Annonce:
Annonce:

Enhedslisten: Frygter at nye kampfly vil ramme velfærden

Regeringen har endnu ikke svaret på, hvordan Danmarks nye kampfly skal finansieres - nu vil Enhedslisten forsøge at tvinge svaret frem

F-35 Joint Strike Fighter ligger forrest i feltet, der kæmper om at blive Danmarks nye kampfly. Enhedslisten, der ikke går ind for, at der skal købes nye kampfly, er bange for, at de op mod 30 milliarder kroner, som indkøbet vil koste, vil ramme velfærden hårdt. (Foto: Polfoto)
F-35 Joint Strike Fighter ligger forrest i feltet, der kæmper om at blive Danmarks nye kampfly. Enhedslisten, der ikke går ind for, at der skal købes nye kampfly, er bange for, at de op mod 30 milliarder kroner, som indkøbet vil koste, vil ramme velfærden hårdt. (Foto: Polfoto)
Annonce:
Følg Politik

Enhedslisten vil have helt styr på, hvordan Danmarks nye kampfly skal finansieres, inden der skal tages en beslutning om, hvilket fly der skal erstatte de aldrende F-16-fly.

Partiet frygter, at pengene til nye kampfly vil blive taget fra velfærdsydelser som skoler, børnehaver og ældrepleje.

Derfor har partiet fremsat et beslutningsforslag om, at regeringen skal redegøre for finansieringen af de op mod 30 milliarder kroner, der formentligt skal bruges til indkøbet.

- Med det her vil vi tvinge regeringen og de ansvarlige partier til at svare på, hvor alle de her mange milliarder til nye kampfly skal komme fra i en tid, hvor der bliver skåret ned på velfærden over alt i landet, og vi hører, at Riget fattes penge. I den kontekst virker det mærkeligt, at man kan finde 30 milliarder uden videre til at købe kampfly, siger Enhedslisten forsvarsordfører Eva Flyvholm til Ekstra Bladet.

Annonce:

- Vi bliver nødt til at sikre, at der er åbenhed, og at befolkningen ved, hvor politikerne forventer at finde pengene, så det ikke bare er noget, der bliver listet igennem om et år ved at øge forsvarsbudgettet.

Inden for rammerne
Som Ekstra Bladet søndag kunne afsløre, er der på trods af et forberedende arbejde, der har strakt sig over adskillige år, ikke sat en eneste krone af til indkøbet af nye kampfly.

Ikke en krone lagt til side til nye kampfly

Det betyder, at der reelt er to muligheder: Enten at forsvaret selv punger ud inden for den budgetramme, de allerede har. Eller at forsvaret får tilført ekstra penge til indkøbet.

Forskellige forsvarsministre har gennem årene meldt ud, at finansieringen af de nye kampfly skal findes inden for forsvarets økonomiske rammer.

Men det giver Enhedslisten ikke meget for.

'Det er ikke et særlig konkret svar, idet rammen endnu ikke er fastlagt. Det nye forsvarsforlig er forventelig først på plads i 2017, og det er således ikke aftalt, hvor stort forsvarsbudgettet vil være, når flyene skal betales,' lyder det blandt andet i Enhedslistens forslag.

Annonce:

- Hvorfor er det slemt, hvis forsvaret får flere penge?

- Det er meget, meget sikkert, at et så ekstremt stort indkøb som det her, vil kræve, at der blive brugt flere penge på forsvaret. Og det kommer selvfølgelig til at ramme andre områder af vores velfærdssystem, at de penge skal gå til militæret, siger Eva Flyvholm.

Vil bruge 30 milliarder på fly: Aner ikke hvor pengene skal komme fra

Indtil videre intet svar
- Tror I på, at beslutningsforslaget bliver stemt igennem?

- Indtil videre har forsvarsministeren sagt, at de nok skal komme med en finansiering af de her kampfly, så hvis det er rigtigt, så kan de jo bare stemme for beslutningsforslaget. Indtil videre har de ikke kunnet svare på, hvor pengene skal komme fra. Om det så er, fordi de ikke kan eller ikke vil, ved jeg ikke.

Enhedslistens beslutningsforslag førstebehandles den 26. maj.

Du kan læse det i sin fulde længde her.

DR-formand har økonomiske interesser i valg af kampfly

Annonce:

DR-koryfæ klager over kampfly-kritisk ekspert: 'Det her er personligt'

Arbejder for våbenindustrien: Tv-kendisser i krig om kampfly

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Nej tak, Søren Pape - du skal ikke være statsminister
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: