Enhedslisten kæmper om at opstille flere kvinder

Ved Enhedslistens årsmøde vil en alternativ liste have flere kvinder på partilisten ved folketingsvalget

Enhedslisten har vedtaget sin partiliste over folketingskandidater med politisk ordfører Pernille Skipper i front foran udviklingsordfører Christian Juhl, udenrigsordfører Nikolaj Villumsen, EU-ordfører Søren Søndergaard og skatteordfører Rune Lund.

Det sker ved partiets årsmøde på Grønnemose Skole i Høje Gladsaxe med 252 stemmer for kandidatudvalgets liste.

Men 57 af de delegerede stemte for en alternativ liste, som blev fremlagt i sidste øjeblik.

Havde den alternative partiliste vundet, var flere mandlige kandidater rykket længere ned til fordel for forsvarsordfører Eva Flyholm og forhenværende folketingsmedlem Rosa Lund.

Listen er vigtig, da Enhedslisten opstiller på en partiliste, som placerer spidskandidaterne i de sikreste kredse, der giver valg til Folketinget.

Derfor vækker listekampen ophedet debat blandt de 444 delegerede ved årsmødet.

- Det er altså ikke i sidste panikøjeblik på årsmødet, at vi retter op på, at vi ikke har en tilstrækkeligt bred liste. Det er mellem årsmøderne. Det er det langsigtede arbejde over flere år, hvis vi vil have en liste, der afspejler vores ønsker, siger advokat Line Barfod.

Hun påpeger, at kandidaterne ikke blot opstilles efter deres køn, men også uddannelse, arbejde, område og etnisk herkomst. Kandidatudvalget vælger også kandidater efter kontinuitet, så kredsene ikke konstant skal skifte folketingskandidat.

Før årsmødet stemmer 9605 partimedlemmer i foråret ved en vejledende urafstemning, som giver kandidaterne karakter.

Marie Lassen fra Aarhus kritiserer kontinuiteten.

- Problemer med kontinuitet er, at det i sagens natur er forholdsvis konservativt. Så år efter år flytter vi mændene op i forhold til deres stemmetal og kvinderne ned. Så består kontinuiteten i, at det gør vi hvert år, siger Marie Lassen.

20 kommentarer
Vis kommentarer