Enhedslisten erkender: Fondene har politisk magt

Rundspørge blandt seks af landets skatte- og erhvervsordfører viser uenighed om, hvorvidt landets erhvervsdrivende fonde er for magtfulde i det danske samfund

Ane Ugglas  A.P. Møller - Mærsk pressede danske politikere til at give en skatterabat. A.P. Møller Fonden, hvor hun er bestyrelsesformand, har størstedelen af stemmerne og 41,5 procent af kapitalen i A.P. Møller - Mærsk. Foto: Linda Johansen
Ane Ugglas A.P. Møller - Mærsk pressede danske politikere til at give en skatterabat. A.P. Møller Fonden, hvor hun er bestyrelsesformand, har størstedelen af stemmerne og 41,5 procent af kapitalen i A.P. Møller - Mærsk. Foto: Linda Johansen

Landets ti rigeste erhvervsdrivende fonde er gode for 370.000.000.000 kroner. Det svarer til 18 procent af den samlede formue af alle danske firmaer, viser tal fra Danmarks Statistik.

Med de mange kroner i pengetanken har fondsbosserne i talrige eksempler demonstreret deres styrke. Fondene har gennem deres uddelinger magt over dansk kunst, kultur og forskning - de folkevalgte.

Gode for 377.000.000.000: De styrer Danmark

Det så man for eksempel i marts 2017, da den nye Nordsøaftale om at redde gasfeltet Tyra kom på plads efter lang tids forhandlinger i Finansministeriet.

Ane Ugglas A.P. Møller - Mærsk betalte regningen, men krævede samtidig, at gigant-virksomheden skulle betale mindre i skat.

Det fik den lov til.

- Man må sige, at det her forløb viser, at Mærsk har en politisk magt, som kan gøre, at de kan lægge et pres og sætte en dagsorden, så de kan få deres vilje, siger skatteordfører Rune Lund fra Enhedslisten til Ekstra Bladet om aftalen.

KOM MED BAG FONDENES LUKKEDE GLASDØRE!

LÆS, HVORDAN DE HAR BRUGT DERES MAGT. FÅ FONDENES HISTORIE, SE DERES VILDE GAVER OG MØD PERSONERNE BAG I EKSTRA.

Giver penge til de samme igen og igen: Mød de stenrige magthavere

I den forbindelse har Ekstra Bladet stillet en række af landets skatte- og erhvervsordførere følgende spørgsmål:

- Har de erhvervsdrivende fonde for meget magt?

Rune Lund, Enhedslisten. Foto: PR
Rune Lund, Enhedslisten. Foto: PR

Skatteordfører Rune Lund (EL): Et åbenlyst problem

- Der er ikke noget galt i, at virksomheder har interesser og prøver at kæmpe for deres sag og blive hørt. Men hvis det bliver et penge-demokrati, hvor store selskaber får en virkelig skæv og uforholdsmæssig stor magt, så har vi et problem. Det problem er åbenlyst, at vi har, når vi eksempelvis snakker Nordsø-aftalen.

Torsten Schack Pedersen. Foto: Joachim Adrian
Torsten Schack Pedersen. Foto: Joachim Adrian

Erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen (V): Fonde har ikke for meget magt

- Nej. De erhvervsdrivende fonde har ikke for meget magt. Jeg lytter naturligvis til input i mit politiske arbejde - også fra de erhvervsdrivende fonde. Det er i min optik ikke væsentligt, hvordan ejerstrukturen er i en virksomhed. Det er budskaberne om, hvordan vi sikrer gode rammevilkår for virksomheder i Danmark, der er det centrale.

Lisbeth Bech Poulsen. Foto: Claus Bonnerup
Lisbeth Bech Poulsen. Foto: Claus Bonnerup

Erhvervsordfører Lisbeth Bech Poulsen (SF): Toplederne giver hinanden topjobs

- De erhvervsdrivende fonde ejer nogle af de største virksomheder og har kæmpe indflydelse i Danmark. Det er et demokratisk problem, når ledelsen i fondene påvirker politikken – en indflydelse, almindelige mennesker ikke har. Derfor er det ekstra vigtigt med åbenhed om partier og politikernes økonomiske interesser. Vi kan også se, at det er Tordenskjolds soldater – toplederne i de fondsdrevede virksomheder giver hinanden topjobs og bestyrelsesposter.

Anders Johansson. Foto: Folketinget
Anders Johansson. Foto: Folketinget

Erhvervsordfører Anders Johansson (K): Fonde er en gevinst for samfundet

- Vi ser erhvervsdrivende fonde som en gevinst for vores samfund. De fondsejede virksomheder beskæftiger mere end 300.000 ansatte, de betaler skat, og de er med til at skabe vækst i Danmark. Fondene udgør en væsentlig del af det danske erhvervsliv. De bidrager til ny forskning, nye teknologiske investeringer samt donationer til alle grupper i samfundet.

Hans Kristian Skibby. Foto: Tobias Nørgaard Pedersen
Hans Kristian Skibby. Foto: Tobias Nørgaard Pedersen

Erhvervsordfører Hans Kristian Skibby (DF): Politikere skal turde være kritiske

- Vi skal som politikere altid kunne indgå i politisk dialog med alle interessenter i erhvervspolitiske spørgsmål, herunder de store kapitalstærke fonde. Jeg er helt med på, at en meget stor erhvervsdrivende virksomhed kan fylde for meget – også i mediebilledet – da de er meget interessante ud fra både økonomiske og medarbejder-relaterede betragtninger. Vi skal som folkevalgte turde stille de kritiske spørgsmål og også kritisere, når det er behov for det. Den linje forfølger vi i DF.

René Gade. Foto: PR-foto
René Gade. Foto: PR-foto

Erhvervsordfører René Gade (AL): Fonde og politikere skal være åbne

- Vi lader fondene få for meget magt, når vi ikke som politikere er fuldstændig åbne og ærlige om deres væsentlighed og indflydelse. I mine øjne er det afgørende for Danmark, at vi kan holde store, danske virksomheder indenlands ved at lade dem få fornuftige forhold til at skyde kapital og virkelyst ud i mange forskellige dele af samfundet. Omvendt er det kun gavnligt, hvis der er åbenhed om den massive indflydelse, så vi kan forlange transparens og definere samfundsgavnlige rammevilkår for pengene.