Enhedslisten: KUN kvinder må holde tale på årsmøde

Mændene ved Enhedslistens næste årsmøde i maj får hverken lov til at aflægge beretning, holde taler eller være dirigenter

Ved Enhedslistens næste årsmøde må de mandlige medlemmer vente pænt på at få ordet. Her et billede fra årsmødet 2012. Foto: Mik Eskestad
Ved Enhedslistens næste årsmøde må de mandlige medlemmer vente pænt på at få ordet. Her et billede fra årsmødet 2012. Foto: Mik Eskestad

Det vil udelukkende være kvinder, der påtager sig rollerne som dirigenter, oplægsholdere og talere ved Enhedslistens årsmøde 2017.

Det viser et referat fra det seneste møde i partiets hovedbestyrelse. Her fremgår det, at Enhedslistens hovedpunkter inkluderer et nyt delprogram om feminisme.

Enhedslistens beslutning om at lade kvinderne få de første ord ved årsmødet i maj er vedtaget ved et møde i foråret, hvor det feministiske delprogram blev drøftet. Lole Møller, der er medlem af Enhedslistens hovedbestyrelse, mener, at initiativet er ganske nødvendigt for et mangfoldigt årsmøde.

- Der er et eller andet ved mænd. Mænd er meget hurtigere til at spæne op og få skrevet sig på talerlisterne. Sådan er det også hos os, siger hun til DR.

En happening
Men det er ikke alle medlemmer af partiets hovedbestyrelse, der jubler over lige netop dette forslag.

Christian Juhl, medlem af Enhedslistens folketingsgruppe, stemte imod forslaget.

- Vi har lavet en stribe af gode beslutninger om god feministisk praksis, og dem er jeg meget begejstret for, men jeg mener, at lige netop det sidste forslag om kønsopdelingen i talerne er populistisk feminisme, fortæller Christian Juhl, der ligesom Lole Møller sidder i hovedbestyrelsen.

Han kalder det for en 'happening', når man lader mandlige talere vente med at få ordet ved årsmødet.

- Man skal tage vores demokratiske udfordringer alvorligt. Der er en skævvridning i samfundet, der er diskriminerende over for kvinder, mennesker med handicap og forskellige etniske grupper, som er uacceptabelt efter min mening. Man bør tage disse principper alvorligt og ikke lave en populistisk udformning af det, fortæller Christian Juhl.

En bjørnetjeneste
Christian Juhl håber alligevel, at folk kan gennemskue, at det er sat på spidsen. 

- Jeg tror nu nok, at denne her debat vil komme til at dominere, og jeg tror ikke folk er så dumme, at de lader sig distrahere alt for meget af formen, siger han og fortsætter:

- Men det er klart, at hvis der er for mange af denne slags forslag, så gør man feminismen en bjørnetjeneste.

Et af partiets helt store mærkesager har i mange år været netop feminismen, og Enhedslisten har allerede en regel om, at der skal være mindst 40 procent kvinder til stede, når der vælges medlemmer til hovedbestyrelsen eller delegerede til årsmøder. 

Enhedslistens årsmøde bliver afholdt den 12. til den 14. maj på Nørrebro i København.

160 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere