Enhedslisten om Mettes reform: Kynisk og ondskabsfuld

Venstrefløjen sender hårde ord mod Mette Frederiksens (S) reform af førtidspensionen

Mette Frederiksen beskyldes for en kynisk og ondskabsfuld af reform af førtidspension. Jakob Jørgensen, Polfoto: Mads Nissen
Mette Frederiksen beskyldes for en kynisk og ondskabsfuld af reform af førtidspension. Jakob Jørgensen, Polfoto: Mads Nissen

Mette Frederiksens (S) reform af førtidspension blev for nyligt kaldt for 'makværk' af fagbevægelsen i Ekstra Bladet, men det er ikke hårdt nok, lyder det nu internt i den røde blok på Christiansborg.

Enhedslisten sender en ny og større bredside af sted mod Socialdemokraternes formand og den reform, som hun stod i spidsen for som beskæftigelsesminister i 2012.

- Makværk er alt for mildt et ord om Mette Frederiksens reform af førtidspension. Kynisk og ondskabsfuld er mere rammende, siger Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører Finn Sørensen til Ekstra Bladet.

Kritikken skyldes effekten af reformen, hvor Mette Frederiksen som beskæftigelsesminister gjorde det uhyre svært at få førtidspension.

Se også: Hård kritik af pensionslov: Mettes makværk

'Klapjagt på syge'
Siden reformen trådte i kraft i 2013 er antallet af tildelte førtidspensioner faldet fra over 14.000 personer i 2012 til godt 6000 personer i 2015.

Enhedslisten mener, at der ligger en regulær 'klapjagt på syge mennesker' bag de rå tal. Derfor stillede venstrefløjspartiet i foråret seks forslag til ændringer af Mette Frederiksens reform af førtidspensionen.

Kort før sommerferien blev forslagene stemt ned, og både Socialdemokraterne og SF stemte imod.

- S og SF lover gang på gang at tage problemerne op i forligskredsen. Der sker bare ikke noget. Det er klart, for der har Venstre jo vetoret, siger Finn Sørensen.

Se også: S efter kritik: Førtidsreform klæder Mette F.

'Så skal du jages'
Derfor skal Mette Frederiksen og Pia Olsen Dyhr (SF) opsige forliget om førtidspension inden næste folketingsvalg, mener Enhedslisten. På den måde kan de røde partier ændre loven.

- Hvis de ikke vil det, må man bare konkludere, at det ikke er der, lønmodtagerne skal søge tryghed, når de er nedslidt og ude af stand til at arbejde, fortæller Finn Sørensen.

Hovedårsagen til at færre får førtidspension er ifølge Enhedslisten, at kommunerne nu skal vurdere, om borgerne kan 'udvikle arbejdsevne'. Kan du det, så er der lukket for førtidspension.

- Så skal du jages i nye arbejdsprøvninger, ressourceforløb eller fleksjob af få minutters varighed, lyder det fra Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, der mener, at kommunerne nærer en grænseløs optimisme om borgernes potentiale for at arbejde.

Samtidig fungerer den særlige seniorførtidspension, som skal sikre nedslidte en værdig alderdom trods efterlønnens udfasning, slet ikke efter hensigten, lyder kritikken.

Se også: Nødråb fra slidte danskere: Jobbet ødelægger vores krop

Se også: Da Mette svigtede de svage

S står fast
Blot 504 personer har således fået tildelt seniorførtidspension, siden ordningen trådte i kraft 1. januar 2014, viser den nyeste opgørelse fra Ankestyrelsen, der inkluderer årene 2014, 2015 og 1. kvartal af 2016.

Det lave antal tildelinger står i skarp kontrast til, at politikerne forudsagde, at 2700 danskere alene sidste år ville drage nytte af ordningen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra formand og tidligere beskæftigelsesminister Mette Frederiksen.

Men trods de dystre fremtidsperspektiver for nedslidte danskere står fungerende politiske ordfører Ane Halsboe-Jørgensen fast på den reform af førtidspensionen, den røde regering gennemførte og som har mere en halveret antallet af tildelinger.

Se også: Hjort klar til løftebrud med 'katalog af ubehageligheder'

Se også: Hjort afviser ikke at pille ved pensionsalder

1 af 2 Mette Frederiksen beskyldes for en kynisk og ondskabsfuld af reform af førtidspension. Polfoto: Anita Graversen.
2 af 2 Mette Frederiksen beskyldes for en kynisk og ondskabsfuld af reform af førtidspension. Jakob Jørgensen, Polfoto: Mads Nissen
352 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere