Enhedslisten vil stoppe privatisering af ældrepleje

Privatisering af hjemmepleje skaber utryghed, hvis man spørger Enhedslisten. Derfor vil de ændre lovgivningen

Da det private hjemmeplejefirma Tryghedsplejen fredag måtte dreje nøglen om, var det dråben for Enhedslisten. Nu vil deres ældreordfører, Finn Sørensen, ændre lovgivningen, så kommunerne ikke længere er tvunget til at udbyde ældreplejen til private virksomheder.

- Den aktuelle konkurs i Tryghedsplejen er kun én i en lang række, og flere vil komme efter. Det er loven, det er galt med. Nu ser vi resultatet: en voksende utryghed i forhold til, om opgaven bliver løst, siger Finn Sørensen i en skriftlig kommentar.

I dag er lovgivningen skruet sådan sammen, at kommunerne skal lave et offentligt udbud. Det vil sige, at private virksomheder, der arbejder med ældrepleje, kan byde på opgaven. Formålet er, at give borgerne mulighed for selv at vælge, hvem der skal varetage plejen.

Enhedslisten mener dog, at der er for mange problemer forbundet med udbuddet. Blandt andet på grund af risikoen for konkurser, da det kan betyde, at borgerne må undvære deres hjemmehjælp i utide.

- Enhedslisten vil stille forslag om, at vi ophæver privatiseringstvangen. Det vil give alle kommuner mulighed for at beslutte, at de beholder opgaven på egne hænder, så de kan sikre borgerne den fornødne tryghed for at opgaven bliver løst, siger Finn Sørensen.

Finn Sørensen forventer, at lovændringen også vil være økonomisk gavnligt for kommunerne. For det første, fordi han mener, at de kuldsejlede virksomheder er en ekstra udgift. Og for det andet, fordi det vil spare kommunen for bureaukratiske udgifter.

- Det kan ikke være rigtigt, at kommunerne skal udsættes for de ekstra omkostninger det giver, når de med timers varsel skal overtage opgaven. Det går ud over andre velfærdsopgaver, siger Finn Sørensen.

25 kommentarer
Vis kommentarer