Enhedslisten tordner imod det - men Skipper nød godt af forældrekøb

'Ulighedsmaskine': Pernille Skipper nød godt af sin mors forældrekøb – overtog billigt og solgte med milliongevinst

Pernille Skipper nød godt af sin mors forældrekøb. (Foto: Rumle Skafte)
Pernille Skipper nød godt af sin mors forældrekøb. (Foto: Rumle Skafte)
Følg Politik

Enhedslistens spydspids Pernille Skipper har sammen med sin mor deltaget i det, partiet selv kalder for en 'ulighedsmaskine' på boligmarkedet kun forundt rige danskere og deres børn.

Ekstra Bladet kan afsløre, at venstrefløjspartiets politiske ordfører i ni år har nydt godt af et forældrekøb på det ophedede københavnske boligmarked, som hendes mor lejede ud til hende via den såkaldte virksomhedsordning, der giver forældre visse skattefordele.

Skippers parti Enhedslisten er lodret imod virksomhedsmodellen, som deres skatteordfører betegner som en 'ulighedsmaskine'.

Kom ud med milliongevinst
Pernille Skipper købte i 2013 lejligheden på Vesterbro af sin mor til 1.550.000 kroner. Samme beløb, som moderen selv gav tilbage i 2004, da hun anskaffede Vesterbro-reden som forældrekøb til sin dengang 20-årige datter.

Dermed overtog Skipper sin storbylejlighed til en yderst favorabel pris blot ca. 100.000 kroner over den offentlige vurdering og  ca. 600.000 kr. under markedsprisen målt på Vesterbros daværende kvadratmeterpris.

De røde boligejere: Skipper har flekslån i sin ejerlejlighed

Johannes millionvilla: Vandt vild budkrig

Johanne køber millionvilla med 'søde Casper'

Den populære politiker solgte den 67 kvm. store lejlighed til 2.745.000 kr. i februar i år. Dermed endte hun med at tjene 1,2 mio. kroner på blot tre år på det københavnske boligmarked. Eller hvad der svarer til ca. 33.000 kr. om måneden.

Det viser de offentligt tilgængelige oprindelige skøder og salgsdokumenter fra Tingbogen, som Ekstra Bladet har gennemgået.

Vil beskatte gevinster
Gevinster ved boligsalg på det private ejendomsmarked er som hovedregel skattefrie i Danmark. Noget Enhedslisten gerne ser ændret.

Havde Skippers mor selv beholdt lejligheden og solgt den på det frie marked, var moderen som udgangspunkt blevet beskattet af avancen, da hun ikke har haft adresse i lejligheden. Ved at sælge lejligheden til datteren blev gevinsten på næsten 1,2 mio. skattefri, da lejligheden var endeligt ude af familiens hænder tidligere i år.

Det var her midt på hippe Søner Boulevard på Vesterbro, at Pernille Skipper boede til leje hos sin mor i ni år, inden hun købte lejligheden billigt i 2013 for selv at sælge den med millionfortjeneste tre år senere. Foto: Jonas Olufson
Det var her midt på hippe Søner Boulevard på Vesterbro, at Pernille Skipper boede til leje hos sin mor i ni år, inden hun købte lejligheden billigt i 2013 for selv at sælge den med millionfortjeneste tre år senere. Foto: Jonas Olufson
 

Den 32-årige socialist-profil købte samtidig med salget af Vesterbro-boligen en stor lejlighed med ægtemanden, DR-journalisten Oliver Routhe Skov, for over 3,7 mio. Parret har dog kun haft brug for at låne ca. 2,7 mio. i banken, viser data fra Tingbogen.

Ulighedsmaskine
Skippers parti, Enhedslisten, har længe været lodret imod den virksomhedsordning, som politikerens mor benyttede til at leje ud til sin datter.

Så sent som i juli måned blæste Enhedslisten til kamp mod virksomhedsordningen og den skattefordel, et flertal af forældrekøbere opnår, når de vælger at benytte modellen.

Virksomhedsordningen består i, at forældrene slipper for at betale ejendomsværdiskat, mens de i stedet betaler skat af huslejeindtægten.

Partiets skatteordfører, Rune Lund, kaldte i Politiken ordningen for en ’ulighedsmaskine’:

'Når man med den her ordning giver en skatterabat til familier, der i forvejen har mange penge, kan man ikke bruge de samme penge til for eksempel at bygge flere billige ungdomsboliger, som der er rigtig meget brug for i de større byer,' lød det fra skatteordføreren.

Skævvrider
Ifølge partiets boligordfører på Christiansborg, Søren Egge Rasmussen, øger forældrekøb risikoen for skævvridning på boligmarkedet. Han udlagde partiets synspunkter sådan, da Ekstra Bladet bad ham forklare partiets syn på forældrekøb:

– Det er med til at presse priserne op i bestemte områder. Det er yderst uheldigt. Går man ind og ser på, hvem som opkøber lejlighederne i det københavnske område, så er der en overvægt af forældre, der bor i kommuner nord for København.

– Det vil vi gerne ændre på, konstaterer han, og påpeger, at Enhedslisten vil bygge langt flere ungdomsboliger.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksens styre er taget til fange

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind