Engells dom: Jammerlig tal-krig uden vinder

Ekstra Bladets politiske kommentator var langt fra begejstret for aftenens direkte tv-duel mellem Helle Thorning og Lars Løkke

Lars Løkke og Helle Thorning brugte for meget af aftenen på at være enige med hinanden, lyder det fra Hans Engell. I Ekstra Bladets valgstudie blev begge kandidater tildelt 'varmluftballoner' efter tv-duellen.

Helle Thorning:

Lars Løkke Rasmussen:

 

Det første kæmpeopgør mellem valgkampens to hovedskikkelser, Helle Thorning-Schmidt og Lars Løkke Rasmussen, endte næsten uafgjort i en sky af milliarder og procenter, som ingen kunne følge med i. Løkke vandt med et mulehår – især fordi han aldrig fik lov at tale ud. Thorning afbrød ham konstant.

Samlet set var det et af de mest rædselsfulde opgør mellem en statsminister og en oppositionsleder i nyere tid. En endeløs tal-diskussion især om emner, hvor de i forvejen ikke står alt for langt fra hinanden, og fordi de brugte det meste af tiden på at bombardere hinanden med tal og beregninger, som ikke en eneste vælger har mulighed for at konstatere sandheden i.

Spørgsmål og svar hængte i luften, alle afbrød hinanden, man kom aldrig til bunds i noget og da debatten var færdig, sad folk med flere spørgsmål end svar. Vinderne af den debat var de partiledere, som ikke deltog.

Det var en helt igennem umulig debat mellem de to statsminister-kandidater, der havde forberedt sig så meget, at enhver form for impulsivitet, overskud, sjove indskud eller personlige overvejelser var væk – det hele blottet for humor, nye ideer, stærke visioner eller andet end det, vi har hørt i forvejen.

Eneste oplivende moment var en mand med en lyserød paraply, der hoppede rundt i støvregnen udenfor foran TV2's studie på Slotspladsen i København.

Thorning havde valgt den ekstremt aggressive stil i debatten. Det vil hendes vælgere have – og den rolle udførte hun fint. Hun afbrød stort set Lars Løkke hver eneste gang, han havde sagt tre sætninger, og kørte hårde parader omkring dagpenge, integration, troværdighed og andet. Hvis Løkke havde anvendt samme form, var det endt i slagsmål.

Men Helle sagde intet, vi ikke har hørt 500 gange tidligere. Løkke havde heller ikke meget nyt at byde på, men holdt sig trods alt til noget mere substans og forsøgte at kæmpe sig igennem afbrydelser og bratte opbremsninger. Utroligt, at hans temperament kunne holde til det. Han får en stjerne mere en Thorning – alene fordi han blev afbrudt 100 gange mere end hende.

INGEN LØFTER
Debatten startede med, at ordstyrer Poul Erik Skammelsen bad de to statsminister-kandidater give et løfte til vælgerne. Det er jo noget af en udfordring.

Thorning lød som om hun var den, der havde forberedt sig bedst på det spørgsmål . Hun svarede: Styr på økonomien, mere velfærd og flere jobs. Det klang som en outdoor-plakat læst højt.

Løkke lovede flere job til danskere, at det skal kunne betale sig at arbejde samt at vi skal passe på velfærdsamfundet.

Da vi havde hørt de svar, var gassen gået af debatten.

Begge holdt sig til den slagne landevej og alt det, vi ved i forvejen. Man savnede næsten Uffe Elbæk til at bringe lidt kaos i menuen.

Men derefter fortsatte det så med faste temaer.

DAGPENGE:
Her blev vi forventeligt ikke klogere. Hvis der er to, der er enige om, at vi skal vente til Dagpengeskommisionen er færdig i efteråret, er det Helle Thorning og Lars Løkke. Alle de andre partier kan sige en masse – men de to skal ikke vove sig ud i eksperimenter.

Derfor var emnet dødssygt allerede fra starten. Enhver vidste, at lige præcis på det punkt kunne de ikke flytte sig – hvad de, udover en masse smukke ord, heller ikke gjorde.

