Annonce:
Annonce:

Engells dom: Løkke vandt skarpt opgør med Helle

... men fik lige gjort sig uvenner med de kvindelige vælgere

Også på Ekstra Bladet blev duellen analyseret og tolket - med disse konklusioner.
Annonce:
Følg Politik

Lars Løkke Rasmussen: Fem stjerner

Helle Thorning-Schmidt: Fire stjerner

Det blev noget af et brag, da valgkampens to absolutte hovedpersoner, Helle Thorning-Schmidt og Lars Løkke, i aftes tørnede sammen i DR’s ’Duellen’.

Løkke vandt på viden og præcision. Men tabte på et håndkantsslag til Thorning: ’Der er rigtig mange ting, du ikke forstår’, sagde han. Den går ikke, dagen efter vi har fejret 100-året for kvindernes valgret.

Thorning tabte ved at være for upræcis, tale alt for længe og alt for meget om Venstre og for lidt om sin egen politik. Og især fordi hun afbrød Løkke hver eneste gang, manden åbnede munden.

Annonce:

Konceptet på debatten var stramt og værten Tine Gøtzsche en særdeles driftssikker og stringent ordstyrer i et opgør, hvor de to kandidater fik lov at køre det meste af diskussionen selv – med Gøtzsche som nidkær linjevogter.

Løkke sagde efterfølgende sådan om sin denne gang noget mere aggressive tilgang til debatten med Danmarks statsminister.

Det fungerede rigtig godt, og derfor blev konfrontationen mellem de to underholdende, informativ og skarp. Der kom ingen nyheder på bordet. Selv om Løkke tilbød Helle et forlig om dagpengene, slog hun ikke til.

Det var dog Lars Løkke, der vandt aftenens opgør. I modsætning til Thorning brugte han flere kræfter på at fortælle om sin egen politik end modstanderens. Og så vandt han på almindelig debatkultur, hvor han 20 gange måtte sige: ’hvis du lige vil lade mig tale færdig’.

Annonce:

Aftenens opgør handlede bl.a. om velfærd, skattelettelser, udlændinge- og integration, sundhed, børn og løftebrud. På det allerførste spørgsmål i debatten, hvor Tine Gøtzsche ville vide, hvad der bliver det vigtigste de næste år, svarede Løkke: ’Det vigtigste er, at vi politikere lever op til de løfter, vi giver, og det har knebet de sidste par år’. Så var tonen ligesom anslået.

Troværdighed
Begge kombattanter fremstod stærkt, struttende af selvtillid og belæsset med tal og statistikker. Påstande mødte andre påstande, og ingen havde rigtig mulighed for at kontrollere deres udsagn.

Til gengæld brugte de en del kræfter på at pille hinanden ned. Løkke påstod ligefrem, at Thorning løj, og hun beskyldte ham for hukommelsestab.

Det var en stor fordel for Løkke, at han trods afbrydelser alligevel fik lange taleforløb, hvor han fik lejlighed til at lufte sin viden.

’Jeg får ikke svar’, sagde Helle fortvivlet, men hun var heller ikke nogen særlig god lytter.

Helle Thorning-Schmidt efter debatten.

Annonce:

Løkke var dygtig til at spille udlændingekortet næsten ligegyldigt, hvad der blev diskuteret. I velfærds-debatten sagde Løkke, at velfærden jo undergraves, når ’du tager mennesker ind fra udlandet, som du har sikret, hvad der svarer til en lønforhøjelse på 10.000 kr. om måneden. Så får vi brugt for mange penge, som vi kunne bruge på kernevelfærd. Asylpolitikken er brudt helt sammen’, sagde han, inden Tine Gøtzsche fik stoppet ham og mindet om, at det slet ikke var emnet.

Thorning var hårdt presset i debatten om udlændingene, men heldig med at så meget kom til at handle om social dumping, hvor hun er på hjemmebane.

Det virkede også irriterende, at Løkke så mange gange brugte udtrykket ’da jeg var statsminister’. Virker bittert og noget barnligt.

Thorning mente også, at han havde brugt sine besparelser på landshjælp og udlændinge så mange gange, at der måtte være planer om at skære i kontanthjælp og dagpenge.

’Du har lovet danskerne alt for mange skattelettelser, og du har ikke pengene’, sagde Helle og mindede om, at ’det letteste er at love en hel masse under en valgkamp’. Hvortil Løkke tørt bemærkede, at på det punkt måtte hun være eksperten.

Annonce:

Den runde var Løkkes, lige indtil han fejede Helle af bordet med sætningen ’Der er rigtig mange ting, du ikke forstår’ ... Det var dumt. Sådan taler en statsminister-kandidat ikke til sin modpart.

Fremtoning
Helle Thorning var flot i rødt og sort, men med en makeup, der gjorde hende lidt for hård i udtrykket. Løkke var trukket i en ikke særlig festlig habit og et slips, ingen kan huske bagefter.

Selv om valgkampen nu har varet over en uge, og de begge har haft et megalangt program hver eneste dag, virkede de veludhvilede og i gear.

Der var ikke meget at grine af i den debat. Ingen af dem var særligt sjove eller humørfyldte, og det var få pointer, der trak på smilebåndet.

Aftenens mest morsomme replik faldt, da Helle skulle kommentere Uffe Elbæks Alternativet og fastslog, at hun da også havde ’en indre hippie’ – den må være godt gemt, den hippie.

Løkke virkede ind imellem bister og Thorning syrlig. Det er tydeligt, at kemien imellem de to ikke er særlig god. Det er ikke to toppolitikere, som har ret meget tilfælles – ud over at stræbe efter landets højeste politiske embede.

Annonce:

Kampform
Hvis Thorning var fodboldspiller, ville hun konstant befinde sig i angrebet. Hun er ekstremt offensiv, ivrig og polemisk. Næsten for meget af det gode.

I aftes kunne hun ikke klare sig med et smil og delen roser ud – det var kamp fra hus til hus mod en Lars Løkke, der var væbnet til tænderne med tal og argumenter.

Thorning slog hårdt igen: Du bruger milliarder, som du ikke har og vil ikke fortælle, hvem der skal betale, sagde Thorning.

Løkke havde valgt den rolige og neddæmpede form, selv om enhver, der kan læse hans øjne, kunne se, at han på tidspunkter havde lyst til at kaste noget i nakken på Helle. Men han styrede sig det meste af tiden.

Annonce:

I debatten om flygtninge og integration hentede Løkke de fleste stik hjem. Thorning fik sagt, at regeringen er uden indflydelse på den aktuelle flygtningekatastrofe i verden – også en blå regering skulle håndtere en kaotisk situation – men Løkke fik skåret ud i pap, at selv om flygtningestrømmene ikke er regeringens ansvar, har regeringens ændringer gjort det mere attraktivt at komme til landet.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det er rent hykleri og lugter langt væk af hævn
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: