Enhedslisten efter F16-fejl: Redegør for Danmarks rolle

Forsvarsordfører Eva Flyvholm (EL) kræver en uvildig redegørelse af fejlangrebet, hvor 62 soldater fra den syriske hær blev dræbt, mens forsvarsminister Peter Christensen (V) tvivler på, om danske fly er direkte indblandet

To danske F16-fly deltog i en fejlslagen mission, hvor 62 syriske soldater mistede livet. Her et billede af et fly af typen Super Hornet. (Foto:AP)
To danske F16-fly deltog i en fejlslagen mission, hvor 62 syriske soldater mistede livet. Her et billede af et fly af typen Super Hornet. (Foto:AP)

Lørdag blev en syrisk militærkoalition ved en fejl ramt af en amerikansk ledet styrke, hvoraf to danske F16-fly deltog.

Værnsfælles Forsvarskommando skriver, at angrebet var tiltænkt en større ISIL-stilling, og at bombningen skete ved en fejl.

Fejlen kostede 62 syriske soldater livet.

Det får nu Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm, til at reagere og ønske yderligere handling fra regeringens side.

- Danmark skal presse på for en uvildig undersøgelse af fejlbombningerne. Jeg vil bede forsvarsministeren redegøre for de danske flys rolle, og hvad der bliver gjort for at sikre en ordentlig uvildig undersøgelse af sagen, siger hun til Ritzau.

I en skriftlig kommentar til Ritzau siger den danske forsvarsminister Peter Christensen (V), at han er sikker på, at forsvaret vil bidrage til undersøgelsen.

- Det er dybt beklageligt, hvis koalitionen ved en fejl har angrebet en syrisk militærposition. Koalitionen vil derfor nu også undersøge forløbet nærmere. Jeg har fuld tillid til, at forsvaret vil gøre deres for at bidrage til koalitionens undersøgelser.

Forsvarsminister tvivler på troværdighed
Danske kampfly har siden juni været en del af den internationale koalition, som fra luften udfører overvågning og angreb mod IS i Syrien, og det var Rusland, der lørdag gjorde USA opmærksom på, at det ikke var ISIL, der blev ramt.

Men Forsvarsminister Peter Christensen (V) har ikke meget tilovers for Rusland som kilde:

- Jeg vil slet ikke gå ind i forskellige scenarier, før vi har vished for, om vi overhovedet har ramt syriske soldater, siger han og fortsætter:

- Indtil nu er det russiske forlydender. Jeg synes, at vi skal have andre og mere troværdige kilder, inden jeg vil konkludere på noget, siger Peter Christensen.

Ikke godt nok
Men selvom koalitionen således oplyser, at den selv indleder en undersøgelse af angrebet, er det ikke tilstrækkeligt for Eva Flyvholm:

- Det sker desværre alt for ofte, at fejlbombninger kun bliver undersøgt i en intern militærundersøgelse, og det er ikke godt nok, siger hun.

Angrebet har ifølge Rusland kostet 62 fra den syriske hær livet. Det blev rettet mod det syriske militærs positioner ved Deir al-Zor i det østlige Syrien.

Syriens regering har opfordret FN til at fordømme angrebet, mens Australien som også deltog i missionen allerede har undskyldt over for Syrien.

Krigsmandat ønskes udvidet
Fejlangrebet med dansk deltagelse sker i weekenden op til USA og Ruslands nye tættere samarbejde, der skal bekæmpe andre terrororganisationer i Syrien. Indledningen af samarbejdet starter mandag, og et flertal i Folketinget herhjemme ønsker at være med.

Både Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet er parate til at udvide det danske krigsmandat, der i øjeblikket kun tæller Islamisk Stat.

Forsvarsminister Peter Christensen afviser, og oplyser gennem ministeriets pressechef til Dagbladet Information, at der på nuværende tidspunkt ikke er planer om at udvide krigsmandatet.

Her en oversigt over F16-flyets forbindelser til landjorden under et angreb (Grafik: Forsvaret)
Her en oversigt over F16-flyets forbindelser til landjorden under et angreb (Grafik: Forsvaret)

Folk med høj uddannelse, der opfører sig top-idiotisk

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.