Enhedslisten: Danmark skal stemme om EU-medlemskab næste år

Hvis det står til Enhedslisten skal danskerne til stemmeurnerne grundlovsdag næste år og beslutte hvorvidt Danmark fortsat skal være en del af EU

Fredag formiddag annoncerede premierminister David Cameron, at han som konsekvens af Brexit fratræder sin position. (Video: AP)

- Jeg tror på, at det er en rigtig god dag for det britiske demokrati.

Sådan lyder det fredag fra Enhedslistens Pernille Skipper.

Hun fastslår, at Enhedslisten ønsker, at danskerne nu bliver hørt, og derfor foreslår partiet en folkeafstemning.

- Vi synes, at det ville være et godt symbol at tage en afstemning til grundlovsdag næste år, så er der også tid nok til at tage diskussionerne, siger hun til Ekstra Bladet.

Dansk politik Danske politikere rystede over Brexit

Hun mener, at briternes farvel til det europæiske samarbejde er det bedste for den britiske befolkning.

- Vi tror på, at det her er det bedste for briterne og for de britiske lønmodtagere men ikke mindst for demokratiet, fordi beslutningerne nu bliver truffet tættere på borgerne, siger hun.

Hun forklarer, at hun dog ikke mener, at vi skal have en afstemning magen til den briterne have i går.

- Briterne stemte om helt at forlade EU, eller alternativt en rigtig dårlig aftale som David Cameron havde fået forhandlet sig frem til. Det er ikke mellem de to ting, at vi skal stemme. Hvorvidt vi skal forsøge, at forhandle vores egen aftale på plads før eller efter vi stemmer om Danmarks fremtid i EU, må vi se på, forklarer hun.

Lars Løkke Foto: DALSGAARD MIRIAM Politik Løkke efter Brexit: Danmark hører hjemme i EU

Pernille Skipper mener, at det europæiske samarbejde har ændret sig så meget siden Danmark trådte ind i samarbejdet, at det er på tide at danskerne bliver spurgt om de stadig ønsker at være en del af samarbejdet.

- En ting er at Storbritannien forlader EU, men EU har også ændret sig meget efter vi trådte ind. Vi blev dengang lovet, at EU ikke ville blande sig i blandt andet vores arbejdsmarkedspolitik og økonomiskepolitik, men det gør de alligevel i dag, derfor mener jeg at det er på tide, at danskerne bliver spurgt, om de stadig ønsker at være med, siger hun.

Hvilket resultat en folkeafstemning vil ende med, tør Pernille Skipper ikke at spå om.

- Det er ikke til at sige. Det er først når man begynder at tage debatten. Men et opgør mod en elite der sidder tungt på alle beslutningerne kan føre til rigtig mange gode ting, siger hun.

83 kommentarer
Vis kommentarer