Annonce:
Annonce:

Enhedslisten: Grotesk af S-regering at jagte Snowden

Nikolaj Villumsen (EL) mener, at SR-regeringen satte hensynet til den amerikanske regering over det danske folks rettigheder, da man gav amerikanerne lov til at have et fly stående i Kastrup for at kunne flyve Snowden til USA

Nikolaj Villumsen (EL) kalder
Nikolaj Villumsen (EL) kalder
Annonce:
Følg Politik

- Jeg synes, det er helt ubegribeligt, at den danske SR-regering valgte at deltage i klapjagten på Snowden. Det betød, at de satte hensynet til den amerikanske regering over det danske folks demokratiske rettigheder.

Sådan lyder det fra Enhedslistens udenrigsordfører Nikolaj Villumsen til Ekstra Bladet i sagen om, at de danske myndigheder tilbage i sommeren 2013 gav USA tilladelse til at have et fly stående i Kastrup med det formål at kunne transportere whistlebloweren Edward Snowden til USA, såfremt han blev udleveret fra eksempelvis Rusland.

Fredag har justitsminister Søren Pind (V) erkendt at have givet Folketinget et svar, der ’ikke var dækkende’ i sagen, da han fortalte, han ikke var bekendt med, hvad flyets formål var.

EL: Danmark burde hjælpe Snowden
Nikolaj Villumsen (EL) kalder den daværende regerings beslutning om at hjælpe amerikanerne for 'helt grotesk'.

Annonce:

- Jeg synes, vi burde hjælpe Edward Snowden. Vi burde på ingen måde fra dansk side have jagtet ham. Og det er desværre det, som den daværende regering valgte at gøre, siger Villumsen, der mener, at 'vi skylder Snowden en rigtig stor tak':

- Jeg så helst, at vi havde givet Snowden asyl, så han kunne leve i fred og ro og frihed i Danmark. Nu viser det sig i stedet, at man gjorde det stik modsatte. Og det er helt uacceptabelt.

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra forhenværende minister Morten Bødskov (S), der var justitsminister i sommeren 2013, hvor Danmark gav de amerikanske myndigheder tilladelse til at lade et fly stå i Kastrup. Han har dog ikke ønsket at medvirke i et interview.

- Jeg har ingen kommentarer, skriver Morten Bødskov i en SMS til Ekstra Bladet.

EL amok på Pind: Han er 'dybt, sygt arrogant'

Villumsen: 'Justitsministeren løj for Folketinget'
Enhedslistens udenrigsordfører mener, det er 'et kæmpe demokratisk problem', at ingen vidste, at et amerikansk fly stod plantet i en dansk lufthavn med det formål at kunne sende Snowden tilbage til USA.

Annonce:

- Vi har haft samråd og spørgsmål til skiftende ministre, og vi har simpelthen ikke fået et klart svar. Og den eneste grund til, at vi endelig fik et svar, var, fordi justitsministeren i onsdags løj for Folketinget og nu bliver tvunget til at komme frem med sandheden. Det er et grundlæggende problem, siger Nikolaj Villumsen.

Han vil nu fremlægge et beslutningsforslag, der ifølge ham 'pålægger regeringen at stoppe deltagelsen i jagten på Snowden'.

- Indtil nu har vi ikke kunne få svar på, om den jagt foregik, men nu ved vi, at det har fundet sted og formentlig stadig finder sted. Efter al sandsynlighed har den nuværende regering tænkt sig at bidrage, hvis amerikanerne skulle bede om det, såfremt de igen skulle få chancen for at fange ham. Og det mener jeg på ingen måde, Danmark bør bidrage til, siger han.

Pind: Hemmeligt fly skulle transportere Snowden til USA

EL: Vi har stillet en lang række spørgsmål
- Hvad gjorde I selv, da I var den tidligere regerings regeringsgrundlag?

Annonce:

- Vi har stillet en lang række spørgsmål og blandt andet haft den tidligere justitsminister i samråd om sagen. Vi har hele tiden ment, at Danmark skulle takke Snowden og hjælpe ham med asyl og på ingen måde jagte ham. Vi har bare ikke før kunne få et klart svar.

- Har den tidligere justitsminister så også løjet?

- Det er klart, at der har været en fantastisk vilje til at tale uden om. Og det, at de ikke har svaret på spørgsmålene, er også et kæmpe demokratisk problem.

Enhedslisten: Kongeligt besøg i Saudi-Arabien bør aflyses

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra Edward Snowden forbindelse med hele sagen. Han ønsker dog ikke at sige noget til citat.

 

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:
LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Politiske skandaler har siden 2003 udløst 12 kommissioner
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: