Enhedslisten kræver dagpengekommission lukket

Dagpengekommission har tre alternativer til de nuværende regler, viser lækket rapport til Politiken

Dagpengekommissionen skal have en fyreseddel omgående, mener Finn Sørensen, der er arbejdsmarkedsordfører for Enhedslisten, efter at kommissionens længe ventede rapport er blevet lækket til Politiken.

Finn Sørensen er heller ikke imponeret af de konklusioner, kommissionen er kommet frem til.

Ingen af de tre alternativer til de nuværende regler er gode nok, mener han.

- Oplysningerne om indholdet i dagpengekommissionens rapport bekræfter, at kommissionen er spild af tid og penge. Ingen af de modeller, den arbejder med, løser det problem, at tusinder mister deres dagpengeret, siger Finn Sørensen.

Dagpengekommissionen blev sidste år nedsat af den daværende SR-regering med Helle Thorning-Schmidt (S) og Bjarne Corydon (S) i spidsen.

- Thorning og Corydon bandt kommissionen på hænder og fødder, den må ikke foreslå noget, der koster flere penge, og den skal regne, lige som man gør i Finansministeriet. Det kan kun gå galt, siger Finn Sørensen.

Se også: Lækket rapport: Dagpengebeløb skal sænkes

- Der er kun ét fornuftigt svar på dagpengekommissionens rapport. Den kommission skal fyres her og nu. I stedet må politikerne ud af busken og melde klart ud, hvad de egentlig vil med dagpengesystemet.

- Det gælder især Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne, der sammen med Enhedslisten kan tvinge langt bedre løsninger igennem, siger han.

Dagpengekommission skal - officielt - aflevere sine anbefalinger inden oktober.

Se også: EL: Skrot kommission og hjælp de ledige

Men konklusionerne i en 120 sider lang rapport, "Dagpengemodellen - Teknisk analyserapport", som dagpengekommissionen er ved at lægge sidste hånd på, er Politiken altså kommet i besiddelse af.

En af konklusionerne er at "forlænge dagpengeperioden fra to til tre år". Den indebærer, at ydelsen sænkes med mellem 6 og 15 procent, alt efter hvem og hvor mange af dagpengemodtagerne, reduktionen skal gælde.

Anden mulighed er at fortsætte med en toårig dagpengeperiode. Som noget nyt skal et halvt års beskæftigelse "udløse et tredje år med dagpenge på 80 procent sats", som det står beskrevet i rapporten.

Den tredje mulighed er, at man gør det muligt løbende at genoptjene og forbruge dagpenge, hvor der optjenes to måneders dagpengeret for hver måned i beskæftigelse.

Den kræver, at man reducerer ydelsen med fem procent, når den optjente dagpengeret er lavere end et år.

51 kommentarer
Vis kommentarer