Enhedslisten og SF savner mange svar om Afghanistan-krig

Rapport om Afghanistan-krig viser, at flere fejl blev begået i den danske krigsdeltagelse fra 2001-2014

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) forsvarer den danske krigsindsats i Afghanistan, selv om en ny rapport peger på flere fejl i indsatsen.

Det undrer Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm.

- Det er utroligt, at Kristian Jensen så stålsat kan sige, at Danmarks indsats har gjort Afghanistan til et bedre land at leve i.

- Hvert år bliver flere civile dræbt end det foregående, Taliban vinder frem overalt, og demokrati og kvinders rettigheder er fraværende i store dele af landet.

Hun kritiserer samtidig, at undersøgelsen om den danske krigsindsats, der præsenteres torsdag, ikke giver nok svar, og ikke dækker bredt nok.

- Vi mangler stadig svar på, om de mange mål for Afghanistankrigen om demokrati, terrorbekæmpelse og så videre er blevet opfyldt. Det mener jeg ikke, de er.

- En stor undersøgelse i Norge har lige konkluderet, at det er gået dårligt med terrorbekæmpelse, demokrati og stabilisering, men er lykkedes at få et tættere forhold til USA. I Danmark får vi desværre kun mulighed for at kradse i overfladen, siger hun.

Heller ikke SF's forsvarsordfører, Holger K. Nielsen, mener, at rapporten dækker bredt nok.

Han mangler især svar på spørgsmål omkring den politiske proces, der ledte op til beslutningen om at gå ind i krigen.

- Vi ville gerne have en uafhængig undersøgelse, men det kunne vi ikke få flertal for i forligskredsen.

- Derfor er det også bekymrende, at de borgerlige partier og Alternativet er blevet enige om en tilsvarende undersøgelse af krigen i Irak, uden man placerer et politisk og juridisk ansvar. Det er dybt kritisabelt, siger Holger K. Nielsen

Ligesom Eva Flyvholm fremhæver han den norske undersøgelse som et forbillede.

- Det ærgrer mig, at den danske undersøgelse ikke er lige så omfattende, og ikke er uafhængig af myndighederne, som den norske er, siger han.

Rapporten om den danske krigsdeltagelse i Afghanistan fra 2001-2014 præsenteres torsdag.