Enhedslisten scorer 100.000 kr. på vikar

Partiet får 100.000 kroner ekstra i partikassen som følge af borgmesters sygefravær

Ninna Hedeager Olsen har været sygemeldt siden april måned. Foto: Steen Brogaard
Ninna Hedeager Olsen har været sygemeldt siden april måned. Foto: Steen Brogaard

Ved du noget?

Tip os på sms 1224 (alm. sms-takst), eller send en mail til 1224@eb.dk. Du kan også vælge at udfylde formularen herunder.

Det skæpper rigtig godt i Enhedslisten Københavns partikasse, at teknik- og miljøborgmester i København Ninna Hedeager Olsen har været  sygemeldt siden april måned med fuld løn som følge af en voldtægt, der er foregået i hendes egen lejlighed.

Borgmesteren kan få fuldt vederlag i op til ni måneder efter sygemelding. Foto: Steen Brogaard Dansk politik Se billedet: Sygemeldt borgmester i arbejdstøjet på kro

Under fraværet har partifællen Karina Vestergård Madsen nemlig siden 27. april været stedfortrædende borgmester - og det betyder, at Enhedslisten i øjeblikket modtager partiskat fra dem begge.

Partiet opererer nemlig med et princip om, at lønnen i organisationen skal svare til gennemsnitslønnen for faglærte arbejdere i København - resten tilfalder partikassen.

I praksis betyder det, at der ryger 22.560 kroner ned i partikassen pr. borgmester om måneden. Ninna Hedeager Olsen har meddelt, at hun forventer at være tilbage i midten af september, så i alt når Enhedslisten at få 101.520 ekstra kroner i kassen som følge af Karina Vestergård Madsens løn.

Herudover kommer naturligvis, at Ninna Hedeager Olsen med sin fulde løn lægger det samme beløb, så man i alt når over 200.000 kr. i løbet af fire en halv måned.

Beregningen

Enhedslisten opererer med følgende formel, når de skal udregne partiskatten:

(Vederlag til borgmester  – partiløn) x (1-arbejdsmarkedsbidrag) x (1-max.skatteprocent).

I praksis giver det:

Partiskat om året = ­1.046.846,04 – 433.158,65 x 0,92 x 0,4795 = 107.978,43 kr.

Partiskat per måned = 22560,17 kr.

Ninna Hedeager Olsen og Pernille Skipper fra Enhedslisten ved Copenhagen Pride i 2017. Pernille Skipper vil i dag ikke kommenterer partifællens sygemelding. Foto: Philip Davali
Ninna Hedeager Olsen og Pernille Skipper fra Enhedslisten ved Copenhagen Pride i 2017. Pernille Skipper vil i dag ikke kommenterer partifællens sygemelding. Foto: Philip Davali
 

Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, var ikke meget for at tale om sin sygemeldte partifælle Ninna Hedeager Olsen ved partiets sommergruppemøde i dag, men bekræftede dog, at der lige nu er dobbelt op på partiskatten:

- Hvis der er nogen, der er syge i en periode, hvis der er nogen, der er på barsel i en periode, hvis Enhedslisten får flere mandater, så går der mere partiskat i partikassen - og hvad man bruger dem på i de enkelte lokalafdelinger, det er op til dem, siger hun.

I går skrev Enhedslisten København om dobbelt-lønnen:

- Ninna er afløst af Karina Vestergaard Madsen under sygefraværet. Det skal Karina have det samme vederlag for, som Ninna har. Det er jo sådan set helt almindeligt på offentlige danske arbejdspladser, at det er sådan. Vikaren får løn for sit arbejde, og den sygdomsramte får løn under sygdom.

Voldtægtssagen, der foregik i Ninna Hedeager Olsens lejlighed, kommer for retten i næste uge.

Fest gik helt galt

Ifølge anklageskriftet fandt lovovertrædelserne sted efter en fest hos Ninna Hedeager Olsen lørdag 30. marts i hendes lejlighed på indre Nørrebro i København. Om morgenen søndag 31. marts mellem klokken otte og 16 befandt den tiltalte sig i en seng med borgmesteren, det formodede voldtægtsoffer og en fjerde ukendt person.

Den tiltalte befølte først Ninna Hedeager Olsen på brysterne, mens hun sov eller halvsov ifølge anklageskriftet. Herefter begyndte han at beføle en anden kvinde i sengen på brysterne, på lårene og i skridtet.

Hun var på det tidspunkt ude af stand til at modsætte sig handlingen som følge af træthed og alkoholindtag. Alligevel fortsatte den tiltalte ifølge anklageskriftet med at trække trusserne ned på kvinden og gennemføre et vaginalt samleje, mens Ninna Hedeager lå ved siden af - selvom den forurettede kvinde på ingen måder havde givet nogen respons, og den tiltalte heller ikke vidste, om hun var vågen.

Forsvarer: Spiste sammen

Den tiltaltes forsvarer har ifølge B.T. under et retsmøde lagt vægt på, at den forurettede kvinde angiveligt skulle have fortalt Ninna Hedeager, at hun i løbet af festen havde kysset med den tiltale.

- Jeg er kommet til at kysse med X (den sigtede, red.). Jeg havde ikke lyst, men jeg er dårlig til at sige fra, skulle den forurettede have sagt.

Forsvareren forklarede også, at den forurettede kvinde og Ninna Hedeager blev liggende i sengen efter det passerede, og at de senere på søndagen spiste morgenmad sammen.                   

Efterfølgende henvendte kvinden sig til Center for Voldtægtsofre.

Ninna Hedeager har forklaret på Facebook, at hun efter det skete brugte tid på at hjælpe kvinden og få den nu tiltalte mand til at melde sig selv.

'Jeg er dybt berørt. Det foregik i mit hjem. Jeg kender parterne.

Det vigtigste for mig har været at tale med offeret, støtte hende og at få hende til at erkende, at hun er uden skyld.

Derefter har mit fokus været at få gerningsmanden til at melde sig selv. Det vidste han heldigvis godt, at han skulle.'

Meldte sig selv

Den tiltalte endte med at melde sig til politiet tirsdag 2. april om aftenen. Herefter har han ad to omgange siddet varetægtsfængslet, men er nu løsladt. Ifølge en pressemeddelelse fra Enhedslisten fratrådte han alle sine poster i partiet 4. april.

 

120 kommentarer
Vis kommentarer