diskutere det politiske grundlag.

De politiske krav
Og hvad er så DF's politiske krav for at gå i regering med Venstre?

Nummer et: Først og fremmest skal udlændinge-politikken strammes betydeligt. På alle områder. Udgifterne til udlændinge-politikken skal barberes massivt.

Og fokus vil i høj grad blive rettet mod kommunernes manglende evne til at håndtere integration, krav til uddannelse og arbejde for indvandrere.

DF er især ophidsede over eksemplet fra tv med en somalier, der har opholdt sig 22 år som arbejdsløs her i landet på overførselsindkomst uden at kunne tale sproget bare nogenlunde ordentligt. Her skal der strammes hårdt.

Nummer to: Partiet har stadig fokus på grænsekontrollen. Som minimum skal den aftale, som DF indgik med VK-regeringen forud for valget i 2011, realiseres.

DF er klar til at gå imod EU’s regler – hvilket de andre blå næppe kan følge, så det bliver noget af et slagsmål.

Men DF må formentlig acceptere, at de andre blå ikke vil bryde EU’s lovgivning på området.

Nummer tre: Der skal opnås enighed om den offentlige vækst. Løkke får ikke sin nulløsning, og DF får ikke 0,8 pct. i offentlig vækst. Formentlig må de mødes på 0,6 eller 0,7 – med særlig vægt på forbedringer for ældre, sundhedsområdet og politiet. Og så har DF i øvrigt hæftet sig ved Løkkes udtalelser om, at man kan ’gøre nulvækst op på mange forskellige måder’. En udtalelse, der peger i retning af, at LLR ved, hans nulvækst-krav er uigennemførligt.

Nummer fire: Partierne skal blive enige om at håndtere den kommende folkeafstemning om EU’s retsforbehold. DF siger nej, Venstre ja, men de mener, at man kan snakke sig ud af sagen. Og når afstemningen er overstået, er det tema formentlig glemt.

Har ikke planlagt noget
Der venter stensikkert hårde forhandlinger efter valget, for Lars Løkke og Kristian Thulesen Dahl har ikke på forhånd aftalt nogen køreplan eller bare skitsen til et fælles regeringsprogram.

De skal nærmest starte fra bunden, og selv om begge partier selvfølgelig gør sig indledende tanker og har forberedt nogle papirer (Løkke mest), er der meget, meget langt til et regeringsgrundlag. Måske falder det hele på gulvet, hvis Løkke ikke får skabt den atmosfære og gensidige tillid, som er forudsætningen for, at projektet overhovedet kan flyve.

Eller som en central DF-kilde formulerer det: ’Kristian vil hellere lægge arm med Løkke hele sommerferien end at signalere, at DF er på vej ind i en regering’.

Og hvad er så sandsynligheden for, at det ender med en VO-regering, hvis der er blåt flertal?

Jeg giver den 60 pct. for en regering med Løkke som statsminister og Thulesen Dahl som finansminister – 40 pct. for, at det ender med en ren Venstre-regering eller måske en VK-regering.

Men det kan alt sammen være ligegyldigt, hvis vinderen i morgen aften hedder Helle Thorning-Schmidt. Så er Løkke færdig som Venstres formand, og Thulesen Dahl gør klar til at overtage posten som oppositionens tungeste politiker.

160 kommentarer
Vis kommentarer