Enhedslisten vil stadig trække Danmark ud af EU

Danmark skal forlade EU, som er styret af økonomisk vækst, mener Enhedslisten i nyt EU-program

Enhedslisten vil ud af EU, fordi 'unionen er et redskab for den europæiske kapital'.

Det fremgår af Enhedslistens EU-program, som 444 delegerede søndag har vedtaget enstemmigt ved årsmødet på Grønnemose Skole i Høje Gladsaxe.

Enhedslisten mener det samme om EU som i 1994, da partiet for første gang kom i Folketinget, efter SF havde støttet de fire danske EU-forbehold, der fulgte det danske nej i juni 1992, siger Inger V. Johansen fra EU-politisk udvalg.

- Politikken fra dengang er stadig aktuel. Dengang mente vi, at Maastrichttraktaten var fuld skrue for markedskræfterne. Vi er nødt til at være modstandere og finde alternativer til EU, siger hun.

Et udvalg med blandt andre EU-ordfører Søren Søndergaard og Inger V. Johansen har forberedt programmet, som i foråret blev drøftet ved to seminarer.

- Vi skal huske EU i vores hverdag, siger forhenværende folketingsmedlem Line Barfod med adresse til partiets udviklingsordfører, Christian Juhl, som efterlyser mere debat om EU.

- Det er alt, alt for sjældent, at vi diskuterer EU i folketingsgruppen, siger Christian Juhl.

Flere delegerede mener, at Dansk Folkeparti, som fik fire mandater i EU-Parlamentet ved valget i 2014, er bedre til at forklare EU-modstanden end Enhedslisten og Folkebevægelsen mod EU.

- Hvis vi skal skabe et alternativ til EU, er det ikke nok at pege på Europarådet eller Nordisk Råd. Vi skal vise, at vi på venstrefløjen kan skabe et mere demokratisk alternativ, siger Niklas Zenius Jespersen fra København.

Enhedslisten står for 40 procent af de mandater, som ministrene får i Folketingets Europaudvalg, siger Finn Sørensen.

- Det er vigtigt at fortælle den historie, for den store del af den danske befolkning tror, at vi bare sidder med armene over kors.

61 kommentarer
Vis kommentarer