Enhedslisten: Gades samarbejde med lejesoldater er en skandale

Eks-forsvarsminister Søren Gade erkender, at VK-regeringen ikke ruttede med sandheden om lejesoldater i Irak - Pernille Skipper kræver Irak-kommissionen genåbnet

Søren Gade erkender, at der overfor Folketinget ikke blev ruttet med sandheden om samarbejdet med med skandaleramt sikkerhedsfirma. Foto: Mogens Flindt
Søren Gade erkender, at der overfor Folketinget ikke blev ruttet med sandheden om samarbejdet med med skandaleramt sikkerhedsfirma. Foto: Mogens Flindt

En omskrivning af ordet samarbejde skulle forhindre offentligheden og Folketinget i at få oplysninger om forsvarets aftaler med det kontroversielle amerikanske sikkerhedsfirma Blackwater under Irak-krigen.

Det skriver Jyllands-Posten søndag, og Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper, er forarget og kalder sagen for en skandale.

- Jeg er oprigtigt forarget. Hvis den daværende Venstre-regering både samarbejdede med det kontroversielle lejesoldat-firma, og samtidig forsøgte bevidst at skjule det for Folketinget og offentligheden, står vi med en regulær skandale foran os.

Ifølge Jyllands-Posten forsøgte den daværende regering at lægge 'røgslør' ud over aftalen med Blackwater ved at afvise, at der var et decideret samarbejde de to parter imellem, men at de kun 'snakkede' sammen. Sagen er penibel, fordi få uger før aftalen blev indgået, havde Blackwater dræbt 14 uskyldige irakere i Bagdad.

Over for Jyllands-Posten erkender tidligere forsvarsminister Søren Gade (V), at VK-regeringen og Forsvarsministeriet 'ikke ligefrem ruttede med sandheden'.

Dansk politik VK-regering skjulte aftale med sikkerhedsfirma i Irak

Ulovligt og udemokratisk
- Det her tyder jo på, at Folketinget er blevet misinformeret med vilje, og det er både ulovligt og et kæmpe demokratisk problem, siger Skipper.

For et par dage siden kunne Politiken fortælle, at tidligere statsminister Anders Fogh-Rasmussen (V) allerede et år før Irak-krigens begyndelse drøftede muligheden for en invasion af Irak med den daværende amerikanske viceforsvarsminister, Paul Wolfowitz.

Anders Fogh Rasmussen som statsminister. (Arkivfoto: Polfoto) Politik Hemmeligt notat: Fogh bebudede Irak-støtte til USA et år før krig

Afsløringerne kommer efter at den nye danske regering har valgt at nedlægge Irak-kommissionen, som havde til formål at undersøge grundlaget for Danmarks deltagelse i Irak-krigen.

Jakob Ellemann-Jensen, Venstres politiske ordfører. (Foto: Ditte Valente/Polfoto) Dansk politik V: Come on, nu har vi talt nok om den Irakkrig

En kommission som Pernille Skipper nu vil have genåbnet, og hun håber på støtte fra de andre partier.

- Vi håber meget, at især Liberal Alliance og Dansk Folkeparti, som tidligere har slået sig op på at ønske mere åbenhed, vil lægge stemmer til, så sandheden kan komme frem, siger Skipper.

Blackwater, som i dag hedder Academy, er et privat amerikansk sikkerhedsfirma, som af flere regeringer er blevet brugt i især Irak og Afghanistan til at løse sikkerhedsmæssige opgaver som beskyttelse af konvojer og vigtige personer.

I 2007 skød og dræbte Blackwater-vagter 14 civile på en plads i Bagdad, da vagterne troede de var faldet i et baghold. Kvinder og børn blev dræbt.

1 af 2 Søren Gade, som forsvarsminister på besøg i Irak. VK-regeringen har skjult samarbejdet med omstridt sikkerhedsfirma. Foto: HOK/Polfoto
2 af 2 Søren Gade erkender, at der overfor Folketinget ikke blev ruttet med sandheden om samarbejdet med med skandaleramt sikkerhedsfirma. Foto: Mogens Flindt
356 kommentarer
Vis kommentarer