Thorning ville have 'en bred løsning' og vente på kommisssionen. Hun hånede naturligvis V og DF for det nuværende dagpengesystem og glemte som sædvanlig at nævne sin nærmeste partner, de radikale, som også var med.

En slap omgang uden noget nyt. Det lød faktisk som om aftenens hovedmodstandere var mere optaget af at lave forlig med hinanden end slås indbyrdes. Men en stor stjerne til manden med den lyserøde paraply, som dansede stærkt underholdende foran studiet under dette punkt.

SUNDHED
Debatten om sundhedspolitik var også helt uden konklusioner. Thorning og Løkke roste sig selv for alle de resultater, de har opnået – og begge synes, det er forfærdeligt med mennesker på hospitalsgangene og dårlig behandling. Men vi har hørt det samme mange gange før – før hvert eneste valg. Ingen nye synspunkter. Ingen nye ideer. Otte gange i træk fremhævede Helle, at 'vi har afsat penge' til det ene og det andet… og det må vi så håbe på virker. Og Løkke betonede, at 'dette står mit hjerte nær'. Også på det punkt lød de faktisk som om deres fælles dagsorden er stærkere end en debat forud for et folketingsvalg. Vi kom ingen steder.

INTEGRATION
Integrationsdebatten tog udgangspunkt i en konkret sag fra TV. En somalier, der har opholdt sig i Danmark i 20 år, taler jammerligt dansk og har været på kontanthjælp stort set hele perioden. Men han er god til billard. Er det i orden? Nej, selvfølgelig ikke, svarede både Løkke og Helle.

Den runde vandt Løkke. For selv om Thorning gerne vil demonstrere en stram kurs, kniber det alligevel for hende at skelne mellem flygtninge og indvandrere. Mellem integration og stram integration. Thorning taler om en verden på flugt – men glemmer, at det handler om indvandring, ikke individuelt forfulgte. Megen god vilje, men dybest set ingenting.

MF'ernes løn
Og så var der spørgsmål fra seerne, der bl.a. ville vide, om ikke folketingsmedlemmernes pensions- og lønforhold er lige lovlig rummelige i forhold til andre menneskers

Også på det punk stod de to statsminister-kandidater ubrydeligt samen. Der blev henvist til den kommission, der er nedsat for at se på lønforholdene for ministre og MF'ere. En kommission, der er helt til grin.

Løkke lød som om det var en videnskabelig beslutning, som folketinget ingen indflydelse har på. OK? Så det er derfor man har sat den tidligere departementschef, DR-fomand, storkorsridder Michael Kristiansen til at styre kommissionen? En af landets allerbedst betalte embedsmænd skal forholde sig til politikernes lønninger. Risikoen for lønnedgang og nedskæringer er ret lille. Men det sagde hverken Thorning eller Løkke. Det var virkelig en jammerlig omgang fedtspil.

TROVÆRDIGHED
En vælger ville gerne vide noget om politikenes troværdighed.

Den håndterede Løkke ydmygt. Man kunne høre, at han sammen med sin spindoktor har fundet en forklaring på det tema, der lyder pænt. Det var helt tydeligt, at spørgsmålet ikke mødte ham uforberedt, Men under alle omstændigheder kunne de to statsministerkandidater bekræfte hinanden i,  at de stoler fuldt og helt på hinanden.

Kan man stole på Helle Thorning- Schmidt?, blev Lars Løkke spurgt. Og han svarede klart ja. De havde indgået en masse forlig og aftaler med hinanden. Så er var ingen problemer.

Og Helle svarede det samme: 'Ja – vi taler sammen. Selvfølgelig kan man lave aftaler med Lars Løkke. Jeg stoler på ham', svarede hun.

Så hele den blodige debat sluttede med, at de to statsminister-kandidater velsignede hinanden og deres lønforhold.

Resten må vælgerne tage sig af. Det var en jammerlig debat.

Det lykkedes Ekstra Bladet at fange begge statsministerkandidater efter duellen. Se interviews med dem herunder:

Seneste nyt

Partimoder Pia kan ikke slippe magten

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.