Engells bud: Her er ministrene i en blå regering

Det er sandhedens time på torsdag. Da afgøres det mest spændende folketingsvalg i mange år. Meningsmålingerne viser totalt dødt løb mellem rød og blå blok

Hans Engell har givet sit bud på, hvordan en regering med DF og Venstre ville komme til at se ud (Foto: Venstre)
Hans Engell har givet sit bud på, hvordan en regering med DF og Venstre ville komme til at se ud (Foto: Venstre)
Følg Politik

Ekstra Bladets politiske kommentator, Hans Engell, giver her sit bud på, hvordan en blå regering kommer til at se ud, hvis de vinder valget. Han har lavet samme forudsigelse for en en regering, som du kan læse mere om senere på Ekstrabladet.dk

Det er langtfra sikkert, at et blåt flertal vil udløse en regering bestående af Venstre og Dansk Folkeparti – en VO-regering – men muligheden er stor.

For Dansk Folkeparti vil det være historieskrivning, hvis dette lykkes. Og for vælgerne bliver det en ny oplevelse, fordi DF aldrig har siddet i regering tidligere – og i lange forløb har sagt, at de slet ikke var interesserede.

Engells bud: Her er ministrene i en rød regering

Men skal det være, så er det nu. Dels har partiet fået en størrelse, der gør det svært at sige nej til regeringsansvar, dels har holdet af partiets top-politikere den rigtige alder i slutningen af 30’erne eller begyndelsen af 40’erne, som er ideel for nye ministre.

Formentlig vil en del af ministerierne få byttet rundt på porteføljerne og enkelte ministerier sammenlagt eller nedlagt, ligesom Løkke har erklæret, at der vil blive oprettet en post som EU-minister.

Og hvordan kommer den regering så til at se ud – her et et bud.

I dansk politik tager vinderen det hele

Om den kommende statsminister hedder Helle eller Lars, aner ingen. Det eneste, vi ved, er, at taberen er færdig i dansk politik, og vinderen tager det hele.

Vind eller forsvind.

Og usikkerheden vil formentlig fortsætte de kommende dage, indtil vi torsdag aften ved 22-tiden har det endelige resultat.

Det bliver valget, som afgøres af meget få vælgere. Hver eneste stemme kan være den afgørende stemme.

Ved sidste valg blev det en langt større gyser, end meningsmålingerne havde vist. Kun 8500 stemmer skilte rød og blå blok. Havde Løkkes hold samlet dette antal ekstra, havde han været statsminister i dag.

Og i 1998 var det et par hundrede stemmer i Thorshavn på Færøerne, der sikrede Nyrup fire år mere i Statsministeriet.

Denne gang ligger blokkene også meget tæt, men der kan komme overraskelser. Hvordan vil de 228.000 unge førstegangsvælgere stemme? Lykkes det i sidste øjeblik Helle Thorning at trække nogle af Kristian Thulesen Dahls vælgere over til rød blok – eller stjæler han fra hende?

Det har været en valgkamp uden ét enkelt, bestemt tema. Hver eneste dag har haft sine egne emner.

Valgkampen har også været præget af, at de to store partier, Socialdemokraterne og Venstre, ikke er kommet med mange nye ideer eller konkrete løfter. Hverken Løkke eller Thorning vil efter valget kunne beskyldes for løftebrud.

Det har været valget, hvor Alternativet har fået sit ultimative gennembrud. Fra at være en flad joke er Uffe Elbæk pludselig vokset til at være større end de konservative, og Uffe er på kanten af at udkonkurrere sit gamle parti, de radikale. Hvem havde lige set den komme? Svaret er: ingen.

Også Liberal Alliance står til sit store gennembrud med muligvis en fordobling af mandat-tallet. Og større end de radikale. Det er derfor, man kan se de store smil hos Anders Samuelsen og Simon Emil Ammitzbøll.

Det er valget, hvor de gamle partier er under hårdt pres.

De konservative har med den nye formand, Søren Pape Poulsen, konstant bevæget sig på kanten af spærregrænsen. Han blev valgt til at levere fremgang, nu ser det ud til, at han taber endnu flere mandater – og måske ikke engang selv kommer i Folketinget.

SF står til tilbagegang, og det samme gør de radikale. Enhedslisten får ikke så godt et valg, som de tidligere har stået til – selv om partiet har bevaret sin store stjerne, Johanne Schmidt-Nielsen.

Venstre ligner det parti, som forholdsmæssigt taber mest. Løkke står til at smide op til 12 mandater. Dette vil være en katastrofe for ham og partiet – især hvis der ikke bliver blåt flertal.

Og så er det valget, hvor Dansk Folkeparti muligvis skal vise, om de kan og vil gå i regering med Venstre. Min vurdering er, at det vil de gerne.

Selv om Thulesen Dahl hele tiden siger, at det afgørende er indflydelsen – ikke ministerposter – er det mit indtryk, at både Løkke og Thulesen Dahl vil strække sig meget langt for at skabe enighed om en fælles regering. Det vil til gengæld udelukke de andre partier – enten bliver det en VO-regering eller en ren Venstre-regering.

Og hvad hvis det ender med rødt flertal?

Jamen, så fortsætter SR-regeringen.

De får en masse bøvl med at skrive et regeringsgrundlag, men der er ingen fare for, at de radikale skrider eller bliver smidt ud. De vil rigtig, rigtig gerne fortsætte som regeringsparti, og S skal ikke nyde noget af at have de radikale rendende frit rundt, for så kan alt ske i dansk politik.

Hvad er så det mest sandsynlige resultat?

Ingen aner det!

Derfor er dette valg så sindssygt spændende.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mettes skamløse spinshow

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+