Enhedslisten vil afsætte en halv milliard til dansk coronavaccine

Hvis Danmark udvikler sin egen coronavaccine, vil der ikke kunne opstå forsyningsproblemer, mener EL

En række af regeringens støttepartier vil gerne bakke op om en offentlig udvikling af en coronavaccine. (Arkivfoto) Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
En række af regeringens støttepartier vil gerne bakke op om en offentlig udvikling af en coronavaccine. (Arkivfoto) Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Følg Politik

Flere af regeringens støttepartier ønsker en offentlig udvikling og produktion af en coronavaccine.

Det sker, efter at flere eksperter og forskere i Jyllands-Posten har kritiseret regeringen for ikke at prioritere en dansk udviklet vaccine højt nok.

Det er Enhedslisten klar til at ændre på. Ifølge sundhedsordfører Peder Hvelplund ønsker partiet at afsætte 500 millioner kroner til projektet.

Det er penge, som han ønsker at tage fra de hjælpepakker, der indtil videre er blevet lavet under coronakrisen.

- Vi står i en situation, hvor vi akut mangler en coronavaccine.

- Vi har et fantastisk forskningsmiljø i Danmark, og derfor er det helt åbenlyst, at regeringen bør afsætte midler, siger Peder Hvelplund.

Også De Radikales sundhedsordfører, Stinus Lindgreen, mener, det er oplagt at arbejde henimod en offentligt udviklet coronavaccine herhjemme.

- Vi har allerede afsat 150 millioner kroner til forskning i coronarelaterede projekter.

- Men alle de projekter, jeg har set, har været fokuseret på øjeblikkelige projekter. Altså projekter, som har fokuseret på den nuværende krise, siger Stinus Lindgreen.

Han påpeger, at der er behov for at tænke langsigtet, da coronavirusset ikke bare forsvinder efter den nuværende pandemi.

- Det kommer til at være en del af vores sygdomsbillede fremadrettet, og derfor er vi nødt til at tænke på, hvad vi gør næste gang, der kommer en bølge af corona i Danmark.

- Der er en vaccine en helt oplagt del af løsningen, siger Stinus Lindgreen.

Globalt findes der endnu ikke en vaccine mod coronavirusset. Men flere private virksomheder verden rundt forsøger i øjeblikket på at lave en.

Selv om der i udlandet allerede bliver arbejdet på højtryk for at udvikle en vaccine, så mener både Enhedslisten og De Radikale, at Danmark fra offentlig side kan have fordel af at melde sig ind i kampen.

- Vi har et helt enestående forskningsmiljø både på universiteterne og de offentlige hospitaler.

- Der ligger en kæmpestor kompetence, siger Enhedslistens Peder Hvelplund.

Han tilføjer, at hvis man udvikler en vaccine herhjemme, så vil Danmark både være sikret forsyningen af en vaccine, men samtidig vil man kunne sikre, at den udviklede vaccine bliver gjort tilgængelig for det globale marked.

Mere fra Ekstra Bladet+

Uduelighed er ingen hindring for millionløn

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